دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

پرسش و پاسخ ویژگی‌های مشترک مدیران

با الهام از آموزه‌های وحیانی مهم‌ترین شرایط، ویژگی‌ها و صفات مشترک مدیران و فرماندهان که نقش کلیدی در کارآمدی نظام مدیریتی و موفقیت مجموعه‌های سازمانی دارد
پرسش و پاسخ ویژگی‌های مشترک مدیران
پرسش و پاسخ ویژگی‌های مشترک مدیران

پرسش:

از منظر آموزه‌های وحیانی عمده‌ترین شرایط، ویژگی‌ها و صفات مشترک مدیران و فرماندهان چیست؟

پاسخ:

با الهام از آموزه‌های وحیانی مهم‌ترین شرایط، ویژگی‌ها و صفات مشترک مدیران و فرماندهان که نقش کلیدی در کارآمدی نظام مدیریتی و موفقیت مجموعه‌های سازمانی دارد، به شرح زیر عنوان می‌گردد:

1- ایمان به هدف

قبل از هر چیز باید به این نکته توجه داشت که ما در چارچوب یک نظام مکتبی بحث می‌کنیم و طبعاً «ایمان به هدف» در اینجا مفهوم ایمان به مکتب و مبانی مکتبی آن را دارد. یک مدیر و فرمانده مکتبی نه تنها نمی‌تواند در برابر آن مکتب بی‌تفاوت باشد، بلکه باید ایمان عمیقش به تعلیمات آن مکتب، انگیزه اصلی او را در انجام وظایفش تشکیل دهد. در اینجا مسئله از شکل سلسله مراتب و احساس مسئولیت در برابر مقام مافوق بیرون می‌آید و شکل «خودجوشی» را به خود می‌گیرد. قرآن کریم درباره پیامبر گرامی(ص) می‌فرماید: امن الرسول بما انزل الیه من ربه» پیامبر(ص) به آنچه از سوی پروردگارش بر او نازل شده ایمان آورده است. (بقره- 258) ایمان رسول خدا(ص) به «ما انزل الله» در تمام تلاش‌ها و کوشش‌ها و زندگانیش آشکار بود.

2و3- علم و قدرت

این دو ویژگی در قرآن کریم به صراحت آمده است و به عنوان دو ارزش مهم در مسئله گزینش فرمانده روی آن تأکید شده است. مدیر ناآگاه یا ناتوانتشکیلات و زیرمجموعه خود را به ورشکستگی و سقوط می‌کشاند و چنین فرماندهی در میدان نبرد نیز سرنوشتی جز شکست ندارد. امام صادق(ع) می‌فرماید: کسی که بدون بصیرت و آگاهی کاری را انجام می‌دهد، همانند کسی است که در بیراهه سیر می‌کند که هر قدر سریع‌تر می‌رود، از مقصد دورتر می‌شود.  (کافی، ج1، ص 43)

و در همین زمینه پیامبر اکرم(ص) می‌فرماید: هر کس از میان مسلمانان فرمانده و کارگزاری را برگزیند، در حالی که می‌داند دیگری نسبت به او اولویت دارد و به قرآن و سنت پیامبر(ص) آگاه‌تر است، خیانت به خدا و رسول او و جمیع مسلمانان کرده است. (سنن بیهقی، ج10، ص 11)

این حدیث هم ناظر به بعد مکتبی و تعهد و هم بعد تخصصی و کارآمدی است.

4- امانت و درستکاری

این شرط در معیارهای اسلامی به انضمام قدرت، برای همه کارکنان و کارمندان قید شده است و مدیر و فرمانده به حکم اینکه از رده‌های بالای کارکنان و کارمندان هستند، نه تنها نمی‌توانند از آن فرمان مستثنی باشند، بلکه باید هر دو را در حد اعلی دارا باشند. این معنا به صورت خاصی در سرگذشت حضرت موسی(ع) و شعیب(ع) در قرآن کریم مطرح شده است. امانت نیز منحصر به امین بودن در حفظ اموال نیست، هر پست و مقامی نیز مصداقی از مفهوم وسیع امانت است، یکی از یاران پیامبر گرامی(ص) خدمت آن حضرت عرض کرد: آیا یکی از پست‌های مهم را به من واگذار نمی‌کنی؟ پیامبر(ص) دست بر شانه او زد و فرمود: تو ضعیف هستی و این پست‌ها امانت است و امانت الهی سنگین است و روز قیامت مایه رسوایی و پشیمانی می‌گردد، مگر کسی که آن را به حق بگیرد، و وظیفه خود را درباره آن ادا کند.(صحیح مسلم، ج2، ص 124)

