دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

تحصیل دانش و تعلیم آن

«آن که فقیهی را گرامی بدارد، خدا را در روز قیامت در حالی ملاقات می‌کند که از او راضی است و هر که فقیهی را اهانت کند و سبکش شمارد خدا را در روز قیامت در حالی ملاقات می‌کند که از او خشمگین است»
تحصیل دانش و تعلیم آن
تحصیل دانش و تعلیم آن

موضوع: تحصیل دانش و تعلیم آن

نگارنده: علامه حلّی

مخاطب: فرزند معظم له، محمد فخرالمحققین

بر تو باد به «بزرگ داشتن فقهاء و احترام علما» در این باره رسول خدا (صلی‌الله‌علیه‌وآله) فرمود:

«آن که فقیهی را گرامی بدارد، خدا را در روز قیامت در حالی ملاقات می‌کند که از او راضی است و هر که فقیهی را اهانت کند و سبکش شمارد خدا را در روز قیامت در حالی ملاقات می‌کند که از او خشمگین است».

نگاه به چهره عالم و در خانه او نشست و برخاست با او، عبادت شمرده شده است. و بر تو باد ژرف اندیشی و تفقه در دین و تلاش در جهت افزودن علم و دانش خود. چه امیرالمومنین(ع) به فرزندش فرمود:

«تَفقَّهْ فی الدینِ فأنّ الفُقَهاء وَرَثَةُ الأنبیاءِ ... و اعْلَم اَعْلَم اَنََّ طالبَ العِلمِ یستغفِرُ‌ لهُ مَن فی السماواتِ و الأرضِ حتّی الطیرُ فی جوِّ السماءِ و الحوتُ فی البَحرِ و اَنَّ الملائکةَ لَتَضَعُ أجِنَحتَها لِطالبِ العلمِ رِضاً به»[1]

«در دین ژرف بینیدش و فقیه شو، چون فقیهان جانشین پیامبرانند. برای طالب علم، هر آنچه در آسمان و زمین است طلب بخشش می‌کنند حتی مرغ‌ها در هوا و ماهی‌ها در دریا. و فرشتگان با خرسندی بال‌های خود را برای طالب علم پهن می‌کنند»

مبادا که دانش خویش راکتمان کنی و بر روی نیازداران نگشایی، که خدای تعالی می‌فرماید:

«إِنَّ الَّذِینَ یَکْتُمُونَ مَا أَنزَلْنَا مِنَ الْبَیِّنَاتِ وَالْهُدَى مِن بَعْدِ مَا بَیَّنَّاهُ لِلنَّاسِ فِی الْکِتَابِ أُولَـئِکَ یَلعَنُهُمُ اللّهُ وَیَلْعَنُهُمُ اللَّاعِنُونَ» (بقره/159)

«کسانی که نشانه‌های روش و رهنمودی را که فرو فرستادیم، بعد از آنکه آن را برای مردم در کتاب توضیح داریم، نهفته می‌دارند، آنان را خدا لعنت می‌کند و لعنت کنندگان، لعنتشان می‌کنند».

و رسول خدا (ص)فرمود:

«هنگامی که بدعت‌ها پیدا شد، بر دانشمند است که دانش خود را آشکار سازد، پس آن که چنین نکند، لعنت خدا بر او باد».[2]

و نیز فرمود:

«حکمت را به نا اهلان ندمید که اگر دادید بر حکمت ستم کردید و از اهلش دریغ مدارید که به اهل حکمت ستم روا داشته‌اید»[3]. [4]

پیام‌ها و نکته‌ها:

1-سالک از آنچه که در سفر روحانی بهره برده است، دیگران را بی‌نصیب نمی‌گذارد. او حافظ دین الهی از کج‌روی‌ها و کج اندیشی‌هاست. مردم را به سوی صراط حق رهنمون است و آینه‌دار حضرت دوست.

