دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

مشورت و لزوم استفاده از مشاور

No image
مشورت و لزوم استفاده از مشاور

مشورت کردن و ياري جستن از راهنمايي‌هاي ديگران امري است که فراوان بدان سفارش شده است، خداوند متعال فرموده: وَ اَمْرُهُمْ شُورى‌ بَيْنَهُمْ‌ (شورى- ??). درباره صفات مؤمنين خداوند مى‌فرمايد كه: در كارها با همديگر مشورت مى‌كنند. امام علي (ع) فرمود: هر كس خود رأى شد به هلاكت رسيد، و هر كس با ديگران مشورت كرد، در عقل‌هاى آنان شريك شد.(نهج البلاغه/ ترجمه دشتي/ حكمت ???)

ابتدا با خدا مشورت کن

توکل و توسل به خدا و طلب خير نمودن از او؛ رمز موفقيت و پيروزي در هر کاري است.‌ هارون بن خارجه گويد: شنيدم كه امام صادق (ع) مى‌فرمود: اگر هر يك از شما قصد كرد كه به عملى اقدام كند، با هيچ يك از مردم صلاح انديشى نكند تا آنكه با خدا مشورت نمايد، عرض كردم: و مشورت با خدا چگونه است؟ فرمود: ابتدا از خدا مى‌خواهد كه خير او را معين كند و سپس با مردم درباره‌اش مشورت مى‌نمايد، هر گاه از خدا آغاز كرد، پروردگار نيكى را براى او بر زبان هر مخلوقى كه دوست دارد جارى مى‌سازد. (معاني الاخبار/ترجمه محمدى/ ج‌? / ???)

با چه کسي بايد مشورت کرد؟

امام صادق (ع) مى‌فرمايد كه: در هر كارى، خواه اخروى و خواه دنيوى، مشورت با مؤمنين لازم است، اما در كار آخرت، بايد مشورت كنى با كسى كه در او پنج خصلت باشد، عقل و علم و تجربه و نصح و تقوا. يعنى: كسى كه قوت تميز ميان حسن و قبح داشته باشد. و علم به اوامر و نواهى نيز او را حاصل باشد. و در كارها صاحب تجربه باشد. و هر چه گويد به محض ديندارى و خاطر خواهى گويد، نه از روى فريب و غدر. و متقى باشد. پس اگر شخص اين چنين نيابى، اين صفات را خود به عمل آر و بعد از رجوع و استغفار، با خود مشورت كن و عزم را جزم كرده و توكل به خدا نموده، هر چه به خاطرت افتاد به او عمل كن، كه البته صواب است. (مصباح الشريعه/ ترجمه و شرح عبد الرزاق گيلان/ ???) امام صادق (ع) فرمود: در كار خود با كسانى مشورت كن كه از پروردگارشان مى‌ترسند. سليمان بن خالد گويد: از امام جعفر صادق (ع) شنيدم كه مى‌فرمود: با مردم خردمند با تقوا مشورت كن زيرا آنها جز به نيكى راهنمايى نمى‌كنند، و بپرهيز از مخالفت با آنان زيرا مخالفت با شخص پرهيزگار خردمند باعث تباهى دين و دنياست. امام صادق(ع) از رسول خدا (ص) نقل فرموده است: مشورت با خردمند اندرزگو باعث پيشرفت و بركت و موفقيت از جانب خداست، وقتى كه شخص دلسوز عاقل تو را راهنمايى كند از مخالفت با او بپرهيز، زيرا اين مخالفت باعث هلاكت مى‌شود. امام صادق (ع) فرمود: مشورت داراى حدودى است كه اگر آن حدود شناخته و رعايت نشود ضررش براى مشورت‌كننده از نفعش بيشتر است. آن حدود عبارتند از: كسى كه با او مشورت مى‌شود: ?- عاقل باشد. ?- آزاده ديندار باشد. ?- دوست مهربان و مانند برادر باشد. ?- اگر از راز تو آگاه شد مثل اين كه خودت به آن آگاهى و آن را مكتوم و پوشيده مى‌دارد. زيرا تو زمانى از راهنمايى مشاور سود مى‌برى كه او عاقل باشد، و وقتى كه وى آزاد مرد متدين بود نهايت كوشش را براى نصيحت كردن تو به كار مى‌برد، وقتى كه دوست مهربان و مانند برادر باشد و او را از راز خويش آگاه كردى راز تو را پوشيده نگاه مى‌دارد، و آگاهى او مانند اين است كه خودت به آن آگاهى، [اگر اين شرايط رعايت شود] مشورت جامع و نصيحت كامل مى‌گردد. (آداب معاشرت از ديدگاه معصومان عليهم السلام (ترجمه وسائل)/??)

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

در همۀ جوامع بشری، تربیت فرزندان، به ویژه فرزند دختر ارزش و اهمیت زیادی دارد. ارزش‌های اسلامی و زوایای زندگی ائمه معصومین علیهم‌السلام و بزرگان، جایگاه تربیتی پدر در قبال دختران مورد تأکید قرار گرفته است. از آنجا که دشمنان فرهنگ اسلامی به این امر واقف شده‌اند با تلاش‌های خود سعی بر بی‌ارزش نمودن جایگاه پدر داشته واز سویی با استحاله اعتقادی و فرهنگی دختران و زنان (به عنوان ارکان اصلی خانواده اسلامی) به اهداف شوم خود که نابودی اسلام است دست یابند.
تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

در این نوشتار تلاش شده با تدقیق به اضلاع مسئله، یعنی خانواده، جایگاه پدری و دختری ضمن تبیین و ابهام زدایی از مساله‌ی «تعامل موثر پدری-دختری»، ضرورت آن بیش از پیش هویدا گردد.
فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

در این نوشتار سعی شده است نقش پدر در خانواده به خصوص در رابطه پدری- دختری مورد تدقیق قرار گرفته و راهبردهای موثر عملی پیشنهاد گردد.
دختر در آینه تعامل با پدر

دختر در آینه تعامل با پدر

یهود از پیامبری حضرت موسی علیه‌السلام نشأت گرفت... کسی که چگونه دل کندن مادر از او در قرآن آمده است.. مسیحیت بعد از حضرت عیسی علیه‌السلام شکل گرفت که متولد شدن از مادری تنها بدون پدر، در قرآن کریم ذکر شده است.
رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

با اینکه سعی کرده بودم، طوری که پدر دوست دارد لباس بپوشم، اما انگار جلب رضایتش غیر ممکن بود! من فقط سکوت کرده بودم و پدر پشت سر هم شروع کرد به سرزنش و پرخاش به من! تا اینکه به نزدیکی خانه رسیدیم.

پر بازدیدترین ها

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

قرآن کریم که بزرگترین معجزه پیامبراکرم(ص) است و تمام آنچه را که بشر برای هدایت نیاز داشته ودر آن آمده است، کاملترین نسخه برای آرامش روح است.
تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان ʆ) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان (6) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

این نوشتار در نقد سلسله مقالاتی است که فتح ایران توسط اعراب مسلمان را یکی از مقاطع تلخ تاریخ معرفی نموده‌اند.
No image

نحوه های مختلف شـروع کلاس توسط مربی

در این بخش "شـروع ها" در جهت آموزش کلاسداری مطرح می شود.
Powered by TayaCMS