دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

دنياشناسي مثبت از نگاه امام علي (ع)

No image
دنياشناسي مثبت از نگاه امام علي (ع)

نويسنده: محمدمهدي رشادتي

اميرالمؤمنين علي(ع) شنيد که مردي دنيا را نکوهش مي کند، در پاسخ او فرمود: ان الدنيا دار صدق لمن صدقها و دار عافيةً لمن فهم عنها و دار غني لمن تزود منها و دار موعظةً لمن اتعظ بها. مسجد احباءالله و مصلي ملائکةً الله و مهبط و في الله و متجر اولياءالله، اکتسبوا فيها الرحمةً و ربحوا فيها الجنةً. همانا دنيا، سراي راستي براي راستگويان و خانه تندرستي براي دنياشناسان و خانه بي نيازي براي توشه گيران و خانه پندآموزي براي پندآموزان است. دنيا سجده گاه دوستان خدا، پرستشگاه فرشتگان الهي، فرودگاه وحي و الهام پروردگار، جايگاه تجارت دوستان خداست که در آن رحمت خدا را به دست آوردند و بهشت را به غنيمت بردند. (نهج البلاغه، حکمت 131)

شيخ عطار اين جريان را در مصيبت نامه به شعر درآورده است:

آن يکي در پيش شير دادگر

ذم دنيا کرد بسياري مگر

حيدرش گفتا که دنيا نيست بد

بد تويي زيرا که دوري از خرد

هست دنيا بر مثال کشتزار

هم شب و هم روز بايد کشت و کار

زآنکه عز و دولت دين سر به سر

جمله از دنيا توان برد اي پسر

تخم امروزينه فردا بر دهد

ور نکارد، «اي دريغا» بر دهد

پس نکوتر جاي تو دنياي توست

زآنکه دنيا توشه عقباي توست

تو به دنيا در مشو مشغول خويش

ليک در وي کار عقبا گير پيش

چون چنين کردي تو را دنيا نکوست

پس براي اين تو دنيادار دوست

(سيري در نهج البلاغه، ص267- 268)

دنيا از نظر مکتب اسلام، مدرسه و محل تربيت انسان و جايگاه تکامل اوست. رابطه انسان و جهان از نوع رابطه کشاورز است با مزرعه (فرهنگ سخنان پيامبر اکرم(ص)، ص 453) و يا اسب دونده با ميدان مسابقه(نهج البلاغه، خطبه 28) و يا سوداگر با بازار تجارت (همان، حکمت 131) و يا عابد و معبد است. (همان)

دنياي خوب و دنياي بد

دنيايي که در معارف اسلامي به دنياي منفي و مذموم موسوم است، خود جهان مادي نيست بلکه دنياي خود انسان است. يعني دلبستگي و محبت به دنيا مذموم است. دنياي بد به قلب و دل و توجه و رفتار انسان مربوط مي شود. لذا داشتن دنيا و در دنيا بودن بد نيست بلکه وابستگي و تعلق خاطر به دنيا و ماديات بد است. امام صادق(ع) فرمود: رأس کل خطيئةً حب الدنيا. سرچشمه تمام مفاسد و خطاها دوست داشتن دنياست. (اصول کافي، ج4، ص2) بنابراين براي انسان دو دنيا هست. 1) دنياي خوب: دنيايي است که همچون مزرعه از آن براي آخرت و سعادت ابدي توشه مي گيرد. 2) دنياي بد: دنيايي است که دل و فکر انسان وابسته به آن باشد. هرچه دلبستگي به آن زيادتر باشد حجاب ميان انسان و خدا بيشتر و غليظ تر خواهد شد. (چهل حديث، ص121)

