دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

تغییر اساسنامه شرکت سهامی

No image
تغییر اساسنامه شرکت سهامی

كلمات كليدي : تغيير، اساسنامه، شركت، سهامي

نویسنده : محمد حسين احمدي

تغییر از ریشه غیر به معنای دگرگون شدن و دگردیسی آمده است.[1] اساسنامه در لغت اصطلاحی مرکب از دو واژه «اساس» و «نامه» است و به معنای نوشته‌ای می‌باشد که اصلی‌ترین مباحث یک موضوع را بیان می‌کند. در حقوق تجارت، اساسنامه نوشته‌ای است که اصلی‌ترین مباحث مربوط به شرکت در آن نوشته شده و به تصویب مؤسسین رسیده باشد. امکان تغییر اساسنامه شرکت سهامی در لایحه قانونی مصوب 1347 پیش‌بینی شده است.[2] اساسنامه حاوی قواعدی برای اداره امور شرکت می‌باشد.[3] طرز کار شرکت سهامی در اساسنامه شرکت سهامی مشخص شده است. شرکت سهامی نیز اصولاً برای مدت طولانی تشکیل می‌شوند و در طول این مدت اوضاع و احوال حاکم بر شرکت در حال تغییر و تحول است. بنابراین برای آن‌که شرکت بتواند خود را با تغییرات داخلی و تحولات اقتصادی تطبیق دهد، باید بتواند اساسنامه خود را تغییر دهد.[4] تغییر اساسنامه نیز در صلاحیت مجمع عمومی فوق‌العاده شرکت است.

اختیارات مجمع عمومی در تغییر اساسنامه

قانون برای حفظ حقوق سهامداران، تصویب تغییر مواد اساسنامه را در مجمع عمومی فوق‌العاده شرکت سهامی لازم دانسته است. (ماده83 لایحه قانونی مصوب 1347)

مجمع عمومی فوق‌العاده حق دارد مواد اساسنامه را تغییر دهد و نمی‌توان در اساسنامه شرکت این صلاحیت مجمع عمومی را محدود نمود چرا که ماده 83 ل.ق[5] که این صلاحیت را برای مجمع عمومی پیش‌بینی کرده است جنبه آمره دارد؛ به این معنا که توافق برخلاف آن باطل می‌باشد. علاوه بر این باید توجه داشت که مجمع عمومی فوق‌العاده نمی‌تواند این صلاحیت خود را به نهادهای دیگر شرکت مانند هیأت‌مدیره واگذار نماید، البته درخصوص تغییر در سرمایه شرکت که مستلزم تغییری در مواد اساسنامه نیز می‌باشد، مجمع عمومی می‌تواند تغییر در سرمایه را بر عهده هیأت‌مدیره بگذارد.[6]

البته باید توجه داشت که مجمع عمومی فوق‌العاده نمی‌تواند برخی مواد اساسنامه را که بوسیله قانون معین شده و جنبه آمرانه دارد را تغییر دهد مانند حداقل تعداد اعضای هیأت‌مدیره در شرکت سهامی عام، حداقل میزان سرمایه در شرکت سهامی عام و خاص و حدنصاب مقرر برای رسمیت جلسات مجامع عمومی.[7]

نکته دیگر این‌که هرگونه تغییر در مواد اساسنامه باید برای ثبت به مرجع ثبت شرکتها ارسال شود. (ماده 106 ل.ق)

تغییر مشروط اساسنامه

برخی از مواد اساسنامه تحت شرایط خاصی تغییر می‌کند. به عبارت دیگر موادی از اساسنامه تنها به صرف تصویب مجمع عمومی تغییر نمی‌کند بلکه تغییر آنها مشروط به وجود شرط دیگری نیز دارد.

