دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

مراقبات ماه ذى القعده الحرام

به گزارش جوان آنلاین، ماه ذی القعده اولین ماه، از ماه‌های حرام است. در خصوص این ماه توصیه‌های بسیاری از عرفا و علما نقل گردیده است.
مراقبات ماه ذى القعده الحرام
مراقبات ماه ذى القعده الحرام

سفره توبه و طاعت در ماه ذی القعده

به گزارش جوان آنلاین، ماه ذی القعده اولین ماه، از ماه‌های حرام است. در خصوص این ماه توصیه‌های بسیاری از عرفا و علما نقل گردیده است. یکی از برجسته ترین اعمال این ماه که رهبر انقلاب نیز بر آن تأکید فرموده‌اند نماز توبه روزهای یکشنبه می‌باشد که در کتاب ارزشمند المراقبات اثر جاودان و پربرکت عالم جلیلالقدر مرحوم میرزا جواد آقا ملکی تبریزی(ره) نقل شده است. در ادامه بخشی از کتاب المراقبات که در آن به اعمال این ماه و چگونگی کیفیت نماز توبه روز یکشنبه پرداخته شده است، از نظر می‌گذرد:

احترام این ماه

این ماه اولین ماه از ماه‌هاى حرام است که جنگ با کفار در آن ماه‌ها حرام مى‌باشد؛ و انسان از این مطلب حکم جنگیدن و مخالفت با خدا را مى‌فهمد. بنابراین، اى نفس! بکوش در این ماه‌ها دل و بدنت را بیشتر از سایر ماه‌ها حفظ نموده، کارى بر خلاف احکام الهى انجام نداده و حتى از بلایا و مصیبت‌هایى که ناشى از قضاى اوست راضى باشى. چون این، ماه حرامى است که احترام آن، به خاطر این که خداى متعال جنگیدن با کفار را در آن ممنوع نموده، بیش از سایر ماه‌هاست. بنابراین باید با طاعت از خدا و بالا بردن رضایت خود از او احترام این ماه را حفظ نمایى. زیرا خداوند بسیار شکرگزار بوده و با رضایت خود از تو، از رضایت تو از او، تشکر مى‌نماید؛ و اگر از شرافت رضایت او اطلاع داشتى، در راه به دست آوردن آن از بذل جان هم دریغ نمىکردى.

توبه‌اى منقول از پیامبر اکرم (صلى الله علیه و آله و سلم)

براى به دست آوردن طاعت خدا در این ماه قبل از هر چیزى از تمام مسائلى که قبلاً گرفتار آن بودى توبه کن؛ توبه‌اى صادقانه. از رسول خدا(ص) روایت شده است که در روز یکشنبه ماه ذىالقعده فرمود: «مردم! کدامیک از شما مى‌خواهید توبه کنید؟» راوى مى گوید: «گفتیم رسول خدا! همه ما مى‌خواهیم توبه کنیم.» حضرت فرمودند: «غسل کرده، وضو گرفته و چهار رکعت نماز به جا آورید. در هر رکعت یک بار "فاتحه الکتاب"، سه بار "قل هو الله احد" و یک بار "معوذتین" (منظور: قل اعوذ برب الناس و قل اعوذ برب الفلق) بخوانید. آنگاه هفتاد بار استغفار نموده و در پایان "لا حول و لا قوه الا بالله" بگویید. سپس بگویید: "یا عزیز! یا غفار! اغفر لى ذنوبى و ذنوب جمیع المؤمنین و المؤمنات فانه لا یغفر الذنوب الا أنت" (یعنی: اى عزیز! اى بخشاینده! گناهان من و گناهان تمام مردان و زنان مؤمن را ببخش که جز تو کسى گناهان را نمى‌بخشد.)» آنگاه فرمود: «بنده اى از امت من چنین عملى را انجام نمى‌دهد، مگر این که از آسمان به او ندا مى‌رسد: بنده خدا! عمل را از نو شروع کن که توبه تو قبول، و گناهانت بخشیده شد. فرشته دیگر از زیر عرش ندا مى‌کند: اى بنده! مبارک باد بر تو و بر خانواده و خاندانت. منادى دیگرى صدا مى زند: در روز قیامت، دشمنانت را از تو راضى مى‌نمایند. فرشته دیگرى ندا مى‌کند: اى بنده! با ایمان از دنیا مى‌روى. دینت از تو گرفته نشده و قبر تو وسیع و نورانى خواهد شد. منادى دیگرى صدا مى‌زند: پدر و مادر تو و خاندانت بخشیده شده و در دنیا و آخرت خوش رزق خواهى بود. جبرئیل ندا مى‌کند: من با فرشته مرگ پیش تو آمده و به او دستور مى‌دهم که با تو خوش رفتار بوده، به خاطر مرگ آسیبى به تو نرسانیده و به نرمى روح را از بدنت خارج نماید.» گفتیم: «رسول خدا! اگر کسى در زمان دیگرى چنین بگوید چطور؟» فرمودند: «چیزهایى را که گفتم براى او نیز خواهد بود. جبرئیل این مطالب را در شب معراج به من گفت.»

