دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

مفهوم تزکیه نفس و راه‌های تحقق‌آن

No image
مفهوم تزکیه نفس و راه‌های تحقق‌آن

 اشاره: مطلب زير بخشي از يادداشت‌هاي استاد مطهري است كه در سال 1338 هجري شمسي در چهل سالگي و دوران بلوغ فكري ايشان به رشته تحرير در آمده است. شايان ذكر است كه يادداشت‌هاي استاد مطهري شامل يادداشت‌هاي الفبايي، موضوعي و دفاتر يادداشت است. تاكنون يادداشتهاي الفبايي در 7 جلد، يادداشت‌هاي موضوعي در 5 جلد و يك جلد از دفاتر يادداشت توسط " شوراي نظارت بر نشر آثار استاد شهيد مطهري " انتشار يافته است. مطلب زير از دفاتر يادداشت انتخاب شده است كه تاكنون منتشر نشده و به زودي در جلد 14 يادداشت‌هاي استاد مطهري خواهد آمد.

   معنای تزكيه نفس

تزكيه نفس از كلماتي است كه در خود قرآن آمده: قد افلح من زكيها 1، كما اينكه تعبير تزكيه افراد و انسانها كه ظاهراً اعم از تزكيه بدني و روحي و فردي و اجتماعي است نيز در خود قرآن آمده است: يتلوا عليهم آياته و يزكيهم... 2، قد افلح من تزكي 3، خذ من اموالهم صدقه تطهرهم و تزكيهم بها 4، اجمالا همين قدر معلوم است كه همان طوري كه بدن احياناً احتياج به تصفيه دارد و مزاج بايد به وسيله دواها و مسهل‌ها تصفيه شود، اخلاط زايد دفع شود و اگر دفع نگردد اعتدال مزاج به هم مي‌خورد، روح فرد و بلكه اجتماع نيز احتياج دارد به تزكيه‌ها و تصفيه‌ها. امروز هم در بعضي كشورها هر چند وقت يك‌بار تصفيه به عمل مي‌آورند. نابود كردن كتب ضلال و پولهاي غش‌دار و آلات محض گناه مثل بت و صليب به منظور تصفيه است. هر تركيبي خواه ناخواه در معرض ورود اشيای نامتناسب است و احتياج به تصفيه دارد. آن كسي را كه جراحي مي‌كنند و سنگي از كليه يا مثانه او در مي‌آورند، در واقع بدن او را تصفيه مي‌كنند. گاهي در خون مواد نامناسبي پيدا مي‌شود كه احتياج به تصفيه دارد. همچنين آب چشمه اول پاك و صاف و پاكيزه است ولي بعد در اثر افتادن در بستر آلوده يا در اثر دست آلوده با جامه آلوده كه در آب وارد شده، آلوده مي‌گردد. روح آدمي هم در بستر آلوده (محيط آلوده) يا در اثر دست و جامه آلوده كه در آن شسته شود (تعليم‌ها و تلقين‌ها و معاشرت‌هاي خصوصي) آلوده مي‌گردد. لهذا بشر امروز دنبال آب تصفیه شده و لوله كشي است، پس بايد دنبال روحيه تصفيه شده و لوله كشي اخلاقي هم باشد كه روح انسان به وسيله معلم‌ها و نگارنده‌ها كه مجاري هستند خراب نشود. آنچه در قرآن در مورد روح و نفس آمده است جز در معنا و مفهوم تصفيه نيست و مخصوصاً در مقابل تزكيه و تصفيه «تدسيس» قرار گرفته است كه به معناي قلم بردن و غش داخل كردن است؛ كانه اخلاطي كه وارد روح مي‌شود غالباً جنبه تعمد دارد و لهذا «تدسيس»تعبير فرموده است؛ چه مانعي دارد كه روح‌آدمي هم احتياج به تصفيه و تزكيه پيدا كند، همان‌طوري كه بدن يا قنات يا يك ماشين احتياج به پاك كردن پيدا مي‌كند.

