دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

آیة الكرسی، گنج بزرگ عرشی

No image
آیة الكرسی، گنج بزرگ عرشی

آيه 255 سوره بقره به آیة الکرسی معروف است که دليل اين نامگذاري به خاطر در برداشتن واژه کرسي است. کرسي در اين آيه از جايگاه خاصي برخوردار است به طوري که کل آيه با آنکه دربردارنده مضامين بلند ديگري است، به اين نام مشهور شده است.

علامه طباطبايي درباره معناي واژه کرسي مي نويسد: کلمه «کرسي» (از ماده کاف - راء- سين) گرفته شده که به معناي به هم وصل کردن اجزاي ساختمان است و اگر تخت را کرسي خوانده اند به اين جهت بوده که اجزاي آن به دست نجار و يا صنعتگر ديگر، در هم فشرده و چسبيده شده است.

در بسياري از مواقع کلمه کرسي را کنايه از ملک و سلطنت مي گيرند و مي گويند فلاني از کرسي نشينان است، يعني او منطقه نفوذ و قدرت وسيعي دارد.

جمله هايي که قبل از اين جمله بودند؛ يعني جمله «له ما في السماوات و ما في الارض» اين معنا را مي فهماندند که مراد از وسعت کرسي، احاطه مقام سلطنت الهي است، بنابراين در ميان معاني محتملي که مي شود براي کرسي کرد، اين معنا متعين مي شود که مراد از آن مقام ربوبي است؛ يعني همان مقامي که تمامي موجودات آسمان ها و زمين قائم به آن هستند؛ و چون همه موجودات، مملوک و مدبر (به فتح باء) و معلوم آن مقام هستند، پس بايد گفت: کرسي، مرتبه اي از مراتب علم است.

اهميت و فضيلت آیة الکرسی

يکي از با فضيلت ترين آيات قرآن کريم آیة الکرسی است. در روايات نقل شده است که آیة الکرسی قله آيات قرآني است و همه پيروان اسلام را به قرائت و پناه جويي و استشفاي از آن سفارش کرده اند.

علامه طباطبايي درباره اهميت و فضيلت آیة الکرسی مي نويسد: ناميدن اين آيه به آية الکرسی از همان صدر اول اسلام مشهور بوده است و حتي در زمان حيات رسول خدا(ص) و در زبان خود آن جناب به اين نام معرفي مي شد. اين نامگذاري در روايات وارده از آن جناب و از ائمه اهل بيت(ع) و از صحابه نيز به چشم مي خورد. سبب آن، اعتنا و احترام زيادي بوده که نسبت به اين آيه از سوي آنان وجود داشته است. البته اين احترام هم بدون جهت نبوده، بلکه به خاطر معارف دقيق و لطيفي است که در اين آيه آمده است. آن معارف عبارت از توحيد خالصي است که جمله «الله لااله الاهو»، بر آن دلالت دارد و همچنين به سبب قيوميت مطلقه اي که بازگشت تمامي اسماي حسناي الهي به جز اسماي ذاتش به آن است.

سيوطي در الدر المنثور از رسول خدا(ص) نقل کرده و در بعضي ديگر آمده: براي هر چيزي يک نقطه برجسته اي است و نقطه برجسته قرآن آیة الکرسی است، اين روايت را عياشي در تفسير خود از عبدالله بن سنان از امام صادق(ع) روايت کرده است. (تفسير الدر المنثور، ج 1، ص 326 و تفسير عياشي، ج 1، ص 136)

شيخ طوسي در امالي به سند خود از ابی امامة باهلي روايت کرده که گفته است: از علي بن ابي طالب(ع) شنيدم که مي فرمود: باور نمي کنم که کسي اسلام را فهميده و يا در اسلام متولد شده باشد و سياهي شب را به صبح سر کند و اين آيه را نخواند: « الله لااله الاهو الحي القيوم... و هو العلي العظيم» عرض کردم منظور از سياهي شب چيست؟

فرمود: يعني همه شب، آن گاه فرمود: اگر بدانيد که اين آيه چيست؟ - و يا فرمود: اگر بدانيد در اين آيه چيست؟ - در هيچ حالي آن را ترک نخواهيد کرد.

