دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

پای درس اخلاق آیت‌الله ناصری

No image
پای درس اخلاق آیت‌الله ناصری

چگونه بفهمیم عاقبت‌بخیر هستیم

اگر می‌خواهی بفهمی که خیر و امیدی در تو هست یا نه، خودت را امتحان کن، ببین آیا امیدی هست ایمان و ولایتی که داری را حفظ کنی؟در متنی به گزارش فارس آمده است: آیت‌ا... محمد ناصری از اساتید برجسته اخلاق در جدیدترین سخنرانی خود که در هر روز از ایام ماه مبارک رمضان در مسجد کمرزرین اصفهان برگزار می‌شود، گفت: هر کاری که ما انجام می‌دهیم، امام زمان(عج) می‌داند و می‌بیند، اما تحمل می‌کند و مأمور به صبر است، شب و نیمه شب برایمان نماز می‌خواند تا بلکه ما توبه کنیم.این استاد اخلاق اظهار داشت: در معاشرت با بنده‌های خدا در مقام این باش که به او خیر برسانی، هر چه برای خودت می‌خواهی برای برادر دینی‌ات بخواه، اگر می‌خواهی کسی به ناموست متعرض نشود، متعرض ناموس کسی نشو چرا که دنیا دار مکافات است.وی با اشاره به آیه سوم سوره مبارکه آل‌عمران مبنی بر «إِن کُنتُمْ تُحِبُّونَ اللّهَ فَاتَّبِعُونِی» عنوان کرد: اگر چنانچه شما خدا را دوست دارید، باید به دستوراتش عمل کنید. آیت‌ا... ناصری تصریح کرد:‌ اگر می‌خواهی بفهمی که خیر و امیدی در تو هست یا نه، خودت را امتحان کن، ببین آیا جزو بنده‌های خوب خدا می‌شوی، امیدی هست که ثابت قدم بمانی و ایمان و ولایتی که داری را حفظ کنی، باید به ایمانت نگاه کنی و اگر بنده‌های خوب خدا، بنده‌های با انصاف و بی‌اذیت را دوست‌شان بداری و کسانی که طغیان و ظلم می‌کنند را دوست نداشته باشی، بدان که عاقبت به خیری، و در واقع در این راه باید دید آیا اهل حق را دوست داریم و اهل باطل را دشمن می‌داریم یا خیر. وی گفت: امیرالمؤمنین(ع) به فرزندشان محمد حنفیه فرمودند: اگر می‌خواهی جمیع خیر دنیا و آخرت را داشته باشی باید از مردم توقعی نداشته باشی که به تو کمک کنند، چشم‌داشتی به کسی نداشته باشی که درنهایت، خداوند به قلبت القا خواهد کرد چگونه در زندگی رفتار کنی که شایسته باشد.این استاد اخلاق ابراز داشت: در روایتی از امام صادق(ع) آمده است که مفضل از ایشان درخواست دعای جامعی می‌کند که خیر دنیا و آخرت در آن باشد، حضرت فرمود: حمد خدا را بگو و در هر حال که هستی «الحمدلله» بگو، خداوند حمد شما را می‌شنود و جواب شما را نیز خواهد داد. وی ادامه داد: همچنین حضرت امیر(ع) می‌فرمایند:‌ اگر کسی بخواهد عزیز شود بدون عشیره، هیبتی داشته باشد بدون قدرت سلطنتی و حکومتی و غنی باشد به غیر مال، باید اطاعت و بندگی خدا داشته و دیگر گناه نکند. آیت‌الله ناصری اظهار داشت: عبادات مخلوقات بر دو قسم است: یکی عبادت تکوینی و دیگری عبادت تشریعی. عبادت تکوینی، اختیاری نیست، روایات متعددی از اهل‌بیت (ع) داریم که ملائکه در آسمان‌ها، کهکشان‌ها، لوح، قلم و عرش الهی مشغول عبادت هستند. بعضی از آنها از زمان شروع خلقت در حال قیام و بعضی دیگر در حال رکوع و عده‌ای دیگر در حال سجود هستند و این عبادت تکوینی است. وی تصریح کرد: حیوانات، نباتات، درختان و گیاهان نیز مشغول عبادت خدا بوده و در قیام هستند. این استاد اخلاق گفت: روزی محضر بانو مجتهده امین رفتم، ایشان نقل کردند، روزی در حالی که قدم می‌زدم و ذکر خدا را می‌گفتم به یکباره مشاهده کردم تمام گل‌های حیاط سجده کردند؛ «سُبُّوحٌ قُدُّوسٌ رَبُّ الْمَلَائِکَةِ وَ الرُّوحِ»، غلغله‌ای بود، من غش کردم و از حال رفتم، شاگردانم مرا به هوش آوردند، اما باز نیز نتوانستم تحمل کنم و کلاس درس آن روز تعطیل شد.وی خاطرنشان کرد: همه موجودات در حال ذکر خدا هستند. حب دنیا، مال و ثروت و ریاست، از جمله موانعی هستند که باعث می‌شوند ما ذکر موجودات را نشنویم.