فضیلت توبه و استغار

امام باقر (علیه السلام) فرمودند: ((خداوند از توبه بنده خود بیش از شخصى که در شب دراز و بسیار تاریک مرکب سوارى و آذوقه خود را گم کرده و سپس پیدا کند، خوشحال مىشود.» همچنین از امیرالمؤمنین(ع) روایت شده است به شخصى که در حضور حضرت گفت "استغفر الله" فرمودند: «مادرت به عزایت بنشیند. می‌دانى استغفار چیست؟ استغفار درجه بلند مرتبگان بوده و شش شرط دارد: اول- پشیمانى از گذشته. دوم- تصمیم بگیرى که هیچگاه آن را انجام ندهى. سوم- حقوق تمام مخلوقات را ادا کرده تا جایى که خداوند را سبک بار دیدار نمایى. چهارم- تمام واجباتى را که ضایع کرده‌اى جبران نمایى. پنجم- گوشتى را که از مال حرام روئیده با اندوه ذوب کرده تا پوست به استخوان بچسبد و گوشت جدیدى به وجود آید. ششم- رنج فرمانبردارى را به جسم بچشانى، همانگونه که شیرینى گناه را به آن چشانیده‌اى. و در این هنگام بگو استغفر الله.»

روزه ماه‌هاى حرام

درباره خصوصیات ماه‌هاى حرام از شیخ مفید (علیه الرحمه) روایتشده است که رسول خدا(ص) فرمودند: «کسى که سه روز از ماه حرام، پنجشنبه، جمعه، و شنبه را روزه بگیرد خداوند عبادت یک سال را براى او مى نویسد.» و در روایت دیگرى آمده است: «عبادت نهصد سال که روزهاى آن را با روزه و شب‌هایش را در عبادت گذرانده است.» براى او نوشته مى‌شود. این روایت با روایتى که درباره روزه سه روز در هر ماه، دو پنجشنبه و یک چهارشنبه وارد شده، منافاتى ندارد و اگر دو پنجشنبه و یک چهارشنبه و جمعه را روزه بگیرد، بعید نیست که براى عمل به هر دو روایت کافى باشد.

روزنامه جوان

تاریخ انتشار: 25 تیر ماه 1397

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

اهمیت شعار سلاح هسته‌ای ندادن در اذهان عمومی

اهمیت شعار سلاح هسته‌ای ندادن در اذهان عمومی

در تقابل ایران با اسرائیل و آمریکا، همیشه گزینه حمله اتمی چالش‌برانگیز بوده و هست. عده‌ای می‌گویند: وقتی آمریکا و اسرائیل به عنوان دشمن اصلی ما سلاح اتمی دارند و تجربه نشان‌داده، اگر لازم شود هیچ تعارفی در استفاده از آن ندارند، پس ما هم باید سلاح اتمی داشته باشیم.
باغ خسروشاهی

باغ خسروشاهی

کی از شبهاتی که در سال‌های اخیر سبب تحریف امام در ذهن نسل جوان شده است این ادعا است که برخی می‌گویند امام در باغ‌های بزرگ و مجلل اطراف جماران زندگی می‌کردند و بااین‌وجود در رسانه‌ها به مردم یک‌خانه کوچک و ساده به‌عنوان محیط زندگی ایشان نمایش داده می‌شد
دوگانه نهضت و نظام

دوگانه نهضت و نظام

برخی دوگانه‌ها را ابتدا درک نمی‌کنیم ولی به مرور که مشغول کاری علمی می‌شویم یا طرحی عملی را به پیش می‌بریم متوجه آن می‌شویم و بعد بر سر آن دو راهی به انتخابی خاص دست می‌زنیم.
چرا ظهور حاج قاسم، خارج از نظم جمهوری اسلامی امکان تاریخی ندارد؟

چرا ظهور حاج قاسم، خارج از نظم جمهوری اسلامی امکان تاریخی ندارد؟

شهید سلیمانی بی‌شک در زمره شخصیت‌هایی است که جامعه ایرانی بشدت از وی متأثر خواهد بود. احتمالاً در طول تاریخ هیچ بدرقه‌ای به میزان تشییع پیکر او شکوهمند نبوده است.
آب و برق مجانی می‌شود!

آب و برق مجانی می‌شود!

پر بازدیدترین ها

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

قرآن کریم که بزرگترین معجزه پیامبراکرم(ص) است و تمام آنچه را که بشر برای هدایت نیاز داشته ودر آن آمده است، کاملترین نسخه برای آرامش روح است.
تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان ʆ) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان (6) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

این نوشتار در نقد سلسله مقالاتی است که فتح ایران توسط اعراب مسلمان را یکی از مقاطع تلخ تاریخ معرفی نموده‌اند.
Powered by TayaCMS