رسول خدا(ص) فرمود: آیة الکرسی را از گنجينه اي که در زير عرش است به من داده اند و به هيچ پيغمبري قبل از من نداده بودند. علي(ع) سپس اضافه کرد: از آن وقت که من اين مطلب را از رسول خدا(ص) شنيدم هيچ شبي را به سر نبردم مگر آن را قرائت کردم. (امالي شيخ طوسي، ج 2، ص 122). ] الميزان تا ذيل آيه[

از ابن عباس نقل شده است: رسول خدا(ص) هرگاه آخرين آيه سوره بقره يا آیة الکرسی را قرائت مي فرمود تبسم مي کرد و مي گفت: اين آيه از گنجينه خداي رحمان از زير عرش نازل شده است. (الدر المنثور، ج 1، ص 323)

نيز در روايت آمده است که هنگام نزول آیة الکرسی هزار فرشته تا رسيدن به حضرت رسول اکرم(ص) اين آيه مبارک و عظيم را همراهی می کرد.

روزنامه كيهان، شماره 21077 به تاريخ 19/3/94، صفحه 8 (معارف)

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

سینمای پناهنده ; به بهانه اکران فیلم سینمایی تگزاس

سینمای پناهنده ; به بهانه اکران فیلم سینمایی تگزاس

نمایش فیلم تگزاس در روزهای اخیر نشان می دهد که مسعود اطیابی تغییر بزرگی در رویه فیلمسازی خود داده است. او که پیش از این با فیلمی درباره حوادث هشتاد و هشت نشان داده بود که در فکر پرداختن به مسائل جدی و حرکت در راستای سینمای اجتماعی است، حالا با تگزاس به جریان فیلم های پرفروشی پیوسته که اتفاقا بر خلاف فیلم قبلی اش دچار موانع ممیزی و عدم مجوز اکران نشده و با توجه به فضای سینمای ایران، سود قابل توجه‌ی را به جیب تهیه کننده واریز می کند.
مصادره و ماجرای غم انگیز زن در سینما

مصادره و ماجرای غم انگیز زن در سینما

هنوز و بعد از گذشت حدود سه ماه از جشنواره فیلم فجر(سی و ششم) و دیدن فیلم سینمایی مصادره ، طعم تلخ تماشای آن هم زمان با اکران های نوروزی و فروش بالای این فیلم ذایقه ام را می آزارد. مصادره را شاید بتوان اروتیک ترین فیلم سینمای ایران پس از انقلاب برشمرد. این فیلم به شدت بیمار است و گویا به جز شوخی های سخیف جنسی حتی با دستمایه کردن یک کودک یا نوجوان راهی برای خندان و شادکردن مخاطبانش ندارد.
گل دادن درخت پیر ; نگاهی به فیلم خجالت نکش

گل دادن درخت پیر ; نگاهی به فیلم خجالت نکش

خجالت نکش، یک فیلم مفرح است. فرحبخشی این فیلم نه از شوخی ها و تکه کلام ها، بلکه به جهت دنیای درونی فیلم است. دنیایی که در آن کودکی متولد می شود و پیری و گذر سن، مانعی برای زایش نیست. در روستای کوچک و کم جمعیت مهمت اباد، 231 نفر زندگی می کنند و این فیلم به ما می گوید که این جمعیت چگونه به اندازه یک نفر بیشتر می شود.
خوک های آوازه خوان ; نگاهی به فیلم خوک

