دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

جلب رزق حلال در زندگی

No image
جلب رزق حلال در زندگی

عبادت هفتاد جزء است و بالاترین و بزرگ‌ترین جزء آن کسب حلال است. (۱) و حق فرزند بر پدرش این است كه... جز از راه حلال، روزى او را تأمین نكند.(۲) امام صادق (ع) می‌فرماید: هر كس بخواهد دعایش مستجاب شود، باید كسب خود را حلال كند و حق مردم را بپردازد. دعاى هیچ بنده ‌اى كه مال حرام در شكمش باشد یا حق كسى بر گردنش باشد، به درگاه خدا بالا نمى ‌رود. در دین ما برای رزق حلال فرمولی وجود دارد. عناصر این فرمول به قرار زیرند:

به رازقیت خدا اعتقاد داشته باش: بى اعتنائى و امید نداشتن بدانچه در دست مردم است بزرگ‌ترین توانگرى است. پیامبر (ص) می‌فرماید: هر كس از غیر خدا بِبُرد، خداوند، هزینه زندگى او را تأمین مى‌كند و از جایى كه انتظار ندارد، روزى‌اش مى‌دهد؛ امّا هر كس چشم امیدش به دنیا باشد، خداوند، او را به دنیا وا مى‌گذارد.(۳)

تلاش حداکثری مدبرانه، متوکلانه و صبورانه داشته باش: كسب درآمد حلال، بر هر مسلمانى واجب است. (۴) تلاش در جهت کسب روزی حلال چنان حائز اهمیت است که حضرت محمد (ص) فرمود: اگر كسی با دستش كار كند و روزی بخورد، در روز قیامت در زمره و گروه انبیا است و خدا ثواب انبیا را به او می‌دهد. (۵) اما وای به آن روزی که آدمی ‌در جهت کسب روزی، بی صبری کند در این صورت طبق فرموده حضرت علی (ع)، خودش را از روزى حلال محروم مى‌كند و بیشتر از روزى مقدّر هم نصیبش نمى شود. (۶) اصلی ترین عامل رزق و روزی سعی و تلاش و فکر کردن است.

قانع باش و خانواده ات را به قناعت تشویق کن:هر كس به مقدار كفایت، قناعت كند، آسایش مى‌ یابد و براى خویش زمینه گشایش فراهم مى‌‌كند. (۷) امام رضا (ع) می‌فرماید: هر کـس به رزق و روزى کم از خدا راضى باشد، خداوند از عمل کم او راضى خواهد بود. (۸)

از هر حرامی ‌پرهیز کن: برای دوری از کسب درآمد حرام در زندگی برای هر امری از امور زندگی ات نظیر بهره گیری از وام، شرایط مستأجری و مالکیت و... با حاکم شرع و آگاهان به احکام اقتصادی مشورت کن تا خدای نکرده قراردادی به حرام امضا نکنی و پولی را که می‌توانی از راه حلال بدست آوری، حرامش نگردانی.

خمس مالت را بده و احسان و نیکوکاری کن: ظاهر خمس کم کردن مال است. اما باطن خمس هم برکت پیدا کردن، هم شراکت و هم سرمایه‌گذاری آخرت است. همانگونه که وقتی می‌خواهی از بانکی وام بگیری؛ ابتدا باید یک دفترچه در آنجا باز کنی؛ اگر می‌خواهی از خدا و پیامبرش(ص) وام برکت بگیری، برای خود دفترچه (سال خمسی) باز کن، حتی اگر پولی نداری.(۹) كار خیر و صدقه، فقر را مى‌‌بَرند، بر عمر مى‌‌افزایند و هفتاد مرگ بد را از صاحب خود دور مى‌‌كنند. (۱۰) چنانچه امام علی (ع) می‌فرماید: با صدقه دادن، روزی خود را فرود آورید. (۱۱) امام علی (ع) می‌فرماید: خداوند سبحان خوراک تهیدستان را در اموال توانگران قرار داده، هیچ فقیری گرسنه نمی‌ماند مگر به واسطه اینکه ثروتمندی از حق او بهره مند شده و خدای تعالی در این باره از آنان بازخواست می‌کند. (۱۲)

سحر خیز باش: پیامبر (ص) می‌فرماید: در پى روزى و نیازها، سحرخیز باشید؛ چرا كه حركت در آغاز روز، [مایه] بركت و پیروزى است.

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

معرفت نفس طریق معرفت ربّ

معرفت نفس طریق معرفت ربّ

معرفت نفس طریق معرفت ربّ است که از سیّد انبیا و هم از سیّد اوصیا _صلوات اللّه علیهما_ مأثور است:
نعمت بیداری

نعمت بیداری

برادرم! نعمت بیداری، روزی هر بی سر و پا نمی‌شود، و این پیک کوی وفا با هر دلی آشنا نمی‌گردد، و هر مشامی این نسیم صبا را بویا نمی‌شود، و هر زبانی به ذکر آن گویا نمی‌گردد....
اعتقاد به خالق و مخلوق

اعتقاد به خالق و مخلوق

کسی که به خالق و مخلوق متیقن و معتقد باشد، و با انبیا و اوصیا – صلوات اللّه علیهم – جمیعا مرتبط و معتقد باشد، و توسل اعتقادی و عملی به آنها داشته باشد،
تعلیم مجهولات بشرط عمل بمعلومات

تعلیم مجهولات بشرط عمل بمعلومات

آقایانی که طالب مواعظ هستند از ایشان سئوال می‌شود: آیا به مواعظی که تا حال شنیده‌اید عمل کرده‌اید یا نه،
عمل به معلومات

عمل به معلومات

آنچه می‌دانید عمل کنید، و در آنچه نمی‌دانید احتیاط کنید تا روشن شود.

پر بازدیدترین ها

صفات منافق

صفات منافق

حضرت امام صادق علیه السّلام مى‌فرماید که: منافق گویا با خداى خود یک رو کرده است و راضى شده است به دورى از رحمت وى، چرا که او عملهاى ظاهرى ریائى را به صورت عمل شرعی مى‌کند، و عملهاى شرعی که از خدا و پیغمبر متلقّى شده است و در غایت عزّت و رفعت است، بازیچه انگاشته به طریق استهزا و سخریّه با او سلوک مى‌نماید.
دعای شروع نماز

دعای شروع نماز

ابو حامد غزالی می گوید : «اما دعای شروع نماز که آغاز ان با این جمله است : «وجهت وجهی للذی فطر السموات و الارض حنیفا مسلما»
احترام به استاد

احترام به استاد

معرفی اجمالی : فقیه و عارف ژرف اندیش، ابن‌ابى‌جمهور احسائى‌در خانواده‌اى پارسا و اهل علم و دانش دیده به جهان گشود. جدّش شیخ ابراهیم و پدرش شیخ على، عالمانى خدا ترس و صاحب نظر بودند .
احتیاج به وعظ نیست

احتیاج به وعظ نیست

گفتم که الف، گفت دگر، گفتم هیچ؛ در خانه اگر کس است یک حرف بس است.
ادب مع الله

ادب مع الله

و بدان که: اعضاء و جوارح تو سرمایه و امانت‌هائى هستند از خداوند (جل جلاله) در نزد تو، تا به وسیله آن‌ها به نفع دنیا و آخرت خود تجارت نمائى.
Powered by TayaCMS