دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

آزاد اندیشی دریچهای به حوزه نقد غرب!

No image
آزاد اندیشی دریچهای به حوزه نقد غرب!

كلمات كليدي : آزاد انديشي، عقلانيت ديني، دانشگاه

نویسنده :محمد رضا متانت

‌یکی از ضعف‌های اساسی جامعه ایرانی که البته ریشه‌های آن را می‌بایست در توطئه‌ها و دسیسه‌های چندین سده‌ای استعمار دانست نبود خودباوری و اعتماد است . پس از رکود فرهنگ اسلام و با آغاز دوران زعامت شرمگین قاجار و پهلوی و شکست‌های پی در پی زعام به نوعی این باور در فرهنگ ایرانی ریشه دواند که ما نمی‌توانیم موفق باشیم. اما خوشبختانه با پیروزی انقلاب اسلامی ایرانی‌ها نشان دادند که می‌توانند به پیروزی‌های بزرگی دست یابند و پس از آن به نوعی با هدایت‌های رهبرکبیر انقلاب و مقام معظم رهبری این فرهنگ خودباوری ملی جانی تازه به خود گرفت و با موفقیت‌های پی در پی ایرانی‌ها در تمام عرصه‌های علمی ، فناوری ، نظامی و ... تقویت شد. با این حال گویا در آغاز چهارمین دهه از انقلاب اسلامی در میان برخی از صاحب نظران علوم انسانی هنوز رگه‌هایی از آن ضعف تاریخی وجود دارد . چند سالی است که رهبر انقلاب اسلامی تاکید جدی بر تولید دانش و علم بومی دارند با این حال گویا هنوز صاحب نظران این عرصه جسارت حضور در این میدان و پس زدن مبانی اومانیستی اندیشه‌های غربی را ندارند!

با این حال اگر بخواهیم یکی از اساسی‌ترین اهداف پروژه ایجاد کرسی‌های آزاد اندیشی و تضارب مستقیم آرا را بر شمریم باید به بازسازی مسئله تفکر در ایران بپردازیم . بسیاری از صاحب نظران و اندیشه‌وران بر این باورند که ماهیت و ذات علوم - چه نظری و چه فنی - بر گرفته از یک فلسفه و ماهیت وجودی است که به نحوی موجب پدید آمدن و رشد و نمو آن علوم شده است. از این روست که بسیاری معتقدند علوم انسانی که هم اکنون در دانشگاه‌های کشور تدریس می‌شود مولد نوعی شکاکیت و عدم قطعیت در مورد مسائل دینی است چرا که اساسا فلسفه پدید آمدن این دانش‌ها مبتنی بر نگاه ماتریالیستی چند سده اخیر غرب به انسان و جهان پیرامون است .

از این رو به نظر ضروری می‌رسد که برای دستیابی به پیشرفت حقیقی که مبتنی بر ارزش‌های اسلامی و الهی باشد می‌بایست جرات نقد غرب مدرن و مبانی نظری آن در بین نخبگان پدید آید. در واقع اگر ما بخواهیم قطار پیشرفت و تعالی جامعه ایران با سرعت بیشتر و در مسیر درست حرکت کند می‌بایست به نقد مبانی نظری پرداخته و معماری تفکر در کشور را در دست بگیرم. بی‌شک آزاد اندیشی راهکاری مناسب در این عرصه به حساب می‌آید.

اما باید دانست بایسته‌های تحقق چنین آرمان قابل دسترسی در «بسط تئوریک عقلانیت دینی» است. به عبارت بهتر نخبگان باید ارزش‌ها و باورهای دینی را با نیازها و مقتضیات قرن 21 تطبیق دهند. اما بی شک یکی از چالش‌های پیش رو برای تحقق چنین امری شکستن فضای جامعه است. متاسفانه امروز در نگاه اغلب جوامع سنتی غرب مدرن نمونه‌ای تام و تمام از توسعه و پیشرفت است. غرب در نگاه آن بهشتی بر روی زمین است که انسان با تمسک به «من خود بنیاد گر» پدید آورده است و می‌توان به تمام آرزوهای انسانی در همین دنیا پاسخ داد.

شکستن هیبت پوشالی این تفکر که سالیان سال از سوی خود غرب بر سایر جوامع دیکته شده است نیاز مند آزاد اندیشی است. جامعه ما نیاز دارد تا غرب را به کرسی نقد و بررسی بنشاند. تصوری که از غرب پدید آمده است باید از بین برود. آسیب‌های غرب مدرن که فریاد نخبگان غربی را نیز بلند کرده است باید در نظر افراد جامعه ما پدیدار گردد. بی شک اگر این ذهنیت کاذب از ذهن جوانان ما رخت بربندد و آنان غرب را بدون نقاب ببینند راه برای حرکت ایجابی به سمت تحقق پیشرفت اسلامی نیز پدید خواهد آمد. به عبارت بهتر می‌توان در خلال همین آسیب شناسی تمدن غرب مدرن به بسط تئوریک عقلانیت دینی نیز بپردازیم.

لذا در نهایت می‌توان گفت نخبگان جامعه ایرانی که وظیفه پرتاب ایران به آینده‌ای در خشان را دارند باید ذهنیت درستی از غرب داشته باشند و با جسارت و شهامت جرات نقد مبانی اندیشهای غرب را داشته باشند . از سوی دیگر همین تصور منجر به آن خواهد شد که ما درصدد ایجاد مبانی توسعه اسلامی که مبتنی بر عقلانیت دینی است حرکت کنیم و سخن آخر اینکه ایجاد گفتمان آزاد اندیشی در دانشگاه‌ها اولین و مهمترین گام برای دستیابی به این هدف بزرگ محسوب می‌گردد.