شيخ صدوق از ريان بن صلت روايت کرده که گفت: امام رضا(ع) برايم اين اشعار که از جناب عبدالمطلب است خواند و ترجمه اش چنين است. تمام مردم، روزگار را عيب مي کنند در حالي که براي روزگار جز خودمان عيب و سرزنشي نيست. عيب روزگار، خود ما هستيم. اگر ما نبوديم روزگار عيب نداشت. اگر روزگار مي توانست تکلم کند ما را هجو مي کرد. همانا گرگ، خوردن گوشت گرگ را رها مي کند اما بعضي از ما انسان ها، برخي را آشکارا مي خورند. (منتهي الامال، ج2، ص 426)

روزنامه كيهان، شماره 21594 به تاريخ 20/1/96، صفحه 8 (معارف)

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

اول اردیبهشت روز بزرگداشت سعدی شیرازی

اول اردیبهشت روز بزرگداشت سعدی شیرازی

شیخ مصلح الدین سعدی شیرازی بی تردید بزرگترین شاعری است که بعد از فردوسی آسمان ادب فارسی را با نور خیره کننده اش روشن ساخت و آن روشنی با چنان تلألویی همراه بود که هنوز پس از گذشت هفت قرن تمام از تاثیر آن کاسته نشده است و این اثر تا پارسی برجاست همچنان برقرار خواهد ماند.
عید غدیر در سیره اهل بیت(ع)

عید غدیر در سیره اهل بیت(ع)

غدیر، تنها نه به عنوان «روزى تاریخى» ، بلکه به عنوان یک «عید اسلامى» مطرح است. عید بودن آن نیز، مراسم و سنتهاى خاصى را مى‌طلبد و نه تنها باید آن را عید دانست، بلکه باید آن را عید گرفت و به شادمانى پرداخت و به عنوان تعظیم شعائر دینى، آن را بزرگ داشت و برشکوه آن افزود، تا ارزشهاى نهفته در این روز عظیم، همواره زنده بماند و سیره معصومین (علیهم السلام)احیاگردد.
السلام علیک یا جواد الائمه (ع)

السلام علیک یا جواد الائمه (ع)

صبر را بالش کن، و فقر را در آغوش گیر، و شهوات را ترک کن، و با هوای نفس مخالفت کن و بدان که از دیده خدا پنهان نیستی، پس بنگر که چگونه ای.
هدایتگران راه نور

هدایتگران راه نور

پروردگارم را سپاس که به بندگانش توفیق طاعت ارزانى فرمود و خیرونیکى را در عبادت خویش براى آنان منظور داشت.
کاظمین دلربای عاشقان

کاظمین دلربای عاشقان

مومن به سه خصلت محتاج است : کسب موفقیت از سوی خدا ،‌ نصیحت کننده‌ای در خود ،‌و قبول نصیحت از دیگران

پر بازدیدترین ها

روایتی بر سرودن شعر علی ای همای رحمت

روایتی بر سرودن شعر علی ای همای رحمت

آیت الله العظمی مرعشی نجفی بارها می فرمودند شبی توسلی پیدا کردم تا یکی از اولیای خدا را در خواب ببینم . آن شب در عالم خواب , دیدم که در زاویه مسجد کوفه نشسته ام و وجود مبارک مولا امیرالمومنین (علیه السلام) با جمعی حضور دارند .
No image

«جاهلیت» در قرآن‌

از کلمه «جاهلیت» در چهار سوره مدنى قرآن کریم یاد شده است: آل عمران، مائده، احزاب و فتح. جاهلیت در اصطلاح قرآنى از ریشه جهل به معنى سفاهت، دشمنى، غضب و سبک مغزى مشتق است نه از جهل به معناى نادانى و تباهى و سرگردانى...
No image

آثار استغفار و توبه

کودک و نیاز به محبّت

کودک و نیاز به محبّت

محبت از ضروری ترین نیازهای عاطفی فرزند در دوران کودکی است و بدون توجه به آن کودک به رشد عاطفی مناسب نایل نمی شود، این نیاز، برای کودک به شکلهای گوناگون قابل پاسخگویی است که می توان به بوسیدن کودک، در آغوش گرفتن، گفتن جملات زیبا و محبت آمیز، خریدن هدیه و اسباب بازی و... اشاره کرد.
Powered by TayaCMS