 پاسخ به يك سؤال

در اينجا يك سؤال پيش مي‌آيد و آن اينكه آنچه در دين گفته شده كه بايد با آن مبارزه شود هوا و هوس است؛ هوا و هوس چيزي نيست كه از خارج وارده شده باشد و مانند ماده زايدي باشد كه بر مزاج روح عارض شده باشد؛ آيا هوا و هوس جز خواهش‌ها و ميل‌هايي كه مقتضاي روح مي‌باشد چيزي هست؟ و البته هر چيزي مقتضاي طبع شيئي باشد، آن عبث نيست و علت ندارد كه با او مبارزه شود. در جواب اين سؤال بايد گفت كه عوارض روحي كه در زبان دين گفته شده كه بايد با آنها مبارزه شود دو نوع است: يك نوع عوارضی است كه در حقيقت بايد معالجه شود؛ يعني بيماري هستند و مبارزه با آنها از نوع مبارزه با بيماري‌هاست، مثل حسادت، بخل، حرص، جاه طلبي، كينه، انتقام، ساديسم، عصبانيت، تعصب، ترس، خجلت، كم رويي و امثال اينها. اين گونه عوارض مقتضاي طبيعت روح نيست، معلول پيشامدها و علل خاص است و علما در تشخيص علل اوليه آنها اختلاف دارند، و البته تلقين‌ها و تعلیم هاي دوران اول زندگي و همچنين بعضي پيشامدها و محروميت‌ها يا افراط در تنعم و امثال اينها در پديد آمدن اين بيماري‌ها مؤثر است و چون روح فوق‌العاده حساس است پذيرشش براي بيماري زياد است، مانند بدني است كه به اصطلاح سقام است، ولي اين سقاميت نيست، حساسيت است، مثلاً چشم حساس‌تر از گوش ولي اين حساسيت سقاميت نيست. نوع ديگر همان است كه از آن به هوا و هوس تعبير شده. در اين ناحيه و در اين قسمت نيز بايد مبارزه و تصفيه صورت بگيرد، به جهت آنكه درست است كه اينها خلاف مقتضاي طبع نيست ولي در اينجا دو مطالب هست: يكي اينكه منظور، تربيت و پرورش است. تربيت و پرورش به معناي تصرف در تكميل خلقت است، نظير تربيت حيوانات اهلي كه بر حيوانات وحشي سبقت مي‌گيرند و تربيت درختان و گياهان كه باعث رشد بيشتر آنها مي‌شود. در تربيت درختان و گياهان، انسان كوشش مي‌كند كه قواي درخت و گل بر شاخهاي زياد پخش نشود و لهذا «هرس»مي‌كند. ايضا كوشش مي‌كند كه قواي زمين– كه خواه ناخواه محدود است – زياد تقسيم نشود و لهذا زراعت را به اصطلاح « وجين» مي‌كنند. و به  اصطلاح مولوي – كه اصطلاح شايع خراسان است- «خو»مي‌كنند، از هزار درخت تربيت يا ميوه هشتصد تا را دور مي‌اندازند تا دويست درخت خوب رشد كامل كند. در صحنه روح و نفس و غرايز و احساسات آدمي نيز بايد چنين كاري كرد، بايد تربيت و تقويت به عمل آورد. يك راه تربیت و تقويت يا يكي از جهات تربيت و تقويت، ريشه كن كردن شاخه‌ها يا گياه‌هاي بي‌ثمر یا كم ثمر به خاطر با ثمرها و مفيدهاست.

منابع:

1- سوره شمس، آيه 9 (ترجمه: هر كس نفس خود را پاك گردانيد رستگار شد.)

 2- سوره آل عمران، آيه 164 (ترجمه: پيامبر خدا آيات او را بر اهل ايمان تلاوت مي‌كند و آنان را پاك مي‌گرداند.)

3- سوره اعلي، آيه 14 (ترجمه: كسي كه پاك شد رستگار گرديد.)

 4- سوره توبه، آيه 103 (ترجمه: از اموال آنان صدقه بگير، صدقه‌اي كه به وسيله‌آن ايشان را پاك و پاكيزه مي‌سازي.)

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

در همۀ جوامع بشری، تربیت فرزندان، به ویژه فرزند دختر ارزش و اهمیت زیادی دارد. ارزش‌های اسلامی و زوایای زندگی ائمه معصومین علیهم‌السلام و بزرگان، جایگاه تربیتی پدر در قبال دختران مورد تأکید قرار گرفته است. از آنجا که دشمنان فرهنگ اسلامی به این امر واقف شده‌اند با تلاش‌های خود سعی بر بی‌ارزش نمودن جایگاه پدر داشته واز سویی با استحاله اعتقادی و فرهنگی دختران و زنان (به عنوان ارکان اصلی خانواده اسلامی) به اهداف شوم خود که نابودی اسلام است دست یابند.
تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

در این نوشتار تلاش شده با تدقیق به اضلاع مسئله، یعنی خانواده، جایگاه پدری و دختری ضمن تبیین و ابهام زدایی از مساله‌ی «تعامل موثر پدری-دختری»، ضرورت آن بیش از پیش هویدا گردد.
فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

در این نوشتار سعی شده است نقش پدر در خانواده به خصوص در رابطه پدری- دختری مورد تدقیق قرار گرفته و راهبردهای موثر عملی پیشنهاد گردد.
دختر در آینه تعامل با پدر

دختر در آینه تعامل با پدر

یهود از پیامبری حضرت موسی علیه‌السلام نشأت گرفت... کسی که چگونه دل کندن مادر از او در قرآن آمده است.. مسیحیت بعد از حضرت عیسی علیه‌السلام شکل گرفت که متولد شدن از مادری تنها بدون پدر، در قرآن کریم ذکر شده است.
رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

با اینکه سعی کرده بودم، طوری که پدر دوست دارد لباس بپوشم، اما انگار جلب رضایتش غیر ممکن بود! من فقط سکوت کرده بودم و پدر پشت سر هم شروع کرد به سرزنش و پرخاش به من! تا اینکه به نزدیکی خانه رسیدیم.

پر بازدیدترین ها

الخیر فی ماوقع

الخیر فی ماوقع

برای خیلی‌ها این پرسش مطرح می‌شود که چرا ما هر گاه با مصیبت و گرفتاری مواجه می‌شویم، و نخستین تحلیل و توصیف ما از آن این است که در آن خیری بوده است؟
عالم مرگ از نگاه قرآن

عالم مرگ از نگاه قرآن

مرگ حالتی در موجودات است که از مقامی به مقام دیگر در می‌آیند.
No image

اشعار ناقوسیه

راههای دستیابی به تقوا

راههای دستیابی به تقوا

تقوا در لغت به معنای «صیانت و پرهیزکاری» آمده و در زبان قرآن و سخنان پیشوایان معصوم(ع) نیز مفهوم آن با معنای لغوی، بسیار نزدیک است و آن یعنی: «نگهداری نفس از هر گونه قانون شکنی و آلودگی به گناه و نافرمانی خداوند».
Powered by TayaCMS