دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

خاطرات شیطانی

شیطان شما را(هنگام انفاق) وعده فقر و تهی دستی می دهد ؛وبه زشتیها امر می کند. (برگرفته ازمبادی اخلاق در قرآن: آیت الله جوادی آملی)
خاطرات شیطانی
خاطرات شیطانی

قال الله تعالی :

الشّیطان یَعِدُکُم الفقر وَیَأمُرُکُم بالفحشاء…

(سوره بقره آیه 268)

ترجمه:

شیطان شما را(هنگام انفاق) وعده فقر و تهی دستی می دهد ؛وبه زشتیها امر می کند.

(برگرفته ازمبادی اخلاق در قرآن: آیت الله جوادی آملی)

توضیح :

خاطرات شیطانی

قرآن برای تهذیب جان آدمی خاطرات روح را تحلیل و راه افول و غروب، صدق و کذب و سود و زیان آنها را بازگو و نیز راه درمان آنها را ارائه داده کسانی را که درمان شده‌اند و کسانی را که بر بیماری خود افزوده و علاج نشده‌اند معرفی می‌کند تا انسانها راه تهذیب روح را بشناسند و آن را بپیمایند.

یکی از خاطراتی که انسانها با آن روبرو هستند «وعده» و «وعید» است. انسان به بعضی وعده‌ها دل می‌بندد و از برخی وعیدها هراسناک و نگران می‌شود.

مرعوب بودن انسان از چیزی که هراس و رعب آور است و امیدوار بودن او به چیزی که زمینه رفاه را فراهم می‌کند، در هر کسی هست ولی همین امید و ترس یا وعده و وعید، به دو قسم تقسیم می‌شود: وعده‌ها و وعیدهای دروغ، وعده‌ها و وعیدهای راست. اولی، سراب گونه انسان را به سوی خود فرا می‌خواند و دومی، مانند چشمه‌ای زلال، انسان را به سمت خود دعوت می‌کند. در قرآن کریم از هر دو قسم سخن به میان آمده است. شیطان از بیرون و نفس امّاره که ابزار دست شیطان است از درون، انسان را به اموری سراب گونه وعده می‌دهند و از اموری که واقعیت ندارد می‌ترسانند؛ اما ذات اقدس خداوند از راه وحی، رسالت انبیا، فرشته‌ها و نیز از راه عقل، وعده‌ها وعیدهای درست را فراسوی انسان سالک نصب می‌کند.

قرآن کریم درباره وعید دروغین شیطان، می‌فرماید: ﴿الشّیطان یَعِدُکُم الفقر وَیَأمُرُکُم بالفحشاء﴾[1]؛ شیطان شما را از تنگدستی می‌ترساند و تهدید می‌کند که اگر در راه خدا انفاق کنید خود نیازمند خواهید شد. از سوی دیگر، ذات اقدس اله وعده می‌دهد که: ﴿یمحق الله الرّبا ویُرْبی الصّدقات﴾[2]؛ خداوند ربا را در محاق قرار داده و آن را محو می‌کند و صدقه را می‌پروراند یا می‌فرماید: ﴿وما اتیتُم مِن زَکوةٍ تُریدونَ وَجهَ الله فأُولئک هم المضعفون﴾[3]؛ به صدقات، خیرات و نفقاتی که منظورتان از آن، تقرّب به خداست دو چندان پاداش داده می‌شود.
بنابراین، در باره انفاق، تعاون، انجام کار خیر و ارائه خدمات به امّت اسلامی، دو پیام در گوش انسان، طنین انداز است: پیام دروغین شیطان که می‌گوید: اگر انفاق کنید، خود، فقیر می‌شوید و پیام راستین احسان از ذات اقدس خداوند که می‌فرماید: اگر با انفاق مشکل دیگران را بگشایید خود، دو چندان استفاده می‌کنید. قرآن کریم درباره وعده‌های دروغین شیطان، از زبان‌وی می‌گوید: ﴿ولا‌ضلنّهم ولا‌مَنّیَنَّهُم﴾[4]؛ من آنها را از راه تمنّی و آرزو فریب‌می‌دهم. بنابراین، آنچه را که شیطان به عنوان وعده، به انسان ارائه می‌کند نیرنگی بیش نیست و آنچه را که ذات اقدس اله وعده می‌دهد واقعیّتی مصون از هرگونه دروغ است. چون: ﴿وَ مَن أصدَقُ مِنَ الله قیلاً﴾[5]: چه کسی از خدا راستگوتر است؟
در قیامت، که ظرف ظهور همه حقایق است، شیطان می‌گوید: ﴿إنَّ الله وَعَدکُم وَعْدَ الحقّ وَ وَعدتُکُم فَأخلَفتُکُم﴾[6]؛ خدا به شما وعده داد و خلف وعده نکرد، ولی من به شما وعده دادم و خلف وعده کردم. بنابراین، اگر کسی خواست از امر هراسناکی بترسد باید ببیند آیا عقل و وحی آن را به عنوان منشأ مرعوب شدن می‌پذیرند یا نه؟