چرا تفكر افضل عبادات است

عبادت در اسلام انواعي دارد كه افضل آن تفكر است كه از تفكر براي معرفت و شناخت خدا تا انديشه در خويش و اعمال و كردار و عاقبت خود را شامل مي‌شود. يكي از عوامل اصلاح و تربيت نفس در تعليمات اسلامي، عادت كردن به تفكر است. تفكر بايد براي انسان عادت بشود. عادت كردن به تفكر، يعني درباره هر كاري كه انسان مي‌خواهد تصميم بگيرد عادت داشته باشد كه قبلاً كاملاً بر روي آن فكر بكند، و اين كار از نظر اخلاقي همانند محاسبه نفس است و غير از اينكه در هر كاري انسان بايد قبلاً فكر كند مي‌گويند كه در هر شبانه روز ولو چند دقيقه هم شده است انسان بايد به خودش مجال بدهد كه درباره خویشتن تأمل کند و پیرامون كارهايي كه بايد درباره آنها تصميم بگيرد بينديشد. فكر كردن به انسان روشنايي مي‌دهد. در اسلام تفكر خود نوعي عبادت است، بر همين مبناست كه ما سه نوع عبادت داريم: عبادت بدني مثل نماز خواندن، روزه گرفتن، عبادت مالي مثل زكات دادن، خمس دادن، و عبادت فكري، كه افضل عبادات است. ارزش تفكر از عبادت‌هاي ديگر خيلي بيشتر است يك ساعت تفكر ممكن است برابر باشد با شصت سال عبادت بدني بدون تفكر. البته نبايد سوءتفاهم بشود كه مقصود جانشين‌سازي است كه آن عبادت را رها كنيد و به اين بچسبيد، قطعاً مقصود اين نيست. هر كدام در جاي خود لازم و ضروري است؛ مقصود بيان ضرورت اين امر است. اما يك سؤال اساسي درباره تفكر كه افضل عبادات خوانده شده مطرح است و آن اينكه تفكر در چه مقوله‌ای؟ بدون شك يكي از تفكرهايي كه عبادت است تفكر كردن انسان درباره خویشتن است؛ يعني خود انسان موضوع تفكر خودش باشد و اين دو گونه است: يك وقت خود انسان به عنوان يك موضوع علمي موضوع تفكر اوست و يك وقت انسان درباره كارهاي خودش تفكر مي‌كند، درباره اينكه چگونه تصميم بگيرد و چگونه كار كند و همين جور بدون انديشه تسليم حوادث و جريانات نباشد. مقصود دومي است. يك نوع ديگر تفكر كه بدون شك عبادت است تفكر در عالم خلقت است. براي معرفت و شناخت خدا، تفكر در عالم خلقت لازم است. در قرآن كريم بر اين موضوع تأكيد شده است، از جمله در سوره آل عمران آيات 190 و 191. شكي نيست كه اگر انسان در كار عالم و در نظامات عالم و در دقايق مخلوقات تأمل و دقت كند و هدفش از اين تأمل و دقت و كشف رازهاي عالم، اين باشد كه به حقيقت، بيشتر راه يابد و خدا را بيشتر بشناسد، اين، هم علم است و هم عبادت. يكي ديگر از تفكراتي كه در قرآن مجيد به آنها توجه شده است، تفكر در تاريخ است، تفكر در سرنوشت و سرگذشت اقوام و ملل گذشته كه به اين مطلب هم در متن قرآن توجه شده است. قرآن قصص و حكايات و چيزهايي را كه ما اسمش را تاريخ مي‌گذاريم به طور اشاره ذكر مي‌كند، ولي قسمت‌هايي را كه مايه‌هاي آموزش در آن زياد است بيشتر يادآوري مي‌كند. پيامبر (ص) خدا در روايتي مي‌فرمايند: هرگاه مي‌خواهي كاري را انجام دهي، اول درباره عاقبت آن كار تدبر كن، بعد تصميم بگير. تدبر معنايش اين است كه انسان نهايت امر، عاقبت كار را ببيند و تنها ظاهر كار را نبيند. هر كاري يك ظاهر دارد و يك باطن. انسان غالباً ظاهر كار را مي‌بيند ولي باطن آن را نمي‌بيند مگر اينكه از آن كار رد شده باشد؛ آن وقت نگاه مي‌كند، از پشت سر مي‌بيند و بسا هست كه كاري ظاهرش بر یک سیاق است، باطنش بر سیاق ديگر. تدبير به عاقبت اين است كه انسان قبل از اينكه كاري را انجام دهد، عاقبت آن كار را مطالعه بكند.

