دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

حقوق مؤمنين بر يكديگر

No image
حقوق مؤمنين بر يكديگر

جرعه های معرفت - شرح حديث معصومين (ع) در كلام رهبر انقلاب

عَن الصادقِ جعفرِ بنِ محمدٍ عن اَبيهِ عَن آبائِهِ عَن عليِّ بنِ ابي طالبٍ (عليهم ُالسلام) قالْ قالَ رسولُ اللهِ (صلي الله عليه وآله): لِلْمُوْمِنِ عَلَي الْمُوْمِنِ سَبْعَةُ حُقُوقٍ وَاجِبَةٍ مِنَ اللَّهِ عَزَّ وَ جَلَّ عَلَيْهِ الإجلالُ لَهُ في غَيبَتِهِ وَ الوَدُّ لَهُ في صَدرِهِ، وَ المُواساةً لَهُ في مالِهِ، وَ انْ يَحرُمَ غَيبَتَهُ، وَ انْ يَعُودُهُ في مَرَضِهِ وَ انْ يُشَيِّعَ جَنازَتَهُ، وَ انْ لايَقُولَ فيهِ بَعدَ مَوتِهِ إلاّ خَيراً(1)

مؤمن بر مؤمن هفت حق واجب الهي دارد. 1- احترام او در هنگامي كه حضور ندارد. 2- دوستي قلبي با او. 3- شريك ساختن او در ثروتش. 4- غيبت او را حرام بداند. 5- در بيماري او را عيادت كند. 6- جنازه او را تشييع كند. 7- بعد از مرگ درباره او جز به نيكي سخن نگويد.

[پيامبر گرامي اسلام(ص) فرموده اند که هر مؤمن بر برادر مؤمنش هفت حق دارد که از طرف خدا اداي اين حقوق بر او واجب شده است.] وجوب اين حقوق را بايستي جدي گرفت.

الْإِجْلَالُ لَهُ فِي غيبتهِ ، يکي [از اين حقوق] اين [است]. معنايش اين است که براي اين برادر مومن جلالتي در دل خود در نظر بگير که طبعاً در چشم تو جلالت پيدا مي کند.

جلالت از چه جهت؟ از جهت ايمانش؛ يعني لازمه اين بيان، لزوم تکريم برادران مؤمن از يکديگر است؛ نگاه تجليل آميز به برادر مؤمن. يعني با نگاه سبک به برادر مؤمن نگاه نکند. اين [حق] اول.

وَ الْوُدُّ لَهُ فِي صَدْرِهِ، دوم اينکه محبت او را در دل خودت داشته باشي.

وَ الْمُوَاسَاةً لَهُ فِي مَالِهِ ،با او در مال خود همراهي کني. يک وقت شما داري، او در نهايت احتياج است، بايد به او کمک کني.

وَ اَنْ يُحَرِّمَ غِيبَتَهُ، پشت سر او بدگويي را ممنوع کني؛ نه خودت [غيبت او را] بکني، نه بگذاري ديگران بکنند.

وَ اَنْ يَعُودَهُ فِي مَرَضِهِ، وقتي مريض شد از او عيادت کني.

وَ اَنْ يُشَيِّعَ جَنَازَتَهُ، بعد از مرگ هم دست از او برنداريم. اگر برادر مؤمنمان از دنيا رفت، جنازه او را هم تشييع کنيم، يعني با او تا بعد از مرگ باشيم.

وَ اَنْ لَا يَقُولَ فِيهِ بَعْدَ مَوْتِهِ إِلَّا خَيْراً، بعد از مرگش هم نيکي او را بگوييم. حتي اگر چنانچه بدي اي هم دارد آن را نگوييم. که در روايت دارد که اُذْکُروُا مَحاسِنَ مَوتاکُم(۲). آنهايي که مردند و رفته اند و قدرت دفاع از خودشان را ندارند، خوبي هايشان را بگو. بالاخره هر کس يک خوبی‌ای دارد.

-

۱) الامالي شيخ صدوق، ص ۸۵.

۲) روايتي از پيامبر گرامي اسلام (ص): «اُذکُروُا مَحاسِنَ مَوتاکُم وَ کُفّوا عَن مَساويهِم»

نيکي هاي مردگان خود را ياد کنيد و از بدي هايشان چشم بپوشيد. (نهج الفصاحه)

* شرح حديث در ابتدای درس خارج، 27/2/94

* پايگاه اطلاع رسانی دفتر حفظ و نشر آثار رهبر معظم انقلاب

روزنامه كيهان، شماره 21709 به تاريخ 7/6/96، صفحه 6 (معارف)

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

در همۀ جوامع بشری، تربیت فرزندان، به ویژه فرزند دختر ارزش و اهمیت زیادی دارد. ارزش‌های اسلامی و زوایای زندگی ائمه معصومین علیهم‌السلام و بزرگان، جایگاه تربیتی پدر در قبال دختران مورد تأکید قرار گرفته است. از آنجا که دشمنان فرهنگ اسلامی به این امر واقف شده‌اند با تلاش‌های خود سعی بر بی‌ارزش نمودن جایگاه پدر داشته واز سویی با استحاله اعتقادی و فرهنگی دختران و زنان (به عنوان ارکان اصلی خانواده اسلامی) به اهداف شوم خود که نابودی اسلام است دست یابند.
تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

در این نوشتار تلاش شده با تدقیق به اضلاع مسئله، یعنی خانواده، جایگاه پدری و دختری ضمن تبیین و ابهام زدایی از مساله‌ی «تعامل موثر پدری-دختری»، ضرورت آن بیش از پیش هویدا گردد.
فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

در این نوشتار سعی شده است نقش پدر در خانواده به خصوص در رابطه پدری- دختری مورد تدقیق قرار گرفته و راهبردهای موثر عملی پیشنهاد گردد.
دختر در آینه تعامل با پدر

دختر در آینه تعامل با پدر

یهود از پیامبری حضرت موسی علیه‌السلام نشأت گرفت... کسی که چگونه دل کندن مادر از او در قرآن آمده است.. مسیحیت بعد از حضرت عیسی علیه‌السلام شکل گرفت که متولد شدن از مادری تنها بدون پدر، در قرآن کریم ذکر شده است.
رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

با اینکه سعی کرده بودم، طوری که پدر دوست دارد لباس بپوشم، اما انگار جلب رضایتش غیر ممکن بود! من فقط سکوت کرده بودم و پدر پشت سر هم شروع کرد به سرزنش و پرخاش به من! تا اینکه به نزدیکی خانه رسیدیم.

پر بازدیدترین ها

Powered by TayaCMS