دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

نگاهی به زندگی و آثار دکتر محسن جعفری مذهب

دکتر محسن جعفری مذهب روز یکم بهمن‌ماه سال ۱۳۳۶ در شهر رشت به‌ دنیا آمد.
نگاهی به زندگی و آثار دکتر محسن جعفری مذهب
نگاهی به زندگی و آثار دکتر محسن جعفری مذهب

مورخ آینده‌اندیش

دکتر محسن جعفری مذهب روز یکم بهمن‌ماه سال ۱۳۳۶ در شهر رشت به‌ دنیا آمد. وی در سال ۱۳۶۸ مدرک کارشناسی تاریخ خود را از دانشگاه تهران اخذ و در سال ۱۳۷۳ پایان‌نامه کارشناسی ارشد خود را با موضوع «ایران در آستانه یورش مغولان» زیر نظر دکتر ابوالفضل نبئی در دانشگاه فردوسی مشهد دفاع کرد. پس از آن سال‌ها زمان خود را صرف انجام پژوهش‌هایی در حوزه ایران‌شناسی کرد و ارتباط مستمر و مؤثری را با پژوهشگران داخل و خارج از ایران برقرار کرد. در این مدت مقالات و یادداشت‌های مختلفی از وی در مجلات علمی کشور از جمله میراث جاویدان، آینه میراث، کتاب ماه تاریخ و جغرافیا، نامه بهارستان، فصلنامه کتاب، گنجینه اسناد و.... منتشر شد. جعفری مذهب همچنین به جهت همکاری با سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، پژوهش‌های مختلفی را در رابطه با اسناد انجام داده است و در سندپژوهی مهارتی تمام داشت. او در سال ۱۳۸۵ موفق به اخذ درجه دکترای تاریخ از دانشگاه شهید بهشتی شد. عنوان رساله دکترای وی «استقرار تشیع در حکومت سربداران» بود که زیر نظر دکتر علی بیگدلی و با مشاوره دکتر شیرین بیانی آن را به اتمام رساند. پس از آن به عضویت هیات علمی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران در آمد.

مورخ آینده‌اندیش

دکتر جعفری مذهب طیف وسیعی از پژوهش‌ها را به انجام رسانده و با توجه به پیگیری و علاقه‌مندی که در کار خود داشت، مجری طرح‌ها، برنامه‌ها، نشست‌ها و همایش‌های گوناگونی به ‌عنوان مشاور، دبیر علمی و دبیر اجرایی در مرکز اسناد و خارج از آن شد. همچنین در حوزه ایرانشناسی فعالیت‌های مختلفی را صورت داد. برگزاری نشست‌های تخصصی در مرکز اسناد، شرکت در همایش‌های مرتبط با حوزه تمدنی ایران در آسیا و اروپا، توجه به میراث تاریخی و ادبی ایران در پژوهش‌های علمی، توجه به میراث ملموس و ناملموس فرهنگی ایران و دعوت از ایرانشناسان خارج از کشور از جمله فعالیت‌های وی در این رابطه بود.

حوزه اصلی مطالعات دکتر جعفری مذهب دوران مغول بود و در این ارتباط کار راهنمایی، مشاوره و داوری پایان‌ نامه های مختلفی را در دانشگاه‌های سراسر کشور برعهده داشت. همچنین وی می‌کوشید زمینه همکاری مؤثر مراکز علمی و اجرایی را در ارتباط با تاریخ فراهم آورد و در این رابطه با دایرة‌المعارف بزرگ اسلامی، دانشنامه جهان اسلام، کتابخانه مجلس شورای اسلامی، مرکز پژوهشی میراث مکتوب، مؤسسه تاریخ معاصر ایران، صدا و سیما و... همکاری داشت. او کتابی نیز با عنوان «تاریخ‌شناسی» تدوین کرده که توسط انتشارات آموزش و پرورش به چاپ رسیده است. از دیگر تلاش‌ها و علایق این پژوهشگر تاریخ می‌توان به موضوع عکس‌های تاریخی اشاره کرد که در این زمینه در برگزاری همایش‌ها و نشست‌های مختلفی همکاری داشت و در آنها به ایراد سخنرانی و ارائه مقاله پرداخت. همایش بزرگ دارالفنون که سال گذشته به مناسبت ۱۷۰ سال تأسیس دارالفنون و مرگ امیرکبیر برگزار شد، از دیگر تلاش‌های این پژوهشگر و استاد تاریخ بود.

دکتر محسن جعفری مذهب سرانجام پس از سال‌ها تلاش پیگیرانه و مستمر در حوزه تاریخ و ایرانشناسی در روز ۱۶ مهرماه سال جاری در حالی‌که هنوز وارد ششمین دهه زندگی خود نشده بود دار فانی را وداع گفت. علاقه‌مندان و پژوهشگران تاریخ او را همواره به یاد خواهند آورد به گونه‌ای که در حین مبارزه با بیماری مهلک سرطان از آینده سخن می‌گفت و چه بسیار طرح‌ها و پژوهش‌ها که در زمان بیماری به انجام رساند و چه بسیار برنامه‌ها که برای آینده پروراند. برگزاری همایشی در ارتباط با تاریخ حضور لهستانی‌ها در ایران در آبان ماه سال جاری در دانشگاه تهران از جمله برنامه‌هایی است که وی یکی از طراحان و دست اندرکاران آن بود. همچنین درصدد بود که برنامه‌ای را به مناسبت ۲۰۰ سال صنعت چاپ در ایران برگزار کند که متأسفانه این امر میسر نشد.

سمیرا دردشتی

روزنامه دنیای اقتصاد

تاریخ: چهارشنبه 19/7/1396

مقاله

نویسنده سمیرا دردشتی

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

در همۀ جوامع بشری، تربیت فرزندان، به ویژه فرزند دختر ارزش و اهمیت زیادی دارد. ارزش‌های اسلامی و زوایای زندگی ائمه معصومین علیهم‌السلام و بزرگان، جایگاه تربیتی پدر در قبال دختران مورد تأکید قرار گرفته است. از آنجا که دشمنان فرهنگ اسلامی به این امر واقف شده‌اند با تلاش‌های خود سعی بر بی‌ارزش نمودن جایگاه پدر داشته واز سویی با استحاله اعتقادی و فرهنگی دختران و زنان (به عنوان ارکان اصلی خانواده اسلامی) به اهداف شوم خود که نابودی اسلام است دست یابند.
تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

در این نوشتار تلاش شده با تدقیق به اضلاع مسئله، یعنی خانواده، جایگاه پدری و دختری ضمن تبیین و ابهام زدایی از مساله‌ی «تعامل موثر پدری-دختری»، ضرورت آن بیش از پیش هویدا گردد.
فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

در این نوشتار سعی شده است نقش پدر در خانواده به خصوص در رابطه پدری- دختری مورد تدقیق قرار گرفته و راهبردهای موثر عملی پیشنهاد گردد.
دختر در آینه تعامل با پدر

دختر در آینه تعامل با پدر

یهود از پیامبری حضرت موسی علیه‌السلام نشأت گرفت... کسی که چگونه دل کندن مادر از او در قرآن آمده است.. مسیحیت بعد از حضرت عیسی علیه‌السلام شکل گرفت که متولد شدن از مادری تنها بدون پدر، در قرآن کریم ذکر شده است.
رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

با اینکه سعی کرده بودم، طوری که پدر دوست دارد لباس بپوشم، اما انگار جلب رضایتش غیر ممکن بود! من فقط سکوت کرده بودم و پدر پشت سر هم شروع کرد به سرزنش و پرخاش به من! تا اینکه به نزدیکی خانه رسیدیم.

پر بازدیدترین ها

پیامدهای تصویب لایحه انجمن های ایالتی و ولایتی چه بود؟

پیامدهای تصویب لایحه انجمن های ایالتی و ولایتی چه بود؟

دوره پهلوی را می‌توان دوره رشد و گسترش بهائیت دانست. بسیاری از چهره‌های شاخص بهائیت در این دوره، با بهره‌مندی از حمایت‌های ویژه شاه، سمت‌های سیاسی و اقتصادی متعددی را به دست آوردند.
چگونگی متخلق شدن به اخلاق فاضله(کیمیای اخلاق)

چگونگی متخلق شدن به اخلاق فاضله(کیمیای اخلاق)

انسان چگونه خودش را به اخلاق فاضله متخلق کند و از رذایل اخلاقی دوری نماید؟ چگونه این معنا را در مرحله عمل پیاده کند؟ علمای اخلاق می‌گویند: ابتدا انسان باید حالت موجود نفس را حفظ کند و سپس به تهذیب رذایل و جبران ضررهای گذشته بپردازد.
چگونه عاشورا مسیر اسلامِ شیعی و شیعیانِ ایرانی را تغییر داد؟

چگونه عاشورا مسیر اسلامِ شیعی و شیعیانِ ایرانی را تغییر داد؟

درباره عوامل گرایش ایرانیان به علویان و مذهب تشیع، مورخان و پژوهشگران نظرات متفاوتی بیان کرده‌اند.
نگاهی به چگونگی لغو امتیاز تنباکو و قرارداد تالبوت

نگاهی به چگونگی لغو امتیاز تنباکو و قرارداد تالبوت

بـسـم اللّه الـرحمن الرحیم، الیوم استعمال تنباکو و توتون، بأی نحو کان، در حکم محاربه با امام زمان صلوات اللّه و سلامه علیه است حرره الاقل محمد حسن الحسینی
Powered by TayaCMS