دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

رابطه خردورزی با نقادی و نقدپذیری

مسئولیت حکومت و دولت اسلامی در فضاسازی‌های مناسب برای تضارب افکار و تبادل اندیشه‌ها تبادل افکار و تضارب اندیشه‌ها، یکی از نیازهای اساسی جامعه اسلامی به شمار می‌رود و باید به صورت یک "اصل" و "ضرورت حیاتی" مورد توجه همه محافل علمی و صاحبان فکر و نظر در آید و در ایجاد فضای مناسب برای حضور اندیشه‌وران و نظریه پردازان و مطرح کردن دیدگاه‌های خود به منظور بهره‌وری از نظرات صائب و افکار برتر، تلاش شود.
No image
رابطه خردورزی با نقادی و نقدپذیری

مسئولیت حکومت و دولت اسلامی در فضاسازی‌های مناسب برای تضارب افکار و تبادل اندیشه‌ها تبادل افکار و تضارب اندیشه‌ها، یکی از نیازهای اساسی جامعه اسلامی به شمار می‌رود و باید به صورت یک "اصل" و "ضرورت حیاتی" مورد توجه همه محافل علمی و صاحبان فکر و نظر در آید و در ایجاد فضای مناسب برای حضور اندیشه‌وران و نظریه پردازان و مطرح کردن دیدگاه‌های خود به منظور بهره‌وری از نظرات صائب و افکار برتر، تلاش شود.

در این میان نباید و نمی‌توان ایجاد این فضا برای تضارب و تبادل افکار را وظیفه انحصاری اندیشه وران دانست و از وظایف حکومت و دولت اسلامی در این زمینه غفلت ورزید.

وظیفه و مسئولیت حکومت دینی در ایجاد بسترهای مناسب به منظور تحرک و فعالیت مستمر صاحب نظران در علوم و دانش‌های مختلف، به گونه‌ای حائز اهمیت است که اگر دولت اسلامی با فضاسازی‌های لازم تجمع و تضارب افکار اندیشمندان را ایجاد کند، به طور روزافزون و در سطحی وسیع این اصل و ضرورت بزرگ جامه عمل به خود می‌پوشد و با تشکیل محافل علمی و تبادل افکار صاحبان علوم و دانش‌های گوناگون، رشد و پیشرفت کشور شتاب می‌گیرد و با نقادی‌هایی که انجام می‌شود نواقص و کاستی‌ها چهره می‌نمایند و مرتفع می‌شوند و بازدهی طرح‌ها و برنامه‌ها فزونی می‌گیرد. البته این فضاسازی‌ها نباید به محافل علمی محدود شود، بلکه باید در رسانه‌های سمعی و بصری و نوشتاری - یعنی صدا و سیما و مطبوعات - نیز گسترش یابد و نویسندگان فهیم و پژوهندگان بصیر و صاحبان نظرات بکر و نوین در مسائل فرهنگی، ادبی، هنری، اقتصادی، قضایی، اجتماعی و سیاسی با مقالات و تحلیل‌ها و بررسی‌های خود در نمایاندن معایب و محاسن، راه عبور از مشکلات و دست یابی به موفقیت‌ها را صاف و هموار کنند، و بدیهی است که برای نیل به این هدف، حاکمان و دولتمردان باید دارای سعه صدر در مراتب بالا باشند و روحیه "انتقادپذیری" را در خود تقویت کنند و با شنیدن و خواندن هر نظر مخالف و متضاد باافکار و برنامه‌های خویش بر آشفته نشوند و به نفی اندیشه‌ها و طرد دانشمندان نپردازند.

باید اذعان داشت که تضارب افکار و تبادل اندیشه ها، اصل و ضرورتی است که در فرهنگ و معارف اسلامی مورد توجه خاص واقع شده است و از آنجا که قوانین شرع دارای پیوند ناگسستنی با عقل سالم می‌باشد، برخورد اندیشه‌ها و رد وبدل کردن افکار و دیدگاه ها، از ضرورت‌های عقلانی و از مشخصه‌های انسان‌ها عاقل و خردورز معرفی شده است.

کلام گهربار ذیل از حضرت امام علی بن ابیطالب(ع)، نمونه‌ای از روایاتی است که به این موضوع توجه و نظر خاص دارد:

"الا و ان البیب من استقبل وجوه الآراء بفکر صائب و نظر فی العواقب"

"آگاه باشید که به راستی خردمند فرزانه کسی است که به اندیشه‌ها و نظرات مختلف روی آورد، با فکری درست و نگرشی در عواقب و سرانجام کارها"(1)

حضرت علی(ع) در این روایت عمیق، عاقل و خردمندی را که در اوج فرزانگی و دانایی و اندیشه ورزی قرار دارد، بسیار متمایل و مشتاق به مواجهه با نظرات و دیدگاه‌های مختلف می‌داند، چنین کسی نه تنها از تضارب افکار و نقادی و نقدپذیری بیم و هراس ندارد، که آن را بسیار ضروری می‌داند و به استقبال از نظرات و رد و بدل کردن افکار گوناگون می‌رود.

