دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

یقین، راه تقویت قلب

امیرالمومنین علی(ع) در وصیت خویش به امام حسن مجتبی(ع) می‌فرماید:‌ ‌«فاحی قلبک بالموعظه و امته بالزهد و قوه بالیقین و نوره بالحکمه؛ (ای پسرم) دل خود را با پند و اندرز زنده بدار و با زهد و پارسایی بمیران با یقین دل را تقویت و یا حکمت آن را منور ساز»(نهج البلاغه، نامه 31).‌
یقین، راه تقویت قلب
یقین، راه تقویت قلب
نویسنده: رضا جاودان

امیرالمومنین علی(ع) در وصیت خویش به امام حسن مجتبی(ع) می‌فرماید:‌ ‌«فاحی قلبک بالموعظه و امته بالزهد و قوه بالیقین و نوره بالحکمه؛ (ای پسرم) دل خود را با پند و اندرز زنده بدار و با زهد و پارسایی بمیران با یقین دل را تقویت و یا حکمت آن را منور ساز»(نهج البلاغه، نامه 31).‌

در نوشتار قبل درباره عبارت «فاحی قلبک بالموعظه و امته بالزهد» توضیحاتی ارائه شد. در ادامه وصیت مذکور، حضرت علی (ع) دو حالت دیگر از حالات پسندیده قلب را به همراه طریق تحصیل آنها بیان می‌فرمایند: «و قوه بالیقین و نوره بالحکمه».

هر عضو و یا عاملی وقتی کار خودش را به خوبی انجام بدهد و واجد چیزهایی شود که برای او مطلوب است، این عامل و عضو قوی خواهد شد و این حقیقتی است که در موجودات جاندار اعم از گیاه و حیوان و انسان به وضوح حاکمیت دارد. اگر بدن انسان رشد لازم را داشته باشد، قوی است و اگر نداشته باشد، ضعیف است. دل هم همین طور است. اگر دل آدمی توانایی رسیدن به چیزهای مطلوب را داشته باشد و به آنها نیز برسد و با فعالیتهای باطنی خود به آنها نایل آید، این دل، دلی قوی است. اما گاهی هر چه تلاش می‌کند و این طرف و آن طرف می‌زند به جایی نمی رسد، در این صورت این دل، دلی ضعیف است.

نکته مهم در این مقام این است که چه کنیم تا دل قوی گردد؟ روح انسان از دو دیدگاه مورد توجه است، یکی از بعد درک، علم و آگاهی؛ دیگری از بعد گرایش، میل و عواطف. بعد علمی دل به وسیله یقین تقویت می‌گردد. اگر دل توانست آن مطالبی را که لازم است، تحصیل کند و آن مطالبی که برای انسان اولویت دارند؛ مانند اعتقادات سرنوشت ساز و ضروری را بفهمد و در مرتبه عالی آنها را درک کند، این دل، قوی است. اما اگر دل دچار حالتی شد که علم یقینی پیدا نکرد و دچار شک و وسواس و تزلزل شد و به تردید مبتلاگردید، این قلب، قلب ضعیفی است و نمی تواند کار خودش را انجام بدهد مگر اینکه به درجه یقین برسد که در این صورت دل قوی خواهد بود. پس راه تقویت قلب این است که با اکتساب یقین و تحصیل علوم یقینی آن را تقویت کنیم. قلب همانند بدن باید با غذای خاص خود تقویت شود، همچنانکه اگر غذا به بدن نرسد، ضعف پیدا می‌کند، قلب انسان نیز باید به وسیله یک غذای معنوی تقویت بشود، یعنی باید قلب به وسیله غذای متناسب با آن که همان درک و علم و شناخت و یقینی می‌باشد، تقویت گردد.

‌اگر قلب انسان در حال شک به سر ببرد و حقایق را به طور یقینی درک نکند این قلب ضعیف است و چون بید در مقابل باد شکوک و شبهات می‌لرزد و استقرار ندارد. اما یقین، عنصری قوی است که وقتی وارد قلب شد و قلب به آن متصف گردید دیگر هیچ بادی نمی‌تواند آن را تکان دهد و یا بلرزاند. یعنی شک‌ها، شبهه‌ها و مغالطه‌هایی که شیاطین انس و جن القا می‌کنند، نمی توانند این قلب را متزلزل کنند. زیرا قلب، واجد معارف یقینی شده و قوی است. بنابراین اگر قلب قوی می‌خواهیم یعنی قلبی که در مقابل شبهه‌ها استقامت کند و پایدار بماند، باید یقین کسب نماییم.

