دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

کنگره نکوداشت آیت الله شاه آبادی

No image
کنگره نکوداشت آیت الله شاه آبادی کنگره نکوداشت آیت الله شاه آبادی، امروز، 23 آبان‌ماه، در تهران برگزار شد.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، کنگره نکوداشت آیت الله محمد علی شاه آبادی، صبح امروز، 23 آبان‌ماه، با سخنرانی رییس پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی، دبیر کنگره، فرزند آیت الله شاه آبادی وبا قرائت بیانیه روز جهانی فلسفه و ارائه سه مقاله برگزیده در تهران برگزار شد.
حجت الاسلام علی اکبر رشاد، رییس پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی، در سخنانی در این کنگره اظهار داشت: عنصر اصلی وجود انسان تعقل است که اگر همه جهان را فراگیرد، اندیشه‌های پوچ رخت می‌بندد و عارفان و اندیشمندان اسلامی در این راه گام برداشته‌اند.
وی افزود: گرامی‌داشت یاد و تجلیل شخصیت آیت الله شاه آبادی، نکوداشت شخصیتی فیلسوف، عارف، حکیم و فقیهی مجدّ بود که به لحاظ فقهی دیدگاه‌هایی پیش‌رو ارائه کرد که مجموعه آن‌ها منشأ اندیشه‌های امام خمینی(ره) به شمار می‌رود.
وی با بیان این‌که امام خمینی(ره) همیشه از آیت الله شاه آبادی به بزرگی یاد می‌کرد و نسبت به او ابراز ارادت می‌کرد و هنگام سخن گفتن از وی در چهره‌اش نشاطی دیگر و نگاهی ویژه مشاهده می‌شد، افزود: او که همچنان ناشناخته مانده است، چنان شمسی است که عارفی چون مولانا شیفته او بود و مولوی، بزرگ بود و شمس بزرگ‌‌تر.
رییس پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی تصریح کرد: آثار اندکی از آیت الله شاه آبادی در فقه به جای مانده است، اما او در اقتصاد طرح‌های علمی و نویی دارد و توصیه‌هایی همراه با ابتکار در زمینه مسائل اجتماعی اسلام ارائه کرده است.
وی با بیان این‌که اندیشه‌های آیت الله شاه آبادی در عرفان بسیار آشکار است و اگرچه ذیل عرفان ابن عربی معرفی می‌شود، اما خود از منتقدان ابن عربی بوده است، تأکید کرد: او فلسفه‌ها را نه تنها می‌داند، بلکه می‌شناسد و فیلسوف بودن یعنی آزاداندیشی و آن‌که در مواجهه با فلسفه‌های دیگر آزاد بیندیشد، فیلسوف است.
حجت الاسلام رشاد در ادامه گفت: حتی مواجهه این علامه بزرگ با فلسفه نیز فیلسوفانه است نه مقلدانه.
رییس پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی با اشاره به این‌که در میان آرای علامه شاه آبادی نظریه فطرت درخشش دارد و سراسر گفتار او به این نظریه پیوند می‌خورد، یادآور شد: این نظریه از فطرت یک مکتب، یک گفتمان فکری ساخته شده است.
حجت الاسلام رشاد ادامه داد: آیت الله شاه آبادی در رساله الانسان و الفطرة، فطرت را به صورت مبنایی برای اندیشیدن در حوزه الهیات و حکمت نظری و عملی سامان می‌دهد، اما این نظریه نیازمند کار علمی وسیع و عمیق است و به خاطر همین نظریه است که می‌توان وی را فیلسوف فطرت نامید.
وی با تأکید بر این‌که تردیدی نیست که انسان فطرت‌مند است، اما در میان مکاتب گوناگون، مکتب اسلام در زمینه انسان شناسی در زمره مکاتب انسان شناختی و ذات‌مدار قرار دارد، گفت: در این مکتب ما انسان را متعالی، ذات‌مند، خوش سرشت و قدسی خصال می‌دانیم.
رییس پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی افزود: انسان از ابتدا با سرشت قدسی و الاهی خلق شده است؛ بنابراین می‌توان گفت که انسان چون ذات است و فطرت او ذات اوست و از او جدایی نمی‌پذیرد و لوازم این ذات خود اوست و تفکیک ذات یعنی نفی خود او.
حجت الاسلام رشاد در ادامه اظهار داشت: آیات متعدد قرآن نیز انسان را دارای سرشت قدسی و الاهی ذات انسان را دین‌ورز می‌داند و دین را از ذات جدا نمی‌داند.
وی در پایان با بیان این‌که در مقام مدل سازی برای اجرای دین می‌توان از فطرت کمک گرفت و استمداد کرد، بنابراین می‌توان گفت که فطرت غیر از عقل است، اظهار داشت: فطرت اولاً می‌تواند معرفت‌زا و حجت ساز باشد؛ یعنی می‌توان به مدد فطرت، حجتی را پرداخت؛ ثانیاً می‌تواند معناگر باشد؛ یعنی معرفت‌های به دست آمده از راه‌های دیگر را می‌توان به مدد فطرت سنجید.
گفتنی است، کنگره بزرگداشت آیت‌الله شاه‌آبادی با هدف شناسایی، معرفی و ترویج عرفان اصیل اسلامی در میان نسل جوان امروز، 23 آبان‌ماه، در تالار علامه امینی دانشگاه تهران برگزار شد و فردا، 24 آبان‌ماه، از ساعت 8 تا 12 صبح در مدرسه دارالشفای قم برگزار خواهد شد.