عاقل فرزانه، درصورتی به تبادل و تضارب اندیشه‌ها می‌رود که دارای فکری صحیح و درست می‌باشد، زیرا یکی از شرایط اساسی برای حضور در محافل علمی و تبادل نظرات این است که طرف‌های مقابل هرکدام دارای فکر و نظر باشند و این فکر و نظر باید صائب ودرست باشد، نه مغشوش و درهم و ضعیف و سطحی.

نکته دیگر این که خردمند فرزانه در رویکرد به تضارب افکار و تبادل اندیشه ها، به سرانجام امور نظر می‌گسترد و در نتیجه نهایی آنها می‌اندیشد و اگر آنچه درباره هر کار و فعالیت مطرح می‌کند و نظر می‌دهد، از ابتدا نتیجه‌ای نامفید و حاصلی معیوب یا ضعیف داشته و از هم اکنون چشم انداز آن مشخص باشد، از ابراز آن خودداری می‌کند، و این جاست که یکی دیگر از نشانه‌های عاقلان فرزانه رخ می‌نمایاند و آنان به هیچ وجه در مطرح کردن نظری که عمل به آن ثمره‌ای بزرگ به بار نمی‌آورد، اصرار نمی‌ورزند، و به نفس و خواهش درونی خود نظر نمی‌گسترند، بلکه به فرجام جامعه و رشد و سعادتمندی مردم می‌اندیشند، بنابر این همواره به این نکته نظر دارند که آیا نظراتی که می‌دهند راه به جایی می‌برد یا نه و رشد و پیشرفتی می‌آفریند یا این که اثر آن ضعیف می‌باشد.

این اصل را نیز نباید فراموش کنیم که در تضارب افکار و تبادل اندیشه‌ها امکان ضعف و کاستی در برخی از دیدگاه‌ها وجود دارد و این واقعیتی اجتناب ناپذیر می‌باشد و در فرهنگ اسلامی نیز به آن توجه شده است. زیرا تا افکار و دیدگاه‌های مختلف - اگر چه برخی هم دارای ضعف باشند - مطرح نشوند، نواقص و کاستی‌ها شناسایی نمی‌شود تا مرتفع شود و نظر و اندیشه برتر و صحیح‌تر انتخاب گردد(2)ولی در عین حال، عاقل فرزانه سعی وافر دارد که عواقب کارها را در نظر بیاورد و به حاصل نهایی آنچه می‌اندیشد و ارائه می‌دهد فکر کند و مراقب باشد که اولاً با فکر صائب و درست در مناظرات علمی و تبادل اندیشه‌ها وارد شود و همیشه پشتوانه‌هایی ارزشمند از دانش و بینش را به صورت "ذخیره" و "گنجینه" در نهانخانه عقل و فکر خود برای این گونه محافل علمی و نیز برای نگارش مقالات و کتب آماده کند. ثانیاً هر فکر و دیدگاهی که مطرح می‌کند، نقطه پایانی و نهایی آن را در آثار و ثمرات و راهگشایی‌ها و مقصدرسانی‌ها بنگرد.

با توجه به آنچه توضیح داده شد، از کلام گهربار حضرت علی(ع) این نتایج پنجگانه به دست می‌آید:

1- روی آوردن به اندیشه‌ها و نظرات مختلف یک "اصل" و "ارزش" است که به صورت تضارب افکار و تبادل اندیشه‌ها رخ می‌نمایاند و محافل علمی و رسانه‌های جمعی را رونق و رشد و بالندگی می‌دهد.

2 - اگر می‌خواهیم انسان متفکر و خردمند فرزانه را بشناسیم، بدانیم که او صفات و ویژگی‌هایی دارد که یکی از مهم‌ترین آنها علاقه و اشتیاق به آشنایی و شناسایی نظرات و اندیشه‌های مختلف است.

3 - خردمند فرزانه مشخصه‌ای دیگر نیز دارد و آن اینکه در محافل علمی و مناظرات، و نیز در نگارش مقالات و تحقیق و تألیف کتب، با فکر صائب و درست و متقن و استوار وارد می‌شود و او کسی است که از افکار ضعیف و سست و مغشوش به دور می‌باشد.