الف) تغییر در حقوق برخی از سهامداران

حقوقی که در اساسنامه تغییر نمی‌کند مگر پس از ایجاد شرایط لازم، عبارتند از:[8]

1- حقوق و مزایایی که برای سهام ممتاز پیش‌بینی شده است. سهام ممتاز به بعضی از سهام شرکت اطلاق می‌شود که مزایایی برای آنها قرار داده شده باشد مانند سود سالانه بیشتر، اولویت در دریافت سود، داشتن حق رأی دو یا چند برابر سهام عادی و.... (تبصره2 ماده 24 ل.ق)

2- حقوق و مزایایی که مؤسسان شرکت به موجب اساسنامه برای خودشان در نظر گرفته‌اند. سهم مؤسس مزیت قابل نقل و انتقالی است که صاحب آن به دلیل ارائه خدمات در تأسیس شرکت سهامی، از قسمتی از منافع شرکت یا هنگام تصفیه شرکت، از قسمتی از دارایی اضافه بر سرمایه باقی‌مانده شرکت برخوردار می‌شود. (بند 7 ماده 9 ل.ق)

3- حقوقی که برای صاحبان سهام انتفاعی در نظر گرفته شده است. سهام انتفاعی زمانی مصداق دارد که به دلیل استهلاک سهام، ارزش اسمی سهم با استفاده از اندوخته‌های اختیاری یا سود قابل‌تقسیم به صاحب آن پرداخت می‌شود. البته دارنده سهم حقوق خود را در شرکت حفظ می‌کند اما در هنگام تصفیه شرکت نمی‌تواند ارزش اسمی سهم خود را دریافت کند زیرا قبلاً آن را دریافت نموده است.

شرط تغییر

حقوق راجع به سهام ممتاز قابل تغییر نیست مگر بعد از تصویب مجمع عمومی فوق‌العاده آنهم با جلب موافقت دارندگان نصف بعلاوه یک این‌گونه سهام. (ماده42 ل.ق) بعلاوه تصمیم مجمع عمومی فوق‌العاده در خصوص تغییر در حقوق سهام مؤسس و انتفاعی قطعی نیست مگر پس از آن‌که دارندگان این‌گونه سهام در جلسه خاصی آن تصمیم را تصویب کنند و برای آن‌که تصمیم این جلسه خاص معتبر باشد باید دارندگان حداقل نصف این‌گونه سهام در جلسه حاضر باشند و اگر در این دعوت این حدنصاب حاصل نشود، در دعوت دوم حضور دارندگان حداقل یک سوم این نوع سهام کافی خواهد بود. تصمیمات این جلسه همواره به اکثریت دو سوم آرا معتبر خواهد بود. (ماده93 ل.ق)

ب) موافقت سازمان دولتی

در برخی از موارد تغییر در اساسنامه شرکت منوط به موافقت یک سازمان یا اداره دولتی است. مثلاً برابر ماده 37 قانون تأسیس بیمه مرکزی ایران و بیمه‌گری مصوب 30/3/1350: «.... و هم‌چنین ثبت هرگونه تغییرات بعدی در اساسنامه و میزان سرمایه سهام مؤسسات بیمه‌ای که به ثبت رسیده است، موکول به ارائه موافقت بیمه مرکزی ایران می‌باشد.»[9]

ممنوعیت تغییر اساسنامه

برابر لایحه قانونی مصوب 1347 انجام برخی تغییرات در اساسنامه ممنوع شده است. این تغییرات ذیلاً مورد اشاره قرار خواهد گرفت. [10]

الف) افزایش تعهدات سهامداران

هیچ اکثریتی نمی‌تواند بر تعهدات صاحبان سهام بیفزاید. (ماده 94 ل.ق) بنابراین هیچ مجمع عمومی‌ای هم نمی‌تواند موجب افزایش تعهدات سهامداران گردد. مثلاً مجمع عمومی فوق‌العاده نمی‌تواند سهامداران را به پرداخت مبلغی اضافه بر مقداری که تعهد کرده‌اند وادار نماید یا اینکه شرکت سهامی را به شرکت تضامنی تبدیل نماید.[11] البته در صورتی که کلیه سهامداران با افزایش تعهدات خود موافق باشند، منعی برای این افزایش تعهد وجود ندارد.[12]