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

فرزند کمتر، یا زندگی بهتر؟ مسئله این است

فرزند کمتر، یا زندگی بهتر؟ مسئله این است

خجالت نکش در نگاه اول فیلم تقابل‌هاست در یک زمینه طنز که مدام به مخاطب یادآور می‌شود چه جای خنده؟ فیلم را می‌توان در چند مضمونِ دوگانه بیان و نقد کرد. همان مضامین دوگانه‌ای که ساختار روایی فیلم را هم می‌سازند: دوگانه روستایی – شهری، دوگانه‌ی سپهر سیاسی - زندگی روزمره، دوگانه‌ی برنامه‌ریزی‌های سیاست اجتماعی و در نهایت دوگانه اراده – تقدیر که سکانس‌های انتهایی فیلم را شکل می‌دهد.
ایستاده در غبار نگاهی به «لاتاری» اثر محمدحسین مهدویان

ایستاده در غبار نگاهی به «لاتاری» اثر محمدحسین مهدویان

«لاتاری» فیلم موفقی است در جذب مخاطب عمومی سینمای ایران و البته فتح گیشه. فیلمی که توانسته جمیع جوانب امر را در حوزه جذابیت بخشی اینچنینی به خوبی و با فراست فراهم کند و به مقصود رسد. لاتاری فیلم مخاطب عام است.
عشق امیر به نوشین ; یادداشتی بر فیلم لاتاری

عشق امیر به نوشین ; یادداشتی بر فیلم لاتاری

راجر ایبرت بزرگترین منتقد آمریکایی معتقد است کار فیلم، برانگیختن تفکر مخاطب است. فیلمی قابل اعتنا و نقد است که خواب آسوده را از مخاطب بستاند. قطعاً هر فیلمی نماینده انعکاس اندیشه در جامعه مقصد است. در حقیقت فیلم ها ارزش ها و حقایق فراموش شده جوامع را آشکار می سازند.
انسان های هم عصر ما ; نگاهی به فیلم خرگیوش

انسان های هم عصر ما ; نگاهی به فیلم خرگیوش

خرگیوش اولین فیلم مانی باغبانی تجربه‌ای قابل قبول است اما کاستی‎های بسیاری در پردازش موضوع‌هایی دارد که سعی کرده است در فیلم به آنها بپردازد؛ مقوله‎هایی مثل بیماری رو به مرگ نزدیکان، تلاش‌های علمی یک نخبه جوان، ازدواج‎های پنهانی و مفهوم شادی.
بازخوانی یک کمدی سیاسی ; نگاهی به فیلم مصادره

بازخوانی یک کمدی سیاسی ; نگاهی به فیلم مصادره

فیلم مصادره اولین ساخته مهران احمدی، بازیگر پر سابقه سینمای ایران، فیلمی کمدی است که تلاش می‎کند با تصویرگری برخی از معضلات فرهنگی جامعه از منظر متفاوتی به مقولاتی بپردازد که به طور جدی جامعه ایرانی معاصر را تهدید می‎کنند.

پر بازدیدترین ها

ریشه شناسی یک ترس ; نقد فیلم خفگی

ریشه شناسی یک ترس ; نقد فیلم خفگی

«جیرانی» در آخرین ساختة خود با یک ملودرام جنایی ـ معمایی به پردة سینما بازگشته است . «خفگی» همانند دیگر آثار او نظیر «قرمز» و «پارک‌وی» به روابط روان‌پریشانه بین شخصیت‌ها می‌پردازد. فیلم هرچند از حیث محتوا و انتخاب موضوع شبیه دیگرآثار این فیلم‌ساز است و منطبق با ایدئولوژی اوست اما از حیث فرم و محتوا فیلمی متفاوت به‌شمار می‌آید.
آشوبی برای هیچ

آشوبی برای هیچ

آشوب، هفتمین و آخرین فیلم کاظم راست گفتار روایت زندگی جوان شهرستانی‌ای است که رو به تهران می‌آورد تا شاید موفقیت را در تهران در آغوش کشد؛ داستانی که کمابیش در طول تاریخ معاصر بسیار تکرار شده است و همواره یکی از داستان‌های مکرر در بین سینماگران یا داستان‌نویسان ما بوده است.
جنایت بی مکافات ; نگاهی به فیلم پل خواب

جنایت بی مکافات ; نگاهی به فیلم پل خواب

در حین تماشای فیلم پل خواب، ساخته آقای براهنی، از برخی پلانها و نماهای دل انگیز و دقیق فیلم به ذوق آمدم.. بر حسب عادت گوشی همراهم، عنوان پل خواب را در گوگل جستجو کردم. چرا باید این فیلم با این نماهای درخشان و بازی های خوب چنین ناشناخته باشد. در همان اولین جستجو، مطلبی از ویکی پدیا آمد که اشاره می کرد این فیلم برداشتی آزاد از رمان جنایت و مکافات است.
پيش رو يا پشت سر؟

پيش رو يا پشت سر؟

تا همين يک دهه پيش شبکه‌هاي تلويزيوني مثل امروز گسترده نبود و انواع و اقسام برنامه‌ها و سريال‌ها توليد نمي‌شد، هميشه اين اعتراض و انتقاد وجود داشت که مضمون و داستان فيلم و سريال‌هاي تلويزيون تکراري است و از تنوع و تعدد برخوردار نيست...
در جستجوی امر جذاب ; نگاهی به فیلم سوفی و دیوانه

در جستجوی امر جذاب ; نگاهی به فیلم سوفی و دیوانه

فیلم سوفی و دیوانه چهارمین تجربه فیلم بلند مهدی کرم پور است. فیلم روایت هم‌نشینی سوفی، با بازی به‌آفرید غفاریان، با امیر، با بازی امیر جعفری، که به لحاظ روحی از هم گسیخته است و کمک روحی و روانی‌ای که سوفی به امیر می‌کند تا به بهسازی روانی و پالایش روحی خود نایل بیاید.
Powered by TayaCMS