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

سینمای پناهنده ; به بهانه اکران فیلم سینمایی تگزاس

سینمای پناهنده ; به بهانه اکران فیلم سینمایی تگزاس

نمایش فیلم تگزاس در روزهای اخیر نشان می دهد که مسعود اطیابی تغییر بزرگی در رویه فیلمسازی خود داده است. او که پیش از این با فیلمی درباره حوادث هشتاد و هشت نشان داده بود که در فکر پرداختن به مسائل جدی و حرکت در راستای سینمای اجتماعی است، حالا با تگزاس به جریان فیلم های پرفروشی پیوسته که اتفاقا بر خلاف فیلم قبلی اش دچار موانع ممیزی و عدم مجوز اکران نشده و با توجه به فضای سینمای ایران، سود قابل توجه‌ی را به جیب تهیه کننده واریز می کند.
مصادره و ماجرای غم انگیز زن در سینما

مصادره و ماجرای غم انگیز زن در سینما

هنوز و بعد از گذشت حدود سه ماه از جشنواره فیلم فجر(سی و ششم) و دیدن فیلم سینمایی مصادره ، طعم تلخ تماشای آن هم زمان با اکران های نوروزی و فروش بالای این فیلم ذایقه ام را می آزارد. مصادره را شاید بتوان اروتیک ترین فیلم سینمای ایران پس از انقلاب برشمرد. این فیلم به شدت بیمار است و گویا به جز شوخی های سخیف جنسی حتی با دستمایه کردن یک کودک یا نوجوان راهی برای خندان و شادکردن مخاطبانش ندارد.
گل دادن درخت پیر ; نگاهی به فیلم خجالت نکش

گل دادن درخت پیر ; نگاهی به فیلم خجالت نکش

خجالت نکش، یک فیلم مفرح است. فرحبخشی این فیلم نه از شوخی ها و تکه کلام ها، بلکه به جهت دنیای درونی فیلم است. دنیایی که در آن کودکی متولد می شود و پیری و گذر سن، مانعی برای زایش نیست. در روستای کوچک و کم جمعیت مهمت اباد، 231 نفر زندگی می کنند و این فیلم به ما می گوید که این جمعیت چگونه به اندازه یک نفر بیشتر می شود.
خوک های آوازه خوان ; نگاهی به فیلم خوک

