دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

گلشن ابرار بانوان جلد اول

مجموعه گلشن ابرار خلاصه ای از زندگی و شرح حال علمای اسلام است که اثری است که در چندین جلد توسط جمعی از پژوهشگرن حوزۀ علمیۀ قم زیرنظر پژوهشکدۀ باقرالعلوم (علیه السّلام) تألیف شده است.
گلشن ابرار بانوان جلد اول
گلشن ابرار بانوان جلد اول

بانوان دانشمند و پارسا با وجود تمام مسئولیت های مهم خانوادگی، نقش بارز و افتخارآفرین در پاسداری از فرهنگ قرآن و عترت داشته، در نشر تفسیر و حدیث گام های بلندی برداشته انو و امروز که به برکت انقلاب اسلامی، حوزه های علمیه خواهران در سراسر ایران و جهان می درخشد، توجه به جنبۀ الگو بودن بانوان ابرار، بیشتر احساس می شود.زنان مسلمان در مبارزات اجتماعی، در عرصۀ سازندگی، در تلاش فرهنگی، در ایمان و اخلاق دینی، در خدمت رسانی و فعالیت های عبادی و معنوی همیشه فعال بوده اند.

کتاب «گلشن ابرار بانوان» زندگینامه 14 بانوی نام آور ابرار را به همراه تحصیلات، خاندان، استادان، فعالیت ها، آثار و تألیفات آن ها را به خوانندگان ارائه می دهد.

برخی از اسامی بانوان فرهیخته عبارتند از: «بانو فاطمه ستّ المشایخ»، اثر طاهره رضایی، «بانو حمیده رویدشتی» به قلم مریم حیدری، «بانو آمنه بیگم مجلسی»، اثر فاطمه سادات زکی، «بانو قرائت خانم»، به قلم زهرا امانی، «بانو نصرت بیگم امین»، اثر سمیه سادات سجادی، «بانو فاطمه مالک»، اثر فاطمه محمدی، «بانو ربابه الهی» به قلم صدیقه حاج علیان.

«بانو فاطمه مالک» یکی از بانوان ابراری است که در این کتاب به دوران حیات پربار وی می پردازد. در بخشی از این متن آمده است: خانم فاطمه شیرازی مشهور به بانو مالک، در سال 1323 ق. در اصفهان متولد شد. نام پدرش میرزا حسن خان شیرازی بود که از تجار اصفهان به شمار می رفت.

وی در برخی از سخنرانی های خود مطالبی از استادان خویش نقل کرده اند، اما از استادان وی اطلاعات دقیقی در دست نیست.

شروع فعالیت های بانو مالک تقریباً به 21 سالگی وی باز می گردد. بانو مالک که بعد از وفات همسرش به سبب گریه های متوالی، چشمانش کم سو شده بود و جایی را نمی دید به حرم حضرت عبدالعظیم حسنی (ع) رفته، با ایشان درددل می کند؛ در این هنگام، ناگاه به عنایت حضرت عبدالعظیم (ع) شفا یافته، به امر ایشان به تدریس و تبلیغ دین مأمور می شود.

کلاس های درس وی، با موضوع احکام و تفسیر قرآن کریم، در مساجد، حسینیه ها، فاطمیه ها، منازل اشخاص و یا منزل خودشان برگزار می شد.

بانو مالک در سال 1396 ق. رحلت کرد و پس از خواندن نماز به پیکرش توسط آیت الله العظمی مرعشی نجفی در مقبرۀ خانوادگی «خاندان سالور» بهشت معصومه قم به خاک سپرده شد.

دیگر عناوین بانوان ابرار، عبارتند از: «بانوی شهیده آمنه بنت الهدی صدر»، اثر وحیده مقدم، «بانو فاطمه ایروانی» اثر زهرا سادات امیدی، «بانو زینت السادات همایونی»، اثر زینب مهاجری، «بانو سیدۀ فاطمه خاموشی»، به قلم زینت مهاجری، «بانو فهیمه محبی» اثر فاطمه جعفرزاده، «بانو طاهره صفارزاده» اثر فاطمه سادات زکی، «بانو نهله غروی نائینی»، به قلم حمیده ذوالفی.