مقاله

نویسنده رضا جاودان

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

No image

رذایل اخلاقی

No image

عيب پوشى

پوشاندن عيوب ديگران من اءشرف اءعمال الكريم، غفلته عما يعلم. از كارهاى شرافتمندانه مرد كريم آن است كه از آن چه كه مى داند خود را به غفلت مى زند (و عيب ديگران را ناديده مى پندارد).
No image

صله رحم در نهج البلاغه

غريب حقيقى رب بعيد اءقرب من قريب، و قريب اءبعد من بعيد. و الغريب من لم يكن له حبيب. بسا دورى كه از هر نزديكى نزديك تر است و بسا نزديكى كه از هر دورى از آدمى دورتر است، غريب كسى است كه دوستى نداشته باشد.
امانت دارى و رازپوشى

امانت دارى و رازپوشى

سرزنش على (ع) به اصحابش و هو يلوم اءصحابه: قد ترون عهودالله منقوضة فلا تغضبون، و اءنتم لنقض ذمم آبائكم تاءنفون. در سرزنش اصحاب خود مى فرمايد: پيمان هاى خدا را شكسته مى بينيد و به خشم نمى آييد، در حالى كه شكسته شدن پيمان هاى پدرانتان را عار مى دانيد و ناراحت مى شويد.
No image

دعا در نهج البلاغه

(به فرزندش امام حسن عليه السلام فرمود): در سؤال (حاجت) از پروردگارت اخلاص داشته باش؛ زيرا بخشش و محروم ساختن در دست اوست.

پر بازدیدترین ها

 خداشناسی در نهج البلاغه

خداشناسی در نهج البلاغه

پیشوایان دینی، همواره ما را از اندیشیدن در ذات خداوند بزرگ منع کرده اند؛ چرا که عظمت بی پایان حضرت حق، فراتر از آن است که عقل محدود و نارسای بشری به درک و شناخت او دست یابد. در بخشی از کلام امام علی علیه السلام آمده است: «اگر وهم و خیال انسان ها، بخواهد برای درک اندازه قدرت خدا تلاش کند و افکار بلند و دور از وسوسه های دانشمندان، بخواهد ژرفای غیب ملکوتش را در نوردد و قلب های سراسر عشق عاشقان، برای درک کیفیّت صفات او کوشش نماید .
No image

صله رحم در نهج البلاغه

غريب حقيقى رب بعيد اءقرب من قريب، و قريب اءبعد من بعيد. و الغريب من لم يكن له حبيب. بسا دورى كه از هر نزديكى نزديك تر است و بسا نزديكى كه از هر دورى از آدمى دورتر است، غريب كسى است كه دوستى نداشته باشد.
دعا و نیایش در نهج البلاغه

دعا و نیایش در نهج البلاغه

دعا وسیله ای است که تمام خلایق، خصوصاً انسانها از آن بیگانه نیستند و همیشه بدان توجه دارند و با زبان حال و قال از آن استفاده می کنند هر چند که واژه ای به نام دعا در میانشان مطرح نباشد چون هر کلمه و کلامی که از استمداد و ایجاد رابطه به خدا حکایت نماید دعاست
پيامبرى و پيشوايى

پيامبرى و پيشوايى

انسان به طور فطرى عاشق کمال مطلق است و خداوند از نوع انسان پیمانى فطرى گرفته است که جز او را نپرستند، اما عوامل مختلفى چون: استکبار، خودخواهى، حرص، تعلق هاى پست و وابستگى ها بر این فطرت سایه مى افکنند و آدمى مصداق کمال را اشتباه مى گیرد و به پیمان فطرت خود وفا نمى کند. پیامبران در رسالت خود مردمان را به وفاى به پیمان فطرى و رو کردن به کمال مطلق حقیقى فرا مى خوانند.
دنیاشناسی در نهج البلاغه

دنیاشناسی در نهج البلاغه

امیرمؤمنان علیه السلام به خانه یکی از یاران خویش به نام علاءبن زیاد وارد شد. وقتی خانه بسیار پر زرق و برق او را دید، فرمود: «با این خانه وسیع در دنیا چه می کنی، در حالی که در آخرت به آن نیازمندتری. آری، اگر بخواهی می توانی با همین خانه به آخرت برسی! اگر در این خانه بزرگ از مهمانان پذیرایی کنی، به خویشاوندان با نیکوکاری بپیوندی
Powered by TayaCMS