دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

منافع خود یا حقوق دیگری؟

عمار یاسر خاطره زیبایی از پیامبر اکرم(ص) نقل می‌کند: «وقتی در مکه بودم شبانی می‌کردم و گوسفندان خاندانم را به چرا می‌بردم.
منافع خود یا حقوق دیگری؟
منافع خود یا حقوق دیگری؟

عمار یاسر خاطره زیبایی از پیامبر اکرم(ص) نقل می‌کند: «وقتی در مکه بودم شبانی می‌کردم و گوسفندان خاندانم را به چرا می‌بردم. رسول خدا(ص) نیز (که در آن موقع هنوز به پیامبری مبعوث نشده بود) گاهی شبانی می‌کرد.

روزی به او گفتم: «ای محمد! می‌خواهی گله هایمان را برای چرا به وادی فخ ببریم؟ من در آنجا چراگاه خوبی سراغ دارم» او موافقت کرد و من هم فردای آن روز گوسفندانم را به آنجا بردم، اما ایشان زودتر از من رسیده بود و پیش ازمحدوده دشت در انتظار من ایستاده بود. با کمال تعجب دیدم که ایشان به گوسفندانش اجازه وارد شدن به دشت را نمی دهد و از پیشروی آنها جلوگیری می‌کند. هنگامی که مرا دید به من فرمود: «چون با تو در اینجا وعده کرده بودم، نخواستم زودتر از تو گله ام را بچرانم.» (بحار الانوار، ج16، ص224)

مسلماً اگر هر کدام از ما در این شرایط قرار بگیریم برای این که از قافله عقب نمانیم، چراگاه را خالی می‌کنیم. می‌گویید اغراق است؟ فقط کافی است کمی به رفتارهای دوستان، همکاران و اطرافیان خود دقیق تر شوید.

بیشتر ما وقتی پای انتخاب منافع شخصی خودمان و احترام به حقوق و منافع دیگران به میان می‌آید، سخنوران قهاری هستیم و در چشم به هم زدنی جملات قصاری در رعایت حقوق دیگران بیان می‌کنیم، اما وقتی به پای عمل می‌رسیم و در اصل منافع شخصی مان در برابر احترام به حقوق دیگران و رعایت منافع شخصی دیگری قرار می‌گیرد، چند درصد از ما حاضریم نفع دیگری را به نفع خودمان ترجیح دهیم؟

مصداق عینی این موضوع را هر فردی در هر شغل و حرفه ای می‌تواند ببیند ساده ترین آن شاید راننده تاکسی باشد که پس از ساعت ها چرخیدن فقط یک مسافر سوار کرده، اما به محض شنیدن کلمه «دربست» به خود اجازه می‌دهد حقوق مسافر بیچاره را زیر پا گذاشته و او را پیاده کند. معمولاً در چنین شرایط حساسی، ضمیر ناخودآگاه افراد تصمیم گیری می‌کند و اگر گرایش نهفته در درون فردی از ابتدا بر این قرار گرفته باشد که خود را ترجیح دهد، جز منافع خود به چیزی اهمیت نخواهد داد، به همین علت است که بیشتر انسان ها در تصمیم گیری ها منافع شخصی خود را به دیگران ترجیح داده و همه چیز را بر پایه آن تنظیم می‌کنند.

شاید تا به حال شما هم در شرایطی قرار گرفته باشید که از اطرافیان خود انتظار داشته اید به منافع گروهی که درآن هستید توجه کرده و پشت شما بایستند، اما برخلاف آنچه همواره از آنها شنیده اید، به راحتی پشت شما را خالی کرده و منافع شخصی خود را در اولویت قرار می‌دهند و گاه این خودبینی را تا جایی ادامه می‌دهند که اگر فرصت دست دهد به نفع خود، روی شما خط بطلان هم می‌کشند.

کاش در این شرایط انسان ها کمی به سیره نبوی توجه بیشتری می‌کردند و از ایشان نه فقط در حد حرف بلکه در عمل درس می‌گرفتند که با این رفتار انسانی و صادقانه خود حتی حاضر به نادیده گرفتن عهدی که با عمار بسته بودند، نشدند.

