دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

ايثار سالك و مراتب آن

No image
ايثار سالك و مراتب آن

برگرفته از: 1- مقامات معنوی، محسن بينا، ج2، ص 65

(بدان اي سالک راه خدا!) ايثار مصدر باب افعال و به معني اکرام کردن، اختيار کردن و تفصيل دادن غير است بر خود. «و يوثرون علي انفسهم ولو کان بهم خصاصه» ديگران را در چيزي که خود بدان نيازمند و محتاجند مقدم مي دارند. (حشر-9).

ايثار بر سه درجه است. درجه اول از ايثار آن است که از چيزي باشد که ايثار آن، راه را بر سالک سد نکند، موجب تضييع وقت نشود و شرع مقدس آن را حرام نکرده باشد. امر ايثار را سه چيز تسهيل مي کند:

1- بزرگ شمردن حقوق حق تعالي 2- زشت شمردن امساک و بخل 3- رغبت داشتن به مکارم اخلاقي در درجه دوم ايثار جهت جلب رضاي حق صورت مي گيرد. سالک اين ايثار را براي رضاي خدا متحمل مي شود، هرچند خرج و نفقه آن سنگين، گرفتاري آن شديد و باعث گردد که سالک جسما ضعيف گردد.

در اين مقام نيز سه چيز موجب مي گردد که امر ايثار سهل گردد: 1- پاکيزگي طينت و طهارت اصل. 2- حسن سلم و حس تمکين 3- قوت يافتن نيروي صبر.

در درجه سوم ايثار انتسابش به حق متعال است، حق متعال ايثارکننده است. در اين مقام کمال ايثار به گذشت و چشم پوشي از ايثار است. چرا که ايثار خود براي سالک عنواني از مالکيت است. آنکه خود را مي بيند، امر ايثار در نظر او سخت جلوه دارد. اين ايثار وقتي به کمال مي رسد که ايثارکننده از مشاهده و رويت ايثار خلاص گردد.زمينه ايثار وقتي فراهم مي گردد که نفس با فطرت پاک الهي به حقيقت اسلام رو آورده باشد، و صبر هم در درجه کمال باشد. در چنين حالتي سالک در هر امري رضاي حق را بر رضاي غيرمقدم مي دارد، و به ايثار مبادرت مي کند ولو اينکه ايثار او مستلزم مخارج گزاف، گرفتاري بسيار و موجب ضعف و سستي بدني او باشد. (1)

روزنامه كيهان، شماره 21150 به تاريخ 15/6/94، صفحه 6 (معارف)

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

No image

رذایل اخلاقی

No image

عيب پوشى

پوشاندن عيوب ديگران من اءشرف اءعمال الكريم، غفلته عما يعلم. از كارهاى شرافتمندانه مرد كريم آن است كه از آن چه كه مى داند خود را به غفلت مى زند (و عيب ديگران را ناديده مى پندارد).
No image

صله رحم در نهج البلاغه

غريب حقيقى رب بعيد اءقرب من قريب، و قريب اءبعد من بعيد. و الغريب من لم يكن له حبيب. بسا دورى كه از هر نزديكى نزديك تر است و بسا نزديكى كه از هر دورى از آدمى دورتر است، غريب كسى است كه دوستى نداشته باشد.
امانت دارى و رازپوشى

امانت دارى و رازپوشى

سرزنش على (ع) به اصحابش و هو يلوم اءصحابه: قد ترون عهودالله منقوضة فلا تغضبون، و اءنتم لنقض ذمم آبائكم تاءنفون. در سرزنش اصحاب خود مى فرمايد: پيمان هاى خدا را شكسته مى بينيد و به خشم نمى آييد، در حالى كه شكسته شدن پيمان هاى پدرانتان را عار مى دانيد و ناراحت مى شويد.
No image

دعا در نهج البلاغه

(به فرزندش امام حسن عليه السلام فرمود): در سؤال (حاجت) از پروردگارت اخلاص داشته باش؛ زيرا بخشش و محروم ساختن در دست اوست.

پر بازدیدترین ها

 خداشناسی در نهج البلاغه

خداشناسی در نهج البلاغه

پیشوایان دینی، همواره ما را از اندیشیدن در ذات خداوند بزرگ منع کرده اند؛ چرا که عظمت بی پایان حضرت حق، فراتر از آن است که عقل محدود و نارسای بشری به درک و شناخت او دست یابد. در بخشی از کلام امام علی علیه السلام آمده است: «اگر وهم و خیال انسان ها، بخواهد برای درک اندازه قدرت خدا تلاش کند و افکار بلند و دور از وسوسه های دانشمندان، بخواهد ژرفای غیب ملکوتش را در نوردد و قلب های سراسر عشق عاشقان، برای درک کیفیّت صفات او کوشش نماید .
دعا و نیایش در نهج البلاغه

دعا و نیایش در نهج البلاغه

دعا وسیله ای است که تمام خلایق، خصوصاً انسانها از آن بیگانه نیستند و همیشه بدان توجه دارند و با زبان حال و قال از آن استفاده می کنند هر چند که واژه ای به نام دعا در میانشان مطرح نباشد چون هر کلمه و کلامی که از استمداد و ایجاد رابطه به خدا حکایت نماید دعاست
پيامبرى و پيشوايى

پيامبرى و پيشوايى

انسان به طور فطرى عاشق کمال مطلق است و خداوند از نوع انسان پیمانى فطرى گرفته است که جز او را نپرستند، اما عوامل مختلفى چون: استکبار، خودخواهى، حرص، تعلق هاى پست و وابستگى ها بر این فطرت سایه مى افکنند و آدمى مصداق کمال را اشتباه مى گیرد و به پیمان فطرت خود وفا نمى کند. پیامبران در رسالت خود مردمان را به وفاى به پیمان فطرى و رو کردن به کمال مطلق حقیقى فرا مى خوانند.
No image

رذایل اخلاقی

No image

معاد در نهج البلاغه

يکى از برنامه‏ هاى مهمى که تمامى پيامبران الهى پس از خداپرستى، مردم را به آن توجه مى دادند، اعتقاد به معاد بوده است؛ زيرا در سايه اعتقاد به معاد است که هدف از آفرينش تحقق مى يابد و اعمال و رفتار انسان ارزش و معنا پيدا مى کند. از اين رو ما مسلمانان معتقديم که خداوند بارى تعالى در روز قيامت، همه انسان‏ها را دوباره زنده خواهد کرد تا در پيشگاه او، به حساب اعمال و رفتارشان رسيدگى شود.
Powered by TayaCMS