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

No image

رذایل اخلاقی

No image

عيب پوشى

پوشاندن عيوب ديگران من اءشرف اءعمال الكريم، غفلته عما يعلم. از كارهاى شرافتمندانه مرد كريم آن است كه از آن چه كه مى داند خود را به غفلت مى زند (و عيب ديگران را ناديده مى پندارد).
No image

صله رحم در نهج البلاغه

غريب حقيقى رب بعيد اءقرب من قريب، و قريب اءبعد من بعيد. و الغريب من لم يكن له حبيب. بسا دورى كه از هر نزديكى نزديك تر است و بسا نزديكى كه از هر دورى از آدمى دورتر است، غريب كسى است كه دوستى نداشته باشد.
امانت دارى و رازپوشى

امانت دارى و رازپوشى

سرزنش على (ع) به اصحابش و هو يلوم اءصحابه: قد ترون عهودالله منقوضة فلا تغضبون، و اءنتم لنقض ذمم آبائكم تاءنفون. در سرزنش اصحاب خود مى فرمايد: پيمان هاى خدا را شكسته مى بينيد و به خشم نمى آييد، در حالى كه شكسته شدن پيمان هاى پدرانتان را عار مى دانيد و ناراحت مى شويد.
No image

دعا در نهج البلاغه

(به فرزندش امام حسن عليه السلام فرمود): در سؤال (حاجت) از پروردگارت اخلاص داشته باش؛ زيرا بخشش و محروم ساختن در دست اوست.

پر بازدیدترین ها

 خداشناسی در نهج البلاغه

خداشناسی در نهج البلاغه

پیشوایان دینی، همواره ما را از اندیشیدن در ذات خداوند بزرگ منع کرده اند؛ چرا که عظمت بی پایان حضرت حق، فراتر از آن است که عقل محدود و نارسای بشری به درک و شناخت او دست یابد. در بخشی از کلام امام علی علیه السلام آمده است: «اگر وهم و خیال انسان ها، بخواهد برای درک اندازه قدرت خدا تلاش کند و افکار بلند و دور از وسوسه های دانشمندان، بخواهد ژرفای غیب ملکوتش را در نوردد و قلب های سراسر عشق عاشقان، برای درک کیفیّت صفات او کوشش نماید .
ره آورد بعثت از منظر نهج البلاغهʂ)

ره آورد بعثت از منظر نهج البلاغه(2)

حضرت در خطبه اى ديگر اين نكته را متذكر مى شوند كه پيامبراكرم صلوات الله عليه در زماني ظهور نمودند كه هيچ پيامبر ديگرى حضور نداشته است." أرسله على حين فترة من الرسل، و طول هجعة من الأمم، و انتفاض من المبرم... ذلك القرآن فاستنطقوه."؛ خداوند پيامبر(ص) را هنگامى فرستاد كه پيامبران حضور نداشتند، و امت ها در خواب غفلت بودند، و رشته هاى دوستى و انسانيت از هم گسسته بود.
No image

صله رحم در نهج البلاغه

غريب حقيقى رب بعيد اءقرب من قريب، و قريب اءبعد من بعيد. و الغريب من لم يكن له حبيب. بسا دورى كه از هر نزديكى نزديك تر است و بسا نزديكى كه از هر دورى از آدمى دورتر است، غريب كسى است كه دوستى نداشته باشد.
تجلی قرآن در نهج‏ البلاغه

تجلی قرآن در نهج‏ البلاغه

امام(ع) در توصيف پيامبر اكرم(ص) مي فرمايد: «… و دعا الي الحكمة و الموعظة الحسنة»3 كه اشاره است به آيه شريفه: «ادع الي سبيل ربك بالحكمة و الموعظة الحسنة (نحل، 16/125). با حكمت و اندرز نيكو به راه پروردگارت دعوت كن»
No image

بعثت از ديدگاه اميرالمؤمنين علیه السلام

آنان را در بهترين وديعتگاه به امانت نهاد و در شريف ترين قرارگاه جاي داد. آنان را از اصلاب كريم به رحم هايي پاكيزه منتقل گردانيد. هرگاه يكي از آنان از جهان رخت برمي بست ديگري براي اقامة دين خدا جاي او را مي گرفت. تا كرامت نبوت از سوي خداوند پاك نصيب محمد(ص) گرديد. او را از برترين معادن و عزيزترين سرزمين ها بيرون آورد؛ از درختي كه پيامبرانش را از آن برآورده، و امينان وحي خود را از آن گلچين كرده بود.
Powered by TayaCMS