15 آبان 1397, 1:22
چشیدن مرگ و کمال انسان
روزنامه کیهان
تاریخ انتشار: 11 اسفند ماه 1396
مرگ برای انسانهای معمولی بسیار سخت و دشوار و حتی وحشتناک و دهشتناک است؛ اما برای کسانی که به کمال میرسند مانند چیدن میوه رسیده است.
اصولاً بر خلاف تصور ساده مردم، مرگ انسان را نمیگیرد، بلکه این انسان است که مرگ را میگیرد. مرگ مانند آب و غذا و میوهای است که انسان آن را هنگام رسیدن میچیند و میچشد. از همین رو در قرآن از چشیدن مرگ توسط انسان سخن به میان آمده است نه از چشیدن انسان توسط مرگ. پس این انسان است که با چشیدن مرگ، بقای خود را تضمین میکند و ابدی میشود. خداوند میفرماید: کُلُّ نَفْسٍ ذَائِقَةُ الْمَوْتِ؛ هر نفسی چشنده مرگ است.(آل عمران، آیه 185)
انسان تا زمانی که در دنیا است در حال کارزار با مرگ است. مرگ از انسان میگریزد تا زمانی که در نهایت در دام انسان گرفتار میشود؛ زیرا انسان میخواهد به بقا و جاودانگی برسد و اگر مرگ را نچشد به جاودانگی نمیرسد. با چشیدن مرگ انسان ابدیت را برای خود فراهم میکند.
مرگ انسان کامل همانند یک نفس کشیدن و بوییدن یک چیز خوشبویی چون گل است؛ چنانکه در روایتی است که جان دادن برای مؤمن، مانند بوییدن گلی خوشبو است؛ و در روایت دیگر نیز آمده که مرگ مانند بوییدن سیب است.(نگاه کنید: حق الیقین، مجلسی، فصل بهشت و منازل الآخره، شیخ عباش قمی؛ میزان الحکمه، ج 12، ص 5675، حدیث 19122)
امام حسن عسکری(ع) میفرماید: قِیلَ لِلصَّادِقِ(ع): صِفْ لَنَا الْمَوْتَ ؟ قال: لِلْمُؤْمِنِ کَأَطْیَبِ رِیحٍ یَشَمُّهُ، فَیَنْعَسُ لِطِیبِهِ، وَ یَنْقَطِعُ التَّعَبُ وَ الْأَلَمُ کُلُّهُ عَنْهُ، وَ لِلْکَافِرِ کَلَسْعِ الْأَفَاعِیِّ، وَ لَدْغِ الْعَقَارِبِ، أَوْ أَشَدَّ؛ از حضرت امام صادق(ع) درباره توصیف مرگ پرسیده شد، آن حضرت فرمود: برای مؤمن مرگ، خوشترین بویی است که استشمام میکند، به طوری که از بوی خوشش جان میگیرد و به خواب راحت میرود و از همه دردها و رنجها بریده میشود؛ و مرگ برای کافر همانند نیش افعی و گزش عقرب بلکه بدتر از آن است.(بحار الأنوار، ج 6، ص 152)
مولوی میسراید:
مرگ اگر مرد است آید پیش من
تا کشم خوش در کنارش تنگ تنگ
من از او جانی برم بیرنگ و بو
او ز من دلقی ستاند رنگ رنگ
کتابخانه هادی
پژوهه تبلیغ
ارتباطات دینی
اطلاع رسانی
فرهیختگان