2- آن که هوای معشوق در سر دارد، هر چه که او را به یاد معشوق اندازد و بویی از او آورد، را طالب است. فقیهی که دین الهی را پژوهیده است چونان پیراهن یوسف است.

  • [1]- من لا یحضره الفقیه، ج4، ص 384.
  • [2]- اصول کافی، ج1، ص 54.
  • [3]- بحارالانوار، ج1، ص 140.
  • [4] - منبع نامه: مجله حوزه، شماره 12.

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

اول اردیبهشت روز بزرگداشت سعدی شیرازی

اول اردیبهشت روز بزرگداشت سعدی شیرازی

شیخ مصلح الدین سعدی شیرازی بی تردید بزرگترین شاعری است که بعد از فردوسی آسمان ادب فارسی را با نور خیره کننده اش روشن ساخت و آن روشنی با چنان تلألویی همراه بود که هنوز پس از گذشت هفت قرن تمام از تاثیر آن کاسته نشده است و این اثر تا پارسی برجاست همچنان برقرار خواهد ماند.
عید غدیر در سیره اهل بیت(ع)

عید غدیر در سیره اهل بیت(ع)

غدیر، تنها نه به عنوان «روزى تاریخى» ، بلکه به عنوان یک «عید اسلامى» مطرح است. عید بودن آن نیز، مراسم و سنتهاى خاصى را مى‌طلبد و نه تنها باید آن را عید دانست، بلکه باید آن را عید گرفت و به شادمانى پرداخت و به عنوان تعظیم شعائر دینى، آن را بزرگ داشت و برشکوه آن افزود، تا ارزشهاى نهفته در این روز عظیم، همواره زنده بماند و سیره معصومین (علیهم السلام)احیاگردد.
السلام علیک یا جواد الائمه (ع)

السلام علیک یا جواد الائمه (ع)

صبر را بالش کن، و فقر را در آغوش گیر، و شهوات را ترک کن، و با هوای نفس مخالفت کن و بدان که از دیده خدا پنهان نیستی، پس بنگر که چگونه ای.
هدایتگران راه نور

هدایتگران راه نور

پروردگارم را سپاس که به بندگانش توفیق طاعت ارزانى فرمود و خیرونیکى را در عبادت خویش براى آنان منظور داشت.
کاظمین دلربای عاشقان

کاظمین دلربای عاشقان

مومن به سه خصلت محتاج است : کسب موفقیت از سوی خدا ،‌ نصیحت کننده‌ای در خود ،‌و قبول نصیحت از دیگران

پر بازدیدترین ها

روایتی بر سرودن شعر علی ای همای رحمت

روایتی بر سرودن شعر علی ای همای رحمت

آیت الله العظمی مرعشی نجفی بارها می فرمودند شبی توسلی پیدا کردم تا یکی از اولیای خدا را در خواب ببینم . آن شب در عالم خواب , دیدم که در زاویه مسجد کوفه نشسته ام و وجود مبارک مولا امیرالمومنین (علیه السلام) با جمعی حضور دارند .
No image

«جاهلیت» در قرآن‌

از کلمه «جاهلیت» در چهار سوره مدنى قرآن کریم یاد شده است: آل عمران، مائده، احزاب و فتح. جاهلیت در اصطلاح قرآنى از ریشه جهل به معنى سفاهت، دشمنى، غضب و سبک مغزى مشتق است نه از جهل به معناى نادانى و تباهى و سرگردانى...
No image

آثار استغفار و توبه

کودک و نیاز به محبّت

کودک و نیاز به محبّت

محبت از ضروری ترین نیازهای عاطفی فرزند در دوران کودکی است و بدون توجه به آن کودک به رشد عاطفی مناسب نایل نمی شود، این نیاز، برای کودک به شکلهای گوناگون قابل پاسخگویی است که می توان به بوسیدن کودک، در آغوش گرفتن، گفتن جملات زیبا و محبت آمیز، خریدن هدیه و اسباب بازی و... اشاره کرد.
Powered by TayaCMS