24 مهر 1396, 21:50
بر اساس ديدگاه قرآن، عوالم يا همان نشئات در امتداد يکديگر نيستند؛ بلکه نسبت ميان آنها نسبت ظاهر و باطن است. پس النَّشْأةً الْاُخْرَي(نجم، آيه 47) يا النَّشْأةً الْآخِرَةً (عنکبوت، آيه 20) باطن و ملکوت همين النَّشْأةً الْاُولَي(واقعه، آيه 62) است.
بر اين اساس، پرسيدن از زمان و وقت آمدن و رفتن اين عوالم معنايي ندارد؛ زيرا : 1. آخرت باطن و ملکوت اين ملک دنيا است؛ 2. ملکوت محيط بر ملک است؛ 3. هر چيزي در ملک رقيقه آن حقيقت ملکوتي است؛ 4. مرگ وقت بي زماني است.
نتيجه اين است که قيامت و بهشت به عنوان ملکوت همين ملک، هم اکنون موجود است. اباصلت هروي مي گويد: از امام رضا(ع) پرسيديم: يا ابن رسول الله! بفرماييد آيا بهشت و دوزخ در حال حاضر آفريده شده و موجودند؟ امام رضا(ع) قاطعانه فرمودند: البته که موجود هستند. هنگامي که رسول خدا(ص) به معراج برده شدند، وارد بهشت شده و دوزخ را نيز ديدند!
پرسيدم: برخي ها مي گويند: «بهشت و دوزخ» در حال حاضر، مقدر شده، ولي هنوز آفريده نشده است؟! امام رضا(ع) که گويا از اين عقيده برآشفته بود، فرمودند: نه اين گروه از مايند و نه ما از آنها هستيم! کسي که آفرينش بهشت و دوزخ را انکارکند، رسول خدا(ص) و ما را دروغگو خوانده و از ولايت ما بهره اي نداشته و در آتش دوزخ جاودانه خواهد بود. خداوند عز و جل فرمود: «هذه جهنم التي يکذب بهاالمجرمون، يطوفون بينها و بين حميم آن؛ اين همان دوزخي است که مجرمان، آن را تکذيب مي کنند، در حالي که (هم اکنون) بين آن و آب جوشان مي چرخند. (الرحمن- 43؛ عيون اخبارالرضا، ج1، ص115؛ بحار الانوار، ج 8، ص 119)
پس قيامت و بهشت و دوزخ و جهان آخرت، چيزي جز امتداد همين دنيا و ملکوت و باطن آن نيست؛ بنابراين موجود و محيط بر اين دنيا است و پرسش از زمان ايجاد آن معنايي ندارد: يَسْاَلُونَ اَيَّانَ يَوْمُ الدِّينِ.(ذاريات، آيه 12) يا : يَسْاَلُ اَيَّانَ يَوْمُ الْقِيَامَةً (قيامت، آيه 6)
اگر بخواهيم وضعيت انسان در دنيا را تبيين کنيم، بايد گفت همانند جنين در رحم مادر است که در دنيا است و مي گويد دنيا کجاست و کي آغاز مي شود و چه وقت به وجود مي آيد؛ از نظر زماني همانند کسي است که در گردابي در وسط اقيانوس در حال گرديدن است و گرفتار زماني است که اين گردش براي او ايجاد کرده، وقتي از اين گرداب بيرون مي افتد مي فهمد که زمان جز همان گردش در درون گرداب نبوده است و او همواره در اقيانوس بوده است. پس آخرت براي اهل دنيا مانند وضعيت کودک در رحم مادر و گرفتار در گرداب است.
روزنامه كيهان، شماره 21718 به تاريخ 19/6/96، صفحه 6 (معارف)
کتابخانه هادی
پژوهه تبلیغ
ارتباطات دینی
اطلاع رسانی
فرهیختگان