شاید ما در مواجهه با چنین شرایطی از این مهم غافل می‌شویم که منافع جمعی، جدای از منافع شخصی ما نیست و ممکن است روزی ما هم تحت شعاع منافع گروه قرار بگیریم، روزی که دیگری به خاطر منافع شخصی خود، منافع ما را به راحتی زیر پا گذاشته و از آن رد می‌شود. باید پذیرفت که این زنجیره ای است که هیچ یک از ما را از آن گریزی نیست.

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

در همۀ جوامع بشری، تربیت فرزندان، به ویژه فرزند دختر ارزش و اهمیت زیادی دارد. ارزش‌های اسلامی و زوایای زندگی ائمه معصومین علیهم‌السلام و بزرگان، جایگاه تربیتی پدر در قبال دختران مورد تأکید قرار گرفته است. از آنجا که دشمنان فرهنگ اسلامی به این امر واقف شده‌اند با تلاش‌های خود سعی بر بی‌ارزش نمودن جایگاه پدر داشته واز سویی با استحاله اعتقادی و فرهنگی دختران و زنان (به عنوان ارکان اصلی خانواده اسلامی) به اهداف شوم خود که نابودی اسلام است دست یابند.
تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

در این نوشتار تلاش شده با تدقیق به اضلاع مسئله، یعنی خانواده، جایگاه پدری و دختری ضمن تبیین و ابهام زدایی از مساله‌ی «تعامل موثر پدری-دختری»، ضرورت آن بیش از پیش هویدا گردد.
فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

در این نوشتار سعی شده است نقش پدر در خانواده به خصوص در رابطه پدری- دختری مورد تدقیق قرار گرفته و راهبردهای موثر عملی پیشنهاد گردد.
دختر در آینه تعامل با پدر

دختر در آینه تعامل با پدر

یهود از پیامبری حضرت موسی علیه‌السلام نشأت گرفت... کسی که چگونه دل کندن مادر از او در قرآن آمده است.. مسیحیت بعد از حضرت عیسی علیه‌السلام شکل گرفت که متولد شدن از مادری تنها بدون پدر، در قرآن کریم ذکر شده است.
رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

با اینکه سعی کرده بودم، طوری که پدر دوست دارد لباس بپوشم، اما انگار جلب رضایتش غیر ممکن بود! من فقط سکوت کرده بودم و پدر پشت سر هم شروع کرد به سرزنش و پرخاش به من! تا اینکه به نزدیکی خانه رسیدیم.

پر بازدیدترین ها

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

قرآن کریم که بزرگترین معجزه پیامبراکرم(ص) است و تمام آنچه را که بشر برای هدایت نیاز داشته ودر آن آمده است، کاملترین نسخه برای آرامش روح است.
رساله حقوق امام سجاد(ع)

رساله حقوق امام سجاد(ع)

اشاره: برخی محققان میراث علمی امام سجاد(ع) را به سه بخش تقسیم کرده‌اند: روایات، ادعیه (به‌ویژه در صحیفه سجادیه)و رساله حقوق.
فلسفه چیست؟

فلسفه چیست؟

فلسفه حوزه‌ای از دانش بشری است که به پرسش و پاسخ درباره مسائل بسیار کلی و جایگاه انسان در آن می‌پردازد؛ مثلاً این که آیا جهان و ترکیب و فرآیندهای آن به طور کامل مادی است؟
رابطه علم و عمل

رابطه علم و عمل

علم و دانش بشری زمانی برای جامعه و مردم سودمند و مفید است که با عمل و اجرا همراه گردد یعنی عالم به علم و دانسته‌های خود عمل کرده و آن را با اشتیاق به دیگران نیز بیاموزد.
الخیر فی ماوقع

الخیر فی ماوقع

برای خیلی‌ها این پرسش مطرح می‌شود که چرا ما هر گاه با مصیبت و گرفتاری مواجه می‌شویم، و نخستین تحلیل و توصیف ما از آن این است که در آن خیری بوده است؟
Powered by TayaCMS