4 - خصلت دیگر فرزانه خردمند این است که در عواقب و فرجام کارها می‌اندیشد و سعی وافر دارد هر نظر و دیدگاهی که ارائه می‌دهد، به اموری موفق ختم شود، و به طور کلی او در هر کاری که انجام می‌دهد نیز چنین است، یعنی به آینده آن و آثار و ثمرات مفید و یا ضعیف و زیانمند آن نظر می‌گسترد و مراقب است به اموری اهتمام ورزد که انجام و فرجام آن، ارزشمند و پربار باشد.

5 - دقت عاقلان فرزانه در ارائه فکر و نظر صائب، نافی تشکیل محافل و تضارب افکار و نظرات نمی‌باشد، و نباید از این مراقبت، هراس از ارائه اندیشه و دیدگاه‌ها و نظریه پردازی‌ها برداشت شود، زیرا در تضارب و تبادل افکار، نظرات ضعیف نیز راه می‌یابند و اجتناب ناپذیر می‌باشد و راه حل اساسی این است که در مناظرات و نظریه پردازی ها، ضعف نظرات مزبور به طور مستدل و علمی شناسایی شود و از گردونه خارج گردند. بنابر این دقت عاقلان فرزانه در ارائه فکر صائب یعنی مراقبت آنان در تقویت فکر و کنکاش و پژوهش‌های علمی برای اتقان و استحکام در اندیشه‌ها و رفع کاستی‌ها و راه گشا کردن آنها می‌باشد.

* پاورقی:

1 - غررالحکم، تنظیم موضوعی، ج 2، باب العقل، ص 145، روایت 76

2- در متون فرهنگ اسلامی آمده است: "نظرها و اندیشه‌ها را به تضارب و رویارویی در آورید، زیرا دیدگاه و نظر صحیح و برتر این گونه ظاهر می‌شود." این توصیه به وضوح این واقعیت را به اثبات می‌رساند که تا نظرات گوناگون و ضعیف و قوی مطرح نشوند و به مناظره و تضارب و تبادل در نیایند، نظر صائب رخ نمی‌نمایاند. بنابر این وجود نظرات مختلف که حتی برخی از ضعف برخوردار باشند، ضروری است و آنچه مهم است حاصل و ثمره این تبادل افکار است که کنار رفتن دیدگاه‌های ضعیف و تثبیت نظرات برتر می‌باشد.

* حاکمان و دولتمردان باید دارای "سعه صدر" باشند وروحیه "انتقادپذیری" را در خود تقویت کنند و با شنیدن و خواندن هر نظر مخالف و متضاد با افکار و برنامه‌های خویش برآشفته نشوند و به نفی اندیشه‌ها و طرد اندیشمندان نپردازند

* خردمند فرزانه با فکر صائب در مناظرات علمی برای تبادل اندیشه‌ها وارد می‌شود و همیشه پشتوانه‌هایی ارزشمند از دانش و بینش را به صورت "ذخیره" و "گنجینه" در نهانخانه عقل و فکر خود برای تضارب افکار و نیز برای نگارش مقالات و کتب آماده می‌کند

* تضارب افکار و تبادل اندیشه‌ها نباید به محافل علمی محدود شود، بلکه باید به رسانه‌های سمعی و بصری و نوشتاری یعنی صدا و سیما و مطبوعات نیز راه یابد. همچنین قبل از تلاش اندیشه وران برای ایجاد بستر و فضای مناسب برای تحقق تضارب و تبادل افکار، باید حکومت دینی و مسئولان و زمامداران به فراهم شدن این فضا تلاش کنند

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

فرزند کمتر، یا زندگی بهتر؟ مسئله این است

فرزند کمتر، یا زندگی بهتر؟ مسئله این است

خجالت نکش در نگاه اول فیلم تقابل‌هاست در یک زمینه طنز که مدام به مخاطب یادآور می‌شود چه جای خنده؟ فیلم را می‌توان در چند مضمونِ دوگانه بیان و نقد کرد. همان مضامین دوگانه‌ای که ساختار روایی فیلم را هم می‌سازند: دوگانه روستایی – شهری، دوگانه‌ی سپهر سیاسی - زندگی روزمره، دوگانه‌ی برنامه‌ریزی‌های سیاست اجتماعی و در نهایت دوگانه اراده – تقدیر که سکانس‌های انتهایی فیلم را شکل می‌دهد.
ایستاده در غبار نگاهی به «لاتاری» اثر محمدحسین مهدویان

ایستاده در غبار نگاهی به «لاتاری» اثر محمدحسین مهدویان

«لاتاری» فیلم موفقی است در جذب مخاطب عمومی سینمای ایران و البته فتح گیشه. فیلمی که توانسته جمیع جوانب امر را در حوزه جذابیت بخشی اینچنینی به خوبی و با فراست فراهم کند و به مقصود رسد. لاتاری فیلم مخاطب عام است.
عشق امیر به نوشین ; یادداشتی بر فیلم لاتاری