خوک های آوازه خوان ; نگاهی به فیلم خوک

اگر تلاش فیلم خوک در این است که یک کمدی متفاوت در سینمای ایران باشد، باید گفت که در این کار موفق شده است. این فیلم توجهی به شوخی ها کلامی و متدوال در سینمای طنز ندارد. تا حد زیادی می کوشد که از مزیت های واقعیت استفاده کند و در مناسبات انسانی و روابط فردی آدم ها دخل و تصرفی نکند و همزمان از سوی دیگر پیروزمندانه از میدان واقعیت بیرون بیاید بدون آنکه هیچ باج و امتیازی به آنچه که ما واقعیت صدایش می کنیم داده باشد؛ خوک خود را در واقعیت محدود نمی کند.
فیلشاه، آغاز راهی جریان‌ساز در انیمیشن بومی

فیلشاه، آغاز راهی جریان‌ساز در انیمیشن بومی

صحبت از انیمیشنی سینمایی است که در فرم، تکنیک و ارائه مفاهیم به استاندارهای جهانی نزدیک شده و سعی دارد به‌دور از شعار و کلیشه به یک مقطع تاریخی با رگه‌های دینی بپردازد و آغازکننده راهی جریان‌ساز برای صنعت سینمایی انیمیشن در ایران باشد.

پر بازدیدترین ها

آغاز سال سی و شش

آغاز سال سی و شش

جشنواره به انتها رسید و تقریبا آنانی جایزه گرفتند که حقشان بود( به فهرست نامزدها کاری ندارم) از انچه گذشت، چیزی در خاطرم نماند جز یادداشت اقای مهدویان که برخی را آزرده کرد و باز عذرخواهی ایشان در یادداشتی بعد تر که نشانه معرفت و ادب او بود.
شهرزاد در کشاکش سنت و مدرنیسم

شهرزاد در کشاکش سنت و مدرنیسم

این سریال ساخته فیلمساز موفق ایرانی حسن فتحی است که سریال های جذاب وموفقی چون پهلوانان نمی میرند، شب دهم، مدار صفر درجه و میوه ممنوعه را در کارنامۀ خود دارد. همگی این سریال های تلویزیونی مخاطبان بیشماری را به خود اختصاص دادند و این همه ناشی از توانایی او در نوشتن فیلمنامه و کارگردانی است.
دیوار، بی ‌دیوار ; نگاهی به سریال دیوار به دیوار

دیوار، بی ‌دیوار ; نگاهی به سریال دیوار به دیوار

مجموعه دیوار به دیوار، ساخته سامان مقدم، طنزی اجتماعی است که به تازگی از شبکه سوم سیما به روی آنتن رفت. جمعی مال‌باخته، بر حسب اتفاق زیر سقف یک خانه جمع می‌شوند و طی سه ماه زندگی مشترک، به خانواده‌ای بزرگ تبدیل می‌شوند.
لیلا 20 سال بعد ; نگاهی به فیلم لیلا

لیلا 20 سال بعد ; نگاهی به فیلم لیلا

20 سال پیش، زمانی که فیلم «لیلا» اثر داریوش مهرجویی بر پرده سینماهای کشور نقش بست، ایران سال 75 با ایران امروزی کاملاً در تنافر بود. ایرانی که قرار بود وارد فاز جدید از عرصه‌های سیاسی شود تا پیرو آن پای جامعه زنان به عرصه‌های سیاسی، فرهنگی و اجتماعی باز شود.
مصادره و ماجرای غم انگیز زن در سینما

مصادره و ماجرای غم انگیز زن در سینما

هنوز و بعد از گذشت حدود سه ماه از جشنواره فیلم فجر(سی و ششم) و دیدن فیلم سینمایی مصادره ، طعم تلخ تماشای آن هم زمان با اکران های نوروزی و فروش بالای این فیلم ذایقه ام را می آزارد. مصادره را شاید بتوان اروتیک ترین فیلم سینمای ایران پس از انقلاب برشمرد. این فیلم به شدت بیمار است و گویا به جز شوخی های سخیف جنسی حتی با دستمایه کردن یک کودک یا نوجوان راهی برای خندان و شادکردن مخاطبانش ندارد.
Powered by TayaCMS