دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

حكم نماز گناهكار و شرابخوار

No image
حكم نماز گناهكار و شرابخوار

از : فارس

نماز بهترين اعمال دينی است که اگر قبول درگاه خداوند عالم شود، عبادت های ديگر هم قبول می شود و اگر پذيرفته نشود اعمال ديگر هم قبول نمی شود، همان طور که اگر انسان شبانه روز پنج نوبت در نهر آبی شست و شو کند، آلودگی در بدنش نمی ماند، نمازهای پنج گانه هم انسان را از گناهان پاک می کند و سزاوار است که انسان نماز را در اوّل وقت بخواند و کسی که نماز را کوچک و سبک شمارد مانند کسی است که نماز نمی خواند.

يکی از سؤالاتی که پيرامون نماز مطرح می شود اين است که شخصی اهل نماز است، اما گناه می کند، وضعيت نماز اين شخص نزد خداوند چطور است؟ واحد پاسخگويی مرکز تخصصی نماز اين گونه پاسخ می دهد:

اکثر مؤمنين که نماز می خوانند و روزه می گيرند، گاهی نيز آلوده به گناه می شوند، کسی نمی تواند ادعا کند که هرگز گناه نمی کند، اين ادعا خاص معصومين(ع) است و همين نمازهای بی روح و دست و پا شکسته نيز خالی از آثار مختلف تربيتی و روانی و اجتماعی نيست و اگر انسان همين نماز بی روح را هم ترک می کرد، ميزان جرم و خطا و معصيت او بيشتر می شد، چون اثر عمده نماز که همان نهی از فحشا و زشتی و گناهان است، حتی در اين گونه نمازها نيز ظاهر و آشکار می شود، علاوه بر اينکه با توبه آثار اين گناهان از بين خواهد رفت.

اما اينکه وضعيت نماز افرادی که گناه می کنند چه خواهد شد بايد بگوئيم که اگر گناه چنين فردی از موانع قبولی نماز باشد مانند رباخواری، عاق والدين، بی اعتنايی به نماز... در اين صورت هر چند اين شخص در قيامت به خاطر نماز مورد مؤاخذه قرار نمی گيرد، ولی نماز وی مورد قبول درگاه الهی نبوده و برای وی کمال آور نخواهد بود، اما اگر گناهان وی غير از مواردی است که مانع قبولی نماز می شد و از سوی ديگر شرايط قبولی نماز را دارا بود، در اين صورت نماز وی مورد قبول درگاه الهی قرار گرفته و گناهان وی نيز مانند ديگر اعمال خوب و بد انسان در ترازوی اعمال مورد محاسبه قرار می گيرد.

علت عدم قبولی نماز شرابخوار تا چهل روز

حکم حرام بودن شراب در برخی آيات قرآن کريم و فرمايشات معصومين(ع) وارد شده و در حرمت آن هيچ ترديدی نيست(1)، از جمله آثار مخرب شراب تأثير آن بر ساير اعمال و آداب دينی است از جمله در حديثی می خوانيم «لَا تُقْبَلُ صَلَاةُ شَارِبِ الْخَمْرِ اَرْبَعِينَ يَوْماً إِلَّا اَنْ يَتُوبَ»(2)؛ شخصی که شراب بنوشد تا 40 شبانه روز نمازهايش قبول واقع نمی شود، مگر از اين گناه کبيره توبه کند و منظور کسانی که می گويند شرابخوار نماز ندارد نيز همين است؛ يعني تا چهل روز نماز چنين فردی مورد قبول خداوند قرار نمی گيرد و به کار بردن چنين تعبيری به اين معنا نيست که نماز بر او واجب نيست و يا نماز از گردن او ساقط می شود و اين حرف بهانه ای برای ترک نماز شود، بلکه اگر کسی مرتکب خطای شرابخواری شد، بايد بعد از حالت مستی نمازش را بجا آورد، چرا که نماز چنين فردی صحيح بوده و در هر صورت بايد نماز خود را بخواند تا حداقل گرفتار عذاب ترک نماز نشود.

اما اينکه چرا تا چهل روز نماز شرابخوار مورد قبول خداوند قرار نمی گيرد؟ هر چند ممکن است در ظاهر اين امر عجيب به نظر برسد، ولی با بررسی حکمت و اسرار نماز معلوم می‌شود، بين جسم و روح نمازگزار ارتباط تنگاتنگی هست، چرا که نماز وسيله ارتقا روحی و معنوی، عامل تقرب به ذات اقدس اله و ... است و از آنجا که اولين و مهم ترين اثر تخريبی شراب متوجه روح و جان آدمی است و نيز چون حقيقت انسان را روح او تشکيل می دهد لذا تأثير سوء شراب، فاحش تر و عظيم تر از آن است که به نظر برسد. از همين رو وقتی گفته می شود نماز چنين فردی پذيرفته نيست، به اين علت است که روح او قابليت درک و استعداد دريافت فيوضات روحانی و معنوی را از دست می دهد. به طوری که از بعضی روايات به دست می آيد، شراب ام الفساد و مادر تمام گناهان و لغزش ها است.