عشق امیر به نوشین ; یادداشتی بر فیلم لاتاری

راجر ایبرت بزرگترین منتقد آمریکایی معتقد است کار فیلم، برانگیختن تفکر مخاطب است. فیلمی قابل اعتنا و نقد است که خواب آسوده را از مخاطب بستاند. قطعاً هر فیلمی نماینده انعکاس اندیشه در جامعه مقصد است. در حقیقت فیلم ها ارزش ها و حقایق فراموش شده جوامع را آشکار می سازند.
انسان های هم عصر ما ; نگاهی به فیلم خرگیوش

انسان های هم عصر ما ; نگاهی به فیلم خرگیوش

خرگیوش اولین فیلم مانی باغبانی تجربه‌ای قابل قبول است اما کاستی‎های بسیاری در پردازش موضوع‌هایی دارد که سعی کرده است در فیلم به آنها بپردازد؛ مقوله‎هایی مثل بیماری رو به مرگ نزدیکان، تلاش‌های علمی یک نخبه جوان، ازدواج‎های پنهانی و مفهوم شادی.
بازخوانی یک کمدی سیاسی ; نگاهی به فیلم مصادره

بازخوانی یک کمدی سیاسی ; نگاهی به فیلم مصادره

فیلم مصادره اولین ساخته مهران احمدی، بازیگر پر سابقه سینمای ایران، فیلمی کمدی است که تلاش می‎کند با تصویرگری برخی از معضلات فرهنگی جامعه از منظر متفاوتی به مقولاتی بپردازد که به طور جدی جامعه ایرانی معاصر را تهدید می‎کنند.

پر بازدیدترین ها

سریال پریا | عاشقانه ای با لایه های پنهان

سریال پریا | عاشقانه ای با لایه های پنهان

سریال های تلویزیونی در نگاه مدیریتی و سیاست گذاری، ظرفیت هایی مناسبی برای نهادینه کردن مفاهیم و آموزش هایی در سطح جامعه هستند که این آموزش ها می توانند هم وجه رفتاری و هم وجه مفهومی داشته باشند.
ریشه شناسی یک ترس ; نقد فیلم خفگی

ریشه شناسی یک ترس ; نقد فیلم خفگی

«جیرانی» در آخرین ساختة خود با یک ملودرام جنایی ـ معمایی به پردة سینما بازگشته است . «خفگی» همانند دیگر آثار او نظیر «قرمز» و «پارک‌وی» به روابط روان‌پریشانه بین شخصیت‌ها می‌پردازد. فیلم هرچند از حیث محتوا و انتخاب موضوع شبیه دیگرآثار این فیلم‌ساز است و منطبق با ایدئولوژی اوست اما از حیث فرم و محتوا فیلمی متفاوت به‌شمار می‌آید.
عشق امیر به نوشین ; یادداشتی بر فیلم لاتاری

عشق امیر به نوشین ; یادداشتی بر فیلم لاتاری

راجر ایبرت بزرگترین منتقد آمریکایی معتقد است کار فیلم، برانگیختن تفکر مخاطب است. فیلمی قابل اعتنا و نقد است که خواب آسوده را از مخاطب بستاند. قطعاً هر فیلمی نماینده انعکاس اندیشه در جامعه مقصد است. در حقیقت فیلم ها ارزش ها و حقایق فراموش شده جوامع را آشکار می سازند.
نگاهی به سریال معمای شاه | سریال های تاریخی که در تاریخ نمی مانند

نگاهی به سریال معمای شاه | سریال های تاریخی که در تاریخ نمی مانند

این روزها در باره اشتباهات تاریخی یا به اصطلاح «گاف» های سریال معمای شاه حرف ها فراوانی در شبکه های اجتماعی شنیده می شود. این ماجرا در مورد سریال کیمیا هم به وجود امد. هرچند که در مورد آن کسی برای پاسخ دادن پا به میدان نگذاشت اما در مورد سریال معمای شاه ماجرا این گونه نبود.
سینمای اشک انگیز ; یادداشتی بر فیلم دارکوب

سینمای اشک انگیز ; یادداشتی بر فیلم دارکوب

دارکوب را باید یک ملودرام اشک انگیز دانست. فیلمی که قرار است یادآور فیلم «کیمیا» یا «گل های داوودی» باشد. واقعیت ماجرا آن است که داستانهای ملودرام گویی برای ما خواستنی تر و پذیرفتنی تر هستند. شاید بتوان گفت جامعه ایرانی همچنان درمباحث دراماتیک با همسایه های شرقی اش از جمله با آن سینمای احساساتی و اشک انگیز بالیوود، نسبت بیشتری دارد تا سینمای غرب. برای جستجوی علت این غرابت، میتوان تا اعماق تاریخ عقب رفت.
Powered by TayaCMS