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

مطلب مکمل

کتاب نقد فمینیسم از منظر نویسندگان غرب

کتاب نقد فمینیسم از منظر نویسندگان غرب

کتاب «نقد فمینیسم از منظر نویسندگان غرب» مجموعه مقالاتی است که در فضای جامعه غرب در انتقاد از ابعاد نظری و عملی فمینیسم نگاشته شده است.

جدیدترین ها در این موضوع

No image

رذایل اخلاقی

No image

عيب پوشى

پوشاندن عيوب ديگران من اءشرف اءعمال الكريم، غفلته عما يعلم. از كارهاى شرافتمندانه مرد كريم آن است كه از آن چه كه مى داند خود را به غفلت مى زند (و عيب ديگران را ناديده مى پندارد).
No image

صله رحم در نهج البلاغه

غريب حقيقى رب بعيد اءقرب من قريب، و قريب اءبعد من بعيد. و الغريب من لم يكن له حبيب. بسا دورى كه از هر نزديكى نزديك تر است و بسا نزديكى كه از هر دورى از آدمى دورتر است، غريب كسى است كه دوستى نداشته باشد.
امانت دارى و رازپوشى

امانت دارى و رازپوشى

سرزنش على (ع) به اصحابش و هو يلوم اءصحابه: قد ترون عهودالله منقوضة فلا تغضبون، و اءنتم لنقض ذمم آبائكم تاءنفون. در سرزنش اصحاب خود مى فرمايد: پيمان هاى خدا را شكسته مى بينيد و به خشم نمى آييد، در حالى كه شكسته شدن پيمان هاى پدرانتان را عار مى دانيد و ناراحت مى شويد.
No image

دعا در نهج البلاغه

(به فرزندش امام حسن عليه السلام فرمود): در سؤال (حاجت) از پروردگارت اخلاص داشته باش؛ زيرا بخشش و محروم ساختن در دست اوست.

پر بازدیدترین ها

چگونگی و مراحل آفرینش جهان در قرآن و نهج البلاغه

چگونگی و مراحل آفرینش جهان در قرآن و نهج البلاغه

پژوهش حاضر با عنوان چگونگی و مراحل آفرینش جهان، در پی آن است که آیات آفرینش جهان را در تفاسیر معاصر شیعه (المیزان و نمونه ) مورد بررسی قرار داده و در میان آنها حقایق ناب قرآنی را در زمینه های مبدا خلقت جهان، دوره های آفرینش وغیره روشن و آشکار سازد. برای این منظور مقدمه به تبین و پیشینۀ موضوع اختصاص یافته است و در قسمت­های بعد برخی از واژگان مفهوم شناسی شده و دیدگاه علامه طباطبایی و آیت ا... مکارم در پیدایش جهان تبیین شده است.
اهمیت تاریخ از دیدگاه قرآن و نهج‏ البلاغه

اهمیت تاریخ از دیدگاه قرآن و نهج‏ البلاغه

قرآن پيروان خود را به مطالعه تاريخ گذشتگان فرامى‏ خواند و با تكرار و تأكيد زياد به پيروانش دستورمى ‏دهد به سير و سفر بپردازند و از نزديك نشانه ‏هاى تاريخى را مشاهده نمايند تا انديشه آنها بارور شود و سطح فكر و فرهنگشان ارتقا يابد.
دعا و نیایش در نهج البلاغه

دعا و نیایش در نهج البلاغه

دعا وسیله ای است که تمام خلایق، خصوصاً انسانها از آن بیگانه نیستند و همیشه بدان توجه دارند و با زبان حال و قال از آن استفاده می کنند هر چند که واژه ای به نام دعا در میانشان مطرح نباشد چون هر کلمه و کلامی که از استمداد و ایجاد رابطه به خدا حکایت نماید دعاست
شخصیت پیامبر(صلی الله علیه و آله) از منظر نهج البلاغه

شخصیت پیامبر(صلی الله علیه و آله) از منظر نهج البلاغه

از آنجا که نبی گرامی اسلام (صلی الله علیه و آله) اسوه حسنه و الگوی مناسب برای همه انسانها در همه اعصار است، باید در پی شناخت آن شخصیت عالی مقام و سیره آن فرستاده الهی باشیم. با توجه به اینکه نزدیک ترین انسانها به نبی گرامی اسلام (صلی الله علیه و آله) و آگاه ترین انسانها به شخصیت آن پیامبر اعظم (صلی الله علیه و آله)، امام علی(علیه السلام) است، بهترین راه برای شناخت پیامبر اعظم (صلی الله علیه و آله) مراجعه به سخنان گهربار امام علی(علیه السلام) می باشد.
آفرينش جهان در نـهج البلاغه

آفرينش جهان در نـهج البلاغه

دقت و تأمل در سخنان حضرت على(ع) نشان ميدهد كه جهان دو انفجار گونه ى متفاوت را تجربه كرده است. انفجار نخست فضا و زمان و ماده را بوجود آورده است و انفجار دوم در ظرف فضا صورت گرفته و ماده را تحريك نموده است. سپس حباب ها بر خواسته و هفت آسمان را بوجود آورده اند. در پى چنين توضيحاتى خواننده ى محترم بايد بداند كه نويسنده در اين مجموعه تلاش نموده است كه با بهره گرفتن از منابع مختلف درك جديدى را از سخنان امام على(ع) در باره ى خلقت جهان كه در خطبه ى اول آمده است، ارائه دهد.
Powered by TayaCMS