خوک های آوازه خوان ; نگاهی به فیلم خوک

اگر تلاش فیلم خوک در این است که یک کمدی متفاوت در سینمای ایران باشد، باید گفت که در این کار موفق شده است. این فیلم توجهی به شوخی ها کلامی و متدوال در سینمای طنز ندارد. تا حد زیادی می کوشد که از مزیت های واقعیت استفاده کند و در مناسبات انسانی و روابط فردی آدم ها دخل و تصرفی نکند و همزمان از سوی دیگر پیروزمندانه از میدان واقعیت بیرون بیاید بدون آنکه هیچ باج و امتیازی به آنچه که ما واقعیت صدایش می کنیم داده باشد؛ خوک خود را در واقعیت محدود نمی کند.
فیلشاه، آغاز راهی جریان‌ساز در انیمیشن بومی

فیلشاه، آغاز راهی جریان‌ساز در انیمیشن بومی

صحبت از انیمیشنی سینمایی است که در فرم، تکنیک و ارائه مفاهیم به استاندارهای جهانی نزدیک شده و سعی دارد به‌دور از شعار و کلیشه به یک مقطع تاریخی با رگه‌های دینی بپردازد و آغازکننده راهی جریان‌ساز برای صنعت سینمایی انیمیشن در ایران باشد.

پر بازدیدترین ها

داستان تکراری قالب تکراری | نگاهی به سریال «زمانه»

داستان تکراری قالب تکراری | نگاهی به سریال «زمانه»

این مجموعه، مانند بسیاری از کارهای تلوزیون ضعف ها و نقطه قوت هایی دارد. می توان گفت مسئله عشق و ازدواج پنهانی مهمترین ایده این سریال است. اینکه ما دغدغه ها و مشکلات مردم و جامعه را به صورت عامه پسند و در رسانه ملی مطرح کنیم...
بازنمایی زنان چادری در سینما ; نگاهی به فیلم چهارشنبه 19 اردیبهشت

بازنمایی زنان چادری در سینما ; نگاهی به فیلم چهارشنبه 19 اردیبهشت

کارکرد اساسی رسانه ها از جمله سینما عبارت است از بازنمایی واقعیت های جهان خارج برای مخاطبان واغلب دانش و شناخت مخاطبان از جهان به وسیله رسانه ها ایجاد می شودودرک آن ها از واقعیت به واسطه میانجی گری همین رسانه ها شکل می گیرد.رسانه ها جهان را برای ما تصویر می کنند واین هدف را با انتخاب و تفسیر خود در کسوت دروازبانی و به وسیله عواملی انجام می دهند که از ایدیولژی اشباع هستند.
سیاهی آزاد شد، سفیدی در بند ماند | دربارهٔ کوئنتین تارانتینو و فیلمِ «جانگو آزاد شده»

سیاهی آزاد شد، سفیدی در بند ماند | دربارهٔ کوئنتین تارانتینو و فیلمِ «جانگو آزاد شده»

فیلم اخیر تارنتینو را می‌توان در راستای تمایلات سیاسی او به جمهوری خواهان ارزیابی کرد. با شروع دور دوم ریاست جمهوری اوباما و نیاز جمهوری‌خواهان به پشتوانه‌های رسانه‌ای جهت کنترل افکار عمومی، باعث تولید دو فیلم شاخص شد. جِنگوی آزاد شده و لینکلن...
No image

ماجرای طنز و کمدی

طنز، هنری است که انسان در تلاش برای دگرگون ساختن جهان به‌دست می‌آورد و همیشه به‌شکل کنش و واکنش و در نتیجه نگاه وی به محیط و واقعیت (به‌طور خاص)نمود پیدا می‌کند.طنز راستین که از حوادث واقعی زندگی نشأت گرفته و مبتنی‌بر واقعیت‌های زندگی بوده..
No image

این همه خنده برای چیست؟

ارسطو در مقایسه تراژدی و کمدی به نگرش متفاوت این دو به انسان اشاره می‌کند و می‌گوید «این یکی (کمدی) مردم را فروتر از آنچه هستند نشان می‌دهد و آن یکی (تراژدی) برتر و بالاتر بنابراین می‌توان چنین نتیجه گرفت که در کمدی تماشاگران همواره در موقعیتی فراتر از برتر از اشخاص نمایش قرار می‌گیرند و بالعکس...
Powered by TayaCMS