دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

نماز؛ وقت زيارت خدا

No image
نماز؛ وقت زيارت خدا

نماز ستون دين است. هر چه درباره نماز گفته شود کم است؛ زيرا اوج عبوديت و بندگي و معراج مؤمن و مايه تقرب هر متقي است. اگر هر عمل صالح عبادي موجب تقرب به خدا است، نماز به دليل اذکار و اعمال قلبي و جوانحي و جوارحي، حضور کامل و مطلق بنده در پيشگاه خداي مالک غني حميد است.

هر سخن و عملي که در نماز به جا مي آوريم، مفاهيم و معارف بسياري را با خود دارا است. پيامبر(ص) و پيشوايان معصوم دين اسلام(ع) به عنوان تبيين کنندگان علمي و عملي، هم به توضيح و شرح قرآن و آموزه هاي وحياني آن پرداخته اند و هم در عمل نشان داده اند که چگونه با پيروي و اسوه حسنه قراردادن آنان به اين حقايق و معارف دست يابيم و به شکل علم حضوري و شهودي آن را درک کنيم.

اگر خداوند درباره پيامبرش مي فرمايد: وَاَنزَلْنَا إِلَيْکَ الذِّکْرَ لِتُبَيِّنَ لِلنَّاسِ مَا نُزِّلَ إِلَيْهِمْ؛ ما قرآن را به عنوان ذکر به سوي تو يکباره فروفرستاديم تا براي مردم اندک اندک آنچه نازل شده را تبيين کني(نحل، آيه 44) آن حضرت(ص) و نفس ايشان(آل عمران، آيه 31) و ديگر معصومان(احزاب، آيه 33) به عنوان راسخون در علم (آل عمران، آيه 7) و اهل ذکر و مانند آن به تبيين علمي و عملي آن پرداختند و اين گونه حقايق و معارف قرآني براي ما آشکار شد.

ما مسلمانان بر اساس دستور خداوند (حشر، آيه7) بايد به هر آنچه پيامبر(ص) و امامان در چارچوب تبيين علمي و عملي قرآن مي گويند، عمل کنيم و اطاعت نماييم و آن را به عنوان علم و عمل مورد توجه قرار دهيم. پس اگر تفسيري در عمل داشتند و گفتند: «صلّوا کما رايتموني اُصلّي؛ چنانکه من نماز مي خوانم و شما مي بينيد، نماز بخوانيد»، يا گفتند:«خذوا عنّي مناسککم؛ مناسک حج را از من بياموزيد و بگيريد»، بايد تفسير علمي آنان را بپذيريم و بر اساس آن، فکر و عمل خودمان را سامان دهيم.

امام صادق(ع) در مقام تفسير اصطلاحات نماز از جمله اذان و اقامه، مطالب بسيار والا و عميق و بلندي گفته اند که بايد مورد توجه قرار گيرد: ان الصادق(ع) سئل عن معني «حي علي خيرالعمل» فقال خير العمل الولاية، وفي خبر آخر خيرالعمل بر فاطمة وولدها (ع)؛ از امام صادق(ع) در مورد معني حي علي خير العمل، به سوي بهترين کارها بشتابيد، پرسيده شد، حضرت فرمود: بهترين کار همان ولايت است و در خبر ديگري مي فرمايد: بهترين عمل، نيکي به فاطمه و فرزندان معصومش است. (بحارالانوار، ج84، ص 134)

آن حضرت(ع) درباره معنا و مفهوم قد قامت الصلاة نيز مي فرمايد: و معني «قد قامت الصلاة» في الاقامة اي حان وقت الزيارة و المناجاة، و قضاء الحوائج، و درک المني و الوصول إلي الله عزوجل و إلي کرامته و غفرانه وعفوه و رضوانه؛ معناي قد قامت الصلاة، به تحقيق نماز برپا شد؛ يعني زمان زيارت و مناجات و برآورده شدن حوائج و درک آرزوها و وصول به سوي خداي عزو جل و کرامت و آمرزش و گذشت و رضوان الهي فرا رسيد. (بحارالانوار، ج 84، ص134)

پس زمان نماز، همان زمان زيارت خداي عزوجل است که بايد انسان خود را به بهترين ها به ويژه آرايه هاي اخلاقي در کنار آرايه هاي ظاهري بيارايد و با سيرت و صورت نيک در پيشگاه خداوند حضور يابد. (اعراف، آيه 31)

   روزنامه كيهان، شماره 21666 به تاريخ 18/4/96، صفحه 8 (معارف)

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

معرفت نفس طریق معرفت ربّ

معرفت نفس طریق معرفت ربّ

معرفت نفس طریق معرفت ربّ است که از سیّد انبیا و هم از سیّد اوصیا _صلوات اللّه علیهما_ مأثور است:
نعمت بیداری

نعمت بیداری

برادرم! نعمت بیداری، روزی هر بی سر و پا نمی‌شود، و این پیک کوی وفا با هر دلی آشنا نمی‌گردد، و هر مشامی این نسیم صبا را بویا نمی‌شود، و هر زبانی به ذکر آن گویا نمی‌گردد....
اعتقاد به خالق و مخلوق

اعتقاد به خالق و مخلوق

کسی که به خالق و مخلوق متیقن و معتقد باشد، و با انبیا و اوصیا – صلوات اللّه علیهم – جمیعا مرتبط و معتقد باشد، و توسل اعتقادی و عملی به آنها داشته باشد،
تعلیم مجهولات بشرط عمل بمعلومات

تعلیم مجهولات بشرط عمل بمعلومات

آقایانی که طالب مواعظ هستند از ایشان سئوال می‌شود: آیا به مواعظی که تا حال شنیده‌اید عمل کرده‌اید یا نه،
عمل به معلومات

عمل به معلومات

آنچه می‌دانید عمل کنید، و در آنچه نمی‌دانید احتیاط کنید تا روشن شود.

پر بازدیدترین ها

صفات منافق

صفات منافق

حضرت امام صادق علیه السّلام مى‌فرماید که: منافق گویا با خداى خود یک رو کرده است و راضى شده است به دورى از رحمت وى، چرا که او عملهاى ظاهرى ریائى را به صورت عمل شرعی مى‌کند، و عملهاى شرعی که از خدا و پیغمبر متلقّى شده است و در غایت عزّت و رفعت است، بازیچه انگاشته به طریق استهزا و سخریّه با او سلوک مى‌نماید.
دعای شروع نماز

دعای شروع نماز

ابو حامد غزالی می گوید : «اما دعای شروع نماز که آغاز ان با این جمله است : «وجهت وجهی للذی فطر السموات و الارض حنیفا مسلما»
احترام به استاد

احترام به استاد

معرفی اجمالی : فقیه و عارف ژرف اندیش، ابن‌ابى‌جمهور احسائى‌در خانواده‌اى پارسا و اهل علم و دانش دیده به جهان گشود. جدّش شیخ ابراهیم و پدرش شیخ على، عالمانى خدا ترس و صاحب نظر بودند .
احتیاج به وعظ نیست

احتیاج به وعظ نیست

گفتم که الف، گفت دگر، گفتم هیچ؛ در خانه اگر کس است یک حرف بس است.
ادب مع الله

ادب مع الله

و بدان که: اعضاء و جوارح تو سرمایه و امانت‌هائى هستند از خداوند (جل جلاله) در نزد تو، تا به وسیله آن‌ها به نفع دنیا و آخرت خود تجارت نمائى.
Powered by TayaCMS