دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

اشغال ایران از سوی متفقین

No image
اشغال ایران از سوی متفقین

روزنامه دنیای اقتصاد

تاریخ: شنبه 4/6/1396

سوم شهریور 1320 و در جریان جنگ جهانی دوم، ایران به‌رغم اینکه اعلام بی‌طرفی کرده بود از سوی متفقین اشغال شد. یك روز پس از آغاز جنگ، نخست‌وزیر ایران، طی اعلامیه‌ای بی‌طرفی دولت ایران را در این نبرد اعلام كرد. متعاقب آن وزیر كشور نیز به كلیه اتباع خارجی مقیم ایران اخطار داد كه از هرگونه بروز احساسات منافی با بی‌طرفی ایران بپرهیزند.

 در سوم شهریور 1320، نیروهای متفقین (انگلستان و شوروی) بدون توجه به اعلام بی‌طرفی دولت ایران در جنگ جهانی دوم، به كشور ما حمله كردند. هدف عمده آنها از اشغال ایران عبارت بود از دستیابی به راه‌های ارتباطی كشور برای كمك‌رسانی به شوروی، استفاده از منابع نفتی كشور، اخراج كارشناسان و اتباع آلمانی برای جلوگیری از اقدامات خرابكارانه آنها در رابطه با راه‌های ارتباطی و چاه‌های نفت و از بین بردن احتمال كودتا ازسوی طرفداران آلمان نازی و در نهایت ایجاد آمادگی برای جنگ در سرحدات ایران در صورت رسیدن ارتش آلمان به كشورمان. سفرای دو كشور اشغالگر در یادداشت تقدیمی به مقامات ایرانی انگیزه این اقدام خود را تمایلات آلمان‌گرایی در سیاست خارجی ایران ذكر كردند. آنها معتقد بودند كه این تمایلات موجب افزایش فعالیت جاسوسان آلمانی در ایران شده است و اگر این چنین ادامه یابد، ایران تبدیل به پایگاهی برای انجام عملیات تبلیغاتی و خرابكارانه علیه دولت‌های انگلستان و شوروی خواهد شد.

علی منصور، نخست‌وزیر وقت ایران، به مذاكره با نمایندگان دو دولت پرداخت. اما به علت آنكه به هیچ نتیجه مطلوبی دست نیافت و دیگر خود را قادر به اداره امور نمی‌دید از مقام خود استعفا داد و محمد علی فروغی (ذكاءالملك) سررشته امور را در دست گرفت. حضور متفقین در میهن‌مان از جنبه‌های مختلفی قابل طرح و بررسی است. با یورش نیروهای بیگانه تمامیت ارضی و حاكمیت سیاسی ایران پایمال اجانب شد و این مسأله باعث شد كشورمان تا مدت‌های مدیدی نتواند خود را از قید و بند قدرت‌های سلطه‌گر برهاند. از نظر اقتصادی، با آنكه ایران درگیر مشكلات عدیده‌ای به‌خصوص قحطی و گرانی مایحتاج عمومی بود، باید عهده‌دار مخارج میهمانان ناخوانده خود نیز می‌شد. تمامی راه‌های كشور به ‌خصوص خطوط راه‌آهن و شوسه تحت كنترل نیروهای اشغالگر درآمد. نیروی كار ایرانی برای تهیه تداركات ارتش‌های درگیر در جنگ، با نازل‌ترین دستمزد به ‌کار گماشته شد. منابع نفتی كشور غارت شد و بحران غذایی در كشور به اوج خود رسید. همراه با تمامی این مسائل، سیاست‌های پولی مهاجمان و تحمیل مخارج ارتش اشغالگر و هزینه‌های كمك‌رسانی به شوروی، ملت ایران را با مشكلات عدیده‌ای روبه‌رو ساخت.

توقف واردات به كشور به علت جنگ، عایدات گمركی را كه یكی از عمده‌ترین منابع درآمد دولت بود به حداقل رساند و هرج و مرج موجود در كشور نیز جمع‌آوری هر نوع مالیات را غیرعملی ساخته بود. وضع غیرعادی كشور كه ناشی از تحمیل جنگی ناخواسته بود، همراه با مخارج سنگین و كمرشكن نیروهای متفقین در ایران، فشارهای تورمی را افزایش می‌داد و دولت ایران برای مقابله با آن تنها به افزایش نشر اسكناس‌های در جریان می‌پرداخت كه خود امری نگران‌كننده بود. اشغال ایران از نظر نظامی نیز نتایجی شوم و غیرقابل انكار داشت. با صدور دستور رضاشاه مبنی بر ترك مقاومت در ششم شهریور، ارتشی كه رضاشاه با صرف بودجه‌ و هزینه‌های گزاف ایجاد كرده بود، به یكباره فروریخت و نتوانست در برابر حمله متفقین، جز مقاومتی بسیار اندك، كاری انجام دهد. حضور قوای بیگانه از نظر فرهنگی – سیاسی نیز ایران را دستخوش دگرگونی و تحولاتی بزرگ کرد.

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

در همۀ جوامع بشری، تربیت فرزندان، به ویژه فرزند دختر ارزش و اهمیت زیادی دارد. ارزش‌های اسلامی و زوایای زندگی ائمه معصومین علیهم‌السلام و بزرگان، جایگاه تربیتی پدر در قبال دختران مورد تأکید قرار گرفته است. از آنجا که دشمنان فرهنگ اسلامی به این امر واقف شده‌اند با تلاش‌های خود سعی بر بی‌ارزش نمودن جایگاه پدر داشته واز سویی با استحاله اعتقادی و فرهنگی دختران و زنان (به عنوان ارکان اصلی خانواده اسلامی) به اهداف شوم خود که نابودی اسلام است دست یابند.
تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

در این نوشتار تلاش شده با تدقیق به اضلاع مسئله، یعنی خانواده، جایگاه پدری و دختری ضمن تبیین و ابهام زدایی از مساله‌ی «تعامل موثر پدری-دختری»، ضرورت آن بیش از پیش هویدا گردد.
فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

در این نوشتار سعی شده است نقش پدر در خانواده به خصوص در رابطه پدری- دختری مورد تدقیق قرار گرفته و راهبردهای موثر عملی پیشنهاد گردد.
دختر در آینه تعامل با پدر

دختر در آینه تعامل با پدر

یهود از پیامبری حضرت موسی علیه‌السلام نشأت گرفت... کسی که چگونه دل کندن مادر از او در قرآن آمده است.. مسیحیت بعد از حضرت عیسی علیه‌السلام شکل گرفت که متولد شدن از مادری تنها بدون پدر، در قرآن کریم ذکر شده است.
رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

با اینکه سعی کرده بودم، طوری که پدر دوست دارد لباس بپوشم، اما انگار جلب رضایتش غیر ممکن بود! من فقط سکوت کرده بودم و پدر پشت سر هم شروع کرد به سرزنش و پرخاش به من! تا اینکه به نزدیکی خانه رسیدیم.

پر بازدیدترین ها

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

قرآن کریم که بزرگترین معجزه پیامبراکرم(ص) است و تمام آنچه را که بشر برای هدایت نیاز داشته ودر آن آمده است، کاملترین نسخه برای آرامش روح است.
تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان ʆ) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان (6) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

این نوشتار در نقد سلسله مقالاتی است که فتح ایران توسط اعراب مسلمان را یکی از مقاطع تلخ تاریخ معرفی نموده‌اند.
No image

نحوه های مختلف شـروع کلاس توسط مربی

در این بخش "شـروع ها" در جهت آموزش کلاسداری مطرح می شود.
Powered by TayaCMS