قرآن کریم و روایات اهل بیت عصمت و طهارت (علیهم السلام) به ما می‌گویند: از گناهتان بترسید، و عقل می‌گوید: نافرمانی در برابر حق، قهراً کیفری دارد؛ زیرا محکمه و حسابرسی خدا حقّ است و از این حسابرسی باید هراسناک بود؛ ولی می‌بینیم انسان تبهکار، گناهش را فراموش می‌کند و ترسی از آن ندارد؛ امّا نسبت به وعیدهای دروغین شیطان در هراس است.

امیرالمؤمنین (علیه السلام) می‌فرماید: «رحم الله امرءً راقَبَ رَبَّهُ وَخاف ذَنبَه»[7]؛ رحمت الهی و حیات طیّب بهره انسانی است که مراقب پروردگار خود باشد و از گناه خود بترسد.

منبع : برگرفته از تفسیرموضوعی قرآن کریم – مبادی اخلاق در قرآن –تالیف : آیت الله جوادی آملی ج 11/صص114- 115

    پی نوشت :
  • [1] ـ سوره بقره، آیه 268.
  • [2] ـ سوره بقره، آیه 276.
  • [3]ـ سوره روم، آیه 39.
  • [4] - سوره نساء، آیه 119.
  • [5] - سوره نساء، آیه 122.
  • [6] - سوره ابراهیم، آیه 22.
  • [7] - نهج‌البلاغه، خطبه 76.

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

هویت زنانه در تندباد تاریخ

هویت زنانه در تندباد تاریخ

✍️ سعید احمدی
سگ کی؟

سگ کی؟

✍️ سعید احمدی 
کارهای کثیف

کارهای کثیف

✍️ سعید احمدی 
الهیات جنگ...

الهیات جنگ...

یادداشت

پر بازدیدترین ها

تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان ʆ) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان (6) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

این نوشتار در نقد سلسله مقالاتی است که فتح ایران توسط اعراب مسلمان را یکی از مقاطع تلخ تاریخ معرفی نموده‌اند.
No image

نعمت هاي معنوي

No image

قالَ رَسُولُ اللّهِ (صلّى اللّه علیه و آله):«اِنَّ لِقَتْلِ الْحُسَیْنِ علیه السّلام حَرارَةً فى قُلُوبِ الْمُؤمنینَ لا تَبْرُدُ اَبَداً.»

پیامبر اکرم (صلّى اللّه علیه و آله) فرمود: «براى شهادت حسین علیه السلام ، حرارت و گرمایى در دلهاى مؤمنان است که هرگز سرد و خاموش نمی‌شود.» (جامع احادیث الشیعه ، ج 12، ص 556)
No image

امام حسین (ع): «الناسُ عبیدُ الدنیا و الدین لعق علی السنتهم یحوطونه مادرَّت معایشُهم فاذا مُحَّصوا بالبلاء قَلَّ الدَیّانون»

«مردم بندۀ دنیایند و دین بر زبانشان می‌چرخد و تا وقتی زندگی‌هاشان بر محور دین بگردد، در پی آنند، امّا وقتی به وسیلۀ «بلا» آزموده شوند، دینداران اندک می‌شوند.»
Powered by TayaCMS