5- صداقت و راستی

با توجه به اینکه مهم‌ترین سرمایه یک مدیر و فرمانده در برنامه‌های اجرایی، همبستگی او با افراد زیردست، و اعتماد متقابل میان آنها است و این مهم جز با صداقت در گفتار و عمل مدیر و فرمانده به وجود نمی‌آید، بنابراین نقش کلیدی این موضوع در مدیریت آشکار می‌شود. گاه یک سخن یا عمل خالی از صداقت کافی است که میان مدیر و فرمانده و کسانی که تحت مدیریت و فرماندهی قرار دارند جدایی بیفکند. در آموزه‌های وحیانی به قدری روی دو مسئله صداقت و امانت تکیه و تأکید شده که درباره کمتر موضوعی دیده می‌شود و این به خاطر نقش حیاتی این دو ویژگی در زندگی اجتماعی بشر است.

پیامبر اکرم(ص) فرمود: (برای ارزیابی مردم) نگاه به زیادی نماز و روزه آنها و کثرت حج و نیکی کردن آنها به مردم، و سروصدای آنها در عبادات شبانه نکنید، ولی نگاه به راستگویی و امانتداری آنها کنید. (سفینة‌البحار، ج1، ص 41)

روزنامه کیهان

تاریخ انتشار: سه شنبه 26 تیر ماه 1397

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

در همۀ جوامع بشری، تربیت فرزندان، به ویژه فرزند دختر ارزش و اهمیت زیادی دارد. ارزش‌های اسلامی و زوایای زندگی ائمه معصومین علیهم‌السلام و بزرگان، جایگاه تربیتی پدر در قبال دختران مورد تأکید قرار گرفته است. از آنجا که دشمنان فرهنگ اسلامی به این امر واقف شده‌اند با تلاش‌های خود سعی بر بی‌ارزش نمودن جایگاه پدر داشته واز سویی با استحاله اعتقادی و فرهنگی دختران و زنان (به عنوان ارکان اصلی خانواده اسلامی) به اهداف شوم خود که نابودی اسلام است دست یابند.
تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

در این نوشتار تلاش شده با تدقیق به اضلاع مسئله، یعنی خانواده، جایگاه پدری و دختری ضمن تبیین و ابهام زدایی از مساله‌ی «تعامل موثر پدری-دختری»، ضرورت آن بیش از پیش هویدا گردد.
فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

در این نوشتار سعی شده است نقش پدر در خانواده به خصوص در رابطه پدری- دختری مورد تدقیق قرار گرفته و راهبردهای موثر عملی پیشنهاد گردد.
دختر در آینه تعامل با پدر

دختر در آینه تعامل با پدر

یهود از پیامبری حضرت موسی علیه‌السلام نشأت گرفت... کسی که چگونه دل کندن مادر از او در قرآن آمده است.. مسیحیت بعد از حضرت عیسی علیه‌السلام شکل گرفت که متولد شدن از مادری تنها بدون پدر، در قرآن کریم ذکر شده است.
رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

با اینکه سعی کرده بودم، طوری که پدر دوست دارد لباس بپوشم، اما انگار جلب رضایتش غیر ممکن بود! من فقط سکوت کرده بودم و پدر پشت سر هم شروع کرد به سرزنش و پرخاش به من! تا اینکه به نزدیکی خانه رسیدیم.

پر بازدیدترین ها

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

قرآن کریم که بزرگترین معجزه پیامبراکرم(ص) است و تمام آنچه را که بشر برای هدایت نیاز داشته ودر آن آمده است، کاملترین نسخه برای آرامش روح است.
تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان ʆ) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان (6) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

این نوشتار در نقد سلسله مقالاتی است که فتح ایران توسط اعراب مسلمان را یکی از مقاطع تلخ تاریخ معرفی نموده‌اند.
رساله حقوق امام سجاد(ع)

رساله حقوق امام سجاد(ع)

اشاره: برخی محققان میراث علمی امام سجاد(ع) را به سه بخش تقسیم کرده‌اند: روایات، ادعیه (به‌ویژه در صحیفه سجادیه)و رساله حقوق.
Powered by TayaCMS