21 مرداد 1396, 23:58
شاید كسی به شما نگوید اما اگر بدزبان باشید در نظر دیگران به شدت ارزش و منزلت خود را از دست می دهید؛ در روابط اجتماعی موقعیت خود را می بازید و ارتباط مؤثر خود را با دیگران به باد می دهید. به فرمایش پیامبر(ص)، شرورترین بندگان خدا كسی است كه مردم به واسطه فحاشی او، خوش نداشته باشند كه هم مجلسش باشند. همه ما کم و بیش با قضیه بدزبانی برخورد داشته و داریم. حال چه کنیم که در ماه رمضان، دهان بسته صرف نباشیم و این خصوصیت نازیبای خود را کنار بگذاریم. در واقع ممکن است شما فحش دادن را نوعی تخلیه كردن خود از فشار عصبی بدانید، در واقع شما به غلط از الگوهایی یاد گرفته اید كه در مقابل این فشار موقتی كه به شما وارد شده، اینگونه عمل كنید. در این شرایط اتفاقاً در جهت عکس تلاش كنید صفت صبر را در خود تقویت كنید. هرگاه احساس می كنید كه نمی توانید طرف مقابل را تحمل كنید سعی كنید از آن موقعیت و مكان خارج شوید و با تأمل، دنبال راه حل عاقلانه ای بگردید.
عزت نفس پایین. ناکامی و احساس درماندگی. بدزبانی به منظور بالا بردن جایگاه خویش نزد خود و دیگران. تلاش برای پنهان نگاه داشتن ترس ها و ناامنی های درونی. ناسزاگویی از روی عادت یا تقلید از دیگران. روشی برای کنار آمدن با استرس و تنش. شیوه ای به منظور برانگیختن حس خشم دیگران و تحریک آنان. ابزاری برای قدرت نمایی، تحقیر، سرزنش، توهین و ارعاب دیگران. روشی برای خودنمایی، جلب توجه یا خود شیرینی.
آبروی مردم پیش خدا از حرمت كعبه هم بالاتر است. حرمت آبروی یك انسان با حرمت خون او مقایسه شده. پس كسی كه با بدزبانی حریم آبروی دیگری را می شكند با كسی كه دست به خون دیگری آغشته کرده، بی شباهت نیست. همان قدر كه كشته ای را نمیشود زنده كرد برگرداندن آب رفته آبروها، سخت و ناممكن است. پس باید از این حریم خطرناك فاصله گرفت چون همیشه امكان جبران نیست. زمانی این قضیه برایمان ملموستر میشود كه پای آبروی خودمان در میان باشد و بفهمیم بازی با آبروی كسی چقدر میتواند خطرناك و جبران ناپذیر باشد. آن وقت بیشتر مواظب زبانمان خواهیم بود.
یكی از علاجهای اصلی بدزبانی، عادت كردن به سكوت است؛ چه خدای ناكرده خود گرفتار آن باشیم، چه با آدم بدزبان طرف باشیم. اگر خودمان گرفتار بدزبانی هستیم یك تمرین عالی این است كه به محض فعال شدن سیستم بدزبانی، زنگ اخطاری در مغزمان، ما را به سكوت وادارد. با تكرار این تمرین و حساس شدن به زنگ اخطار در مغزمان، كم كم این عادت بد، كمرنگتر و كمرنگتر میشود. در مورد برخورد با افراد بدزبان هم همین سیستم اخطار باید ما را از وارد شدن به معركه مجادله و درگیری یا مقابله به مثل با آنها منع كند.
اگر مرتكب فحش و بدزبانی شدید خودتان را جریمه كنید و به راحتی از این رفتار زشت خود عبور نكنید؛ از طرف مقابل عذرخواهی و دلجویی كنید چون عذرخواستن خود به اندازه كافی سخت است و در واقع نوعی تنبیه خوب محسوب می شود.
فحش دادن، نه كلاس دارد، نه پرستیژ و نه وجههای برای كسی میآورد. بدزبانی گاهی بین نوجوانان یا جوانان به عنوان ابزار تفاوت استفاده میشود. جوانان دوست دارند متفاوت باشند، به چشم بیایند اما اشكال آنجاست كه مسیر این متفاوت شدن را اشتباه میروند. برای حفظ محبوبیت و تأثیرگذاری، خودتان باشید، با تمام ادبی كه نشانه اصالت شماست.
کتابخانه هادی
پژوهه تبلیغ
ارتباطات دینی
اطلاع رسانی
فرهیختگان