هم‌چنین باید دانست که محدود کردن حقوق سهامداران به معنای افزایش تعهدات سهامداران نیست به همین دلیل مجمع عمومی شرکت سهامی خاص می‌تواند نقل و انتقال سهام را مشروط به موافقت هیأت‌مدیره یا مجمع عمومی نماید. (ماده41 ل.ق)

ب) تغییر تابعیت شرکت

تغییر تابعیت شرکت از اهمیت خاصی برخوردار است. هیچ مجمع عمومی‌ای نمی‌تواند تابعیت شرکت را تغییر بدهد. (ماده 94 ل.ق) البته این بدین معنا نیست که به هیچ وجه نمی‌توان تابعیت شرکت را تغییر داد بلکه به این معنا است که چون مجمع عمومی به اکثریت آرا تصمیم‌گیری می‌نماید حق تغییر تابعیت را ندارد اما درصورتی که همه شرکا با تغییر تابعیت شرکت موافقت داشته باشند، تغییر تابعیت شرکت امکان‌پذیر است.

ج) تغییرات مخل حقوق فردی سهامداران

اگر مجمع عمومی فوق‌العاده اختیار تغییر اساسنامه را دارد اما نمی‌تواند تا آنجا پیش برود که به حقوق فردی سهامداران لطمه وارد کند مثلاً نمی‌تواند به بهانه کاهش سرمایه، مبلغ سهام برخی سهامداران را به آنها بازگرداند چرا که این کار به معنای اخراج شریک از شرکت است که ممنوع است. تشخیص این‌که کدام تصمیم مجمع عمومی به حقوق فردی شرکا لطمه وارد می‌کند امری دشوار است و درصورت ایجاد مشکل، دادگاه با توجه به اوضاع و احوال حاکم بر هر پرونده، مخل حقوق فردی بودن یا نبودن تصمیمات مجمع را ارزیابی می‌کند.

مقاله

جایگاه در درختواره حقوق خصوصی - حقوق تجارت

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

فرزند کمتر، یا زندگی بهتر؟ مسئله این است

فرزند کمتر، یا زندگی بهتر؟ مسئله این است

خجالت نکش در نگاه اول فیلم تقابل‌هاست در یک زمینه طنز که مدام به مخاطب یادآور می‌شود چه جای خنده؟ فیلم را می‌توان در چند مضمونِ دوگانه بیان و نقد کرد. همان مضامین دوگانه‌ای که ساختار روایی فیلم را هم می‌سازند: دوگانه روستایی – شهری، دوگانه‌ی سپهر سیاسی - زندگی روزمره، دوگانه‌ی برنامه‌ریزی‌های سیاست اجتماعی و در نهایت دوگانه اراده – تقدیر که سکانس‌های انتهایی فیلم را شکل می‌دهد.
ایستاده در غبار نگاهی به «لاتاری» اثر محمدحسین مهدویان

ایستاده در غبار نگاهی به «لاتاری» اثر محمدحسین مهدویان

«لاتاری» فیلم موفقی است در جذب مخاطب عمومی سینمای ایران و البته فتح گیشه. فیلمی که توانسته جمیع جوانب امر را در حوزه جذابیت بخشی اینچنینی به خوبی و با فراست فراهم کند و به مقصود رسد. لاتاری فیلم مخاطب عام است.
عشق امیر به نوشین ; یادداشتی بر فیلم لاتاری

عشق امیر به نوشین ; یادداشتی بر فیلم لاتاری

راجر ایبرت بزرگترین منتقد آمریکایی معتقد است کار فیلم، برانگیختن تفکر مخاطب است. فیلمی قابل اعتنا و نقد است که خواب آسوده را از مخاطب بستاند. قطعاً هر فیلمی نماینده انعکاس اندیشه در جامعه مقصد است. در حقیقت فیلم ها ارزش ها و حقایق فراموش شده جوامع را آشکار می سازند.
انسان های هم عصر ما ; نگاهی به فیلم خرگیوش

انسان های هم عصر ما ; نگاهی به فیلم خرگیوش

خرگیوش اولین فیلم مانی باغبانی تجربه‌ای قابل قبول است اما کاستی‎های بسیاری در پردازش موضوع‌هایی دارد که سعی کرده است در فیلم به آنها بپردازد؛ مقوله‎هایی مثل بیماری رو به مرگ نزدیکان، تلاش‌های علمی یک نخبه جوان، ازدواج‎های پنهانی و مفهوم شادی.
بازخوانی یک کمدی سیاسی ; نگاهی به فیلم مصادره

بازخوانی یک کمدی سیاسی ; نگاهی به فیلم مصادره

فیلم مصادره اولین ساخته مهران احمدی، بازیگر پر سابقه سینمای ایران، فیلمی کمدی است که تلاش می‎کند با تصویرگری برخی از معضلات فرهنگی جامعه از منظر متفاوتی به مقولاتی بپردازد که به طور جدی جامعه ایرانی معاصر را تهدید می‎کنند.

پر بازدیدترین ها

سریال پریا | عاشقانه ای با لایه های پنهان

سریال پریا | عاشقانه ای با لایه های پنهان

سریال های تلویزیونی در نگاه مدیریتی و سیاست گذاری، ظرفیت هایی مناسبی برای نهادینه کردن مفاهیم و آموزش هایی در سطح جامعه هستند که این آموزش ها می توانند هم وجه رفتاری و هم وجه مفهومی داشته باشند.
ریشه شناسی یک ترس ; نقد فیلم خفگی

ریشه شناسی یک ترس ; نقد فیلم خفگی

«جیرانی» در آخرین ساختة خود با یک ملودرام جنایی ـ معمایی به پردة سینما بازگشته است . «خفگی» همانند دیگر آثار او نظیر «قرمز» و «پارک‌وی» به روابط روان‌پریشانه بین شخصیت‌ها می‌پردازد. فیلم هرچند از حیث محتوا و انتخاب موضوع شبیه دیگرآثار این فیلم‌ساز است و منطبق با ایدئولوژی اوست اما از حیث فرم و محتوا فیلمی متفاوت به‌شمار می‌آید.
عشق امیر به نوشین ; یادداشتی بر فیلم لاتاری

عشق امیر به نوشین ; یادداشتی بر فیلم لاتاری

راجر ایبرت بزرگترین منتقد آمریکایی معتقد است کار فیلم، برانگیختن تفکر مخاطب است. فیلمی قابل اعتنا و نقد است که خواب آسوده را از مخاطب بستاند. قطعاً هر فیلمی نماینده انعکاس اندیشه در جامعه مقصد است. در حقیقت فیلم ها ارزش ها و حقایق فراموش شده جوامع را آشکار می سازند.
نگاهی به سریال معمای شاه | سریال های تاریخی که در تاریخ نمی مانند

نگاهی به سریال معمای شاه | سریال های تاریخی که در تاریخ نمی مانند

این روزها در باره اشتباهات تاریخی یا به اصطلاح «گاف» های سریال معمای شاه حرف ها فراوانی در شبکه های اجتماعی شنیده می شود. این ماجرا در مورد سریال کیمیا هم به وجود امد. هرچند که در مورد آن کسی برای پاسخ دادن پا به میدان نگذاشت اما در مورد سریال معمای شاه ماجرا این گونه نبود.
سینمای اشک انگیز ; یادداشتی بر فیلم دارکوب

سینمای اشک انگیز ; یادداشتی بر فیلم دارکوب

دارکوب را باید یک ملودرام اشک انگیز دانست. فیلمی که قرار است یادآور فیلم «کیمیا» یا «گل های داوودی» باشد. واقعیت ماجرا آن است که داستانهای ملودرام گویی برای ما خواستنی تر و پذیرفتنی تر هستند. شاید بتوان گفت جامعه ایرانی همچنان درمباحث دراماتیک با همسایه های شرقی اش از جمله با آن سینمای احساساتی و اشک انگیز بالیوود، نسبت بیشتری دارد تا سینمای غرب. برای جستجوی علت این غرابت، میتوان تا اعماق تاریخ عقب رفت.
Powered by TayaCMS