امام صادق(ع) می فرمايد: کسی که يک جرعه شراب بياشامد، خدا و پيغمبران و مؤمنين او را لعنت می کنند، اگر به مقداری بخورد که مست شود، روح ايمان از او دور می شود و به جايش روح کثيف شيطانی جايگزين می شود، پس نماز را ترک می کند و ملائکه او را سرزنش می کنند و خدای تعالی او را خطاب می کند: ای بنده من کافر شدی، بدا به حال تو، آنگاه امام فرمود: بدا به حالش، بدا به حالش، به خدا سوگند يک سرزنش الهی از هزار سال عذاب سخت تر است».(3)

آری! شراب روح ايمان را متزلزل می سازد و روح ناآرام و بی قرار و بدون اتکاء، هرگز فيض الهی و ارتباط معنوی را درک نخواهد کرد، هر عبادتی به خصوص نماز نياز به اقبال و توجه روح دارد، اگر روح نمازگزار استعداد و قابليت خود را از دست بدهد، مانند ظرفی خواهد بود که واژگون در زير بارش باران قرار بگيرد، مسلماً هر قدر هم باران بيايد به داخل ظرف وارونه، داخل نخواهد شد. شخصی به نام حسين بن خالد می گويد: محضر مبارک حضرت رضا(ع) عرض کردم: برای ما از پيامبر(ص) روايت شده که فرموده اند: کسی که شراب بياشامد تا چهل روز نمازش مقبول نيست، آيا اين روايت صحيح است؟ حضرت فرمودند: راويان اين حديث راست گفته و حديث را صحيح نقل کرده اند. عرض کردم: چرا نمازش تا چهل روز مقبول نيست نه کمتر از آن و نه بيشتر، حضرت فرمودند: برای اينکه حق تعالی خلقت انسان را مقدر و معين فرموده با اين بيان: وقتی نطفه انسان در رحم مادر قرار می گيرد، 40 روز به حال نطفه است، بعد تبديل به علقه می شود تا 40 روز، سپس مضغه می شود و 40 روز به اين حالت است (و همين طور جلو می رود تا خلقت کامل شود)، بنابراين وقتی شخصی شراب می خورد آن شراب 40 روز در بدن او می ماند و تا اين زمان که بقايا و ذرات شراب در جوف او باقی است، نماز نبايد مقبول درگاه الهی واقع شود.(4)

در پايان بايد اين مطلب را يادآوری کرد که در روايات تصريح شده باب توبه و رحمت الهی به سوی گناهکاران باز است، لذا اگر فردی از گناه شرب خمر توبه کند، نمازش مورد قبول درگاه الهی قرار خواهد گرفت و توبه وی نيز بايد به گونه ای باشد که عزم جدی بر ترک اين گناه کند، به طوری که ديگر بازگشتی به گناه گذشته نکند و در آينده نيز هرگز آن گناه فاحش را مرتکب نشود.

*پی نوشت ها:

  1. مائده ، آيه 90 و 91؛ بقره، آيه 219.
  2. مستدرک الوسائل، ج 17، ص 57.
  3. الکافی، ج 6، ص 399.
  4. علل الشرايع، ج 2، ص 345.

روزنامه كيهان، شماره 21568 به تاريخ 3/12/95، صفحه 8 (معارف)

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

No image

دعا در نهج البلاغه

(به فرزندش امام حسن عليه السلام فرمود): در سؤال (حاجت) از پروردگارت اخلاص داشته باش؛ زيرا بخشش و محروم ساختن در دست اوست.
No image

عبادت و نیایش از دیدگاه نهج البلاغه

و اما این كه هر كارفرما كه مزدى مى‏ دهد به خاطر بهره‏اى است كه از كار كارگر مى ‏برد و كارفرماى ملك و ملكوت چه بهره‏اى مى‏تواند از كار بنده ضعیف ناتوان خود ببرد، و هم این‌ كه فرضاً اجر و مزد از جانب آن كارفرماى بزرگ به صورت تفضل و بخشش انجام گیرد پس چرا این تفضل بدون صرف مقدارى انرژى كار به او داده نمى ‏شود، مسأله‏ اى است كه براى این چنین عابدهایى هرگز مطرح نیست.
خدایا! ببخش!

خدایا! ببخش!

به آن نديدى. الهى! آنچه را كه به زبانم به تو تقرب جستم ولى دلم برخلاف آن بود بر من ببخش! الهى! اشارات چشم، و سخنان بيهوده، و مشتهيات دل
خدایا! چهارپايان ما تشنه اند!

خدایا! چهارپايان ما تشنه اند!

و ابرهاى باران دار به ما پشت كرده، و تو اميد هر غمزده اى، و برآورنده حاجت هر حاجتمندی. در اين زمان كه مردم ما نااميدند، و ابرها باران نداده اند، و چرندگان از بين رفته اند، از تو مى خواهيم كه ما را به اعمال زشتمان مؤاخذه نكنى، و به گناهانمان نگيرى. الهى! با ابر
خدایا! حرمتم را به تنگدستى نشكن

خدایا! حرمتم را به تنگدستى نشكن

دچار آيم، و به بدگويى آن كه از بخشيدن به من دريغ ورزد مبتلا گردم، و تو ماوراى اين همه، اختيـاردار بخشش و منـعى، چـه اينـكه بـر هـر چيـز تـوانـايـى.

پر بازدیدترین ها

دعا و نیایش در نهج البلاغه

دعا و نیایش در نهج البلاغه

دعا وسیله ای است