دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

شروط جدال احسن

No image
شروط جدال احسن

خداوند در آيه 125 سوره نحل مي فرمايد: ادع الي سبيل ربک بالحکمه و الموعظه الحسنه و جادلهم بالتي هي احسن ان ربک هو اعلم بمن ضل عن سبيله و هو اعلم بالمهتدين؛ با حکمت و اندرز نيکو به راه پروردگارت دعوت کن و با آنان به شيوه اي که نيکوتر است مجادله نماي. در حقيقت، پروردگار تو به حال کسي که از راه او منحرف شده داناتر، و او به حال راه يافتگان نيز داناتر است.

    جدال که در زبان فرنگي ديالکتيک نيز گفته مي شود، نوعي از مباحثه و گفت وگوي دو طرفه است که به طور طبيعي يکي تزي دارد و آن ديگري آنتي تز؛ يعني دقيقاً خلاف يکديگر سخن مي گويند و در بسياري از موارد دو طرف مقابل هم، نه تنها ضد هم بلکه سلب و ايجابي سخن مي گويند و حرف دو طرف متناقض است.

    در اسلام جدل و مجادله که به هدف اسکات ديگري و دهان طرف مقابل را بستن انجام گيرد، نهي شده است. اصولاً دو طرف در جدال، عليه يکديگر شمشير مي کشند و هيچ يک تا غلبه بر ديگري، دست از بحث و جدل برنمي دارند و کاري ندارد که طرف حق بگويد يا نه؟ و اصولاً دنبال اين نيست که حقي را بگويد و حقي را اثبات کند بلکه تنها مي خواهد حرف خودش را به کرسي بنشاند. از همين رو، از همه مقدماتي که بتواند غلبه کند بهره مي برد.

    اما در جدال احسن که اسلام تجويز کرده چند شرط است که با جدال از انواع ديگر فرق دارد. اين شروط عبارتند از: 1- هدف اقناع طرف و احقاق حق باشد؛ 2- مقدمات بايد معقول باشد؛ 3- مقدمات افزون بر معقوليت، بايد مقبول طرف هم باشد و اگر مقدماتي که در جدال استفاده مي شود، معقول نباشد بلکه فقط مقبول باشد، اين جدال، ديگر جدال احسن نيست.

   

              روزنامه كيهان، شماره 21029 به تاريخ 20/1/94، صفحه 6 (معارف)

مقاله

جمع آوری و تدوین رسول غفارپور

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

هویت زنانه در تندباد تاریخ

هویت زنانه در تندباد تاریخ

✍️ سعید احمدی
سگ کی؟

سگ کی؟

✍️ سعید احمدی 
کارهای کثیف

کارهای کثیف

✍️ سعید احمدی 
الهیات جنگ...

الهیات جنگ...

یادداشت

پر بازدیدترین ها

تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان ʆ) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان (6) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

این نوشتار در نقد سلسله مقالاتی است که فتح ایران توسط اعراب مسلمان را یکی از مقاطع تلخ تاریخ معرفی نموده‌اند.
No image

قالَ رَسُولُ اللّهِ (صلّى اللّه علیه و آله):«اِنَّ لِقَتْلِ الْحُسَیْنِ علیه السّلام حَرارَةً فى قُلُوبِ الْمُؤمنینَ لا تَبْرُدُ اَبَداً.»

پیامبر اکرم (صلّى اللّه علیه و آله) فرمود: «براى شهادت حسین علیه السلام ، حرارت و گرمایى در دلهاى مؤمنان است که هرگز سرد و خاموش نمی‌شود.» (جامع احادیث الشیعه ، ج 12، ص 556)
No image

امام حسین (ع): «الناسُ عبیدُ الدنیا و الدین لعق علی السنتهم یحوطونه مادرَّت معایشُهم فاذا مُحَّصوا بالبلاء قَلَّ الدَیّانون»

«مردم بندۀ دنیایند و دین بر زبانشان می‌چرخد و تا وقتی زندگی‌هاشان بر محور دین بگردد، در پی آنند، امّا وقتی به وسیلۀ «بلا» آزموده شوند، دینداران اندک می‌شوند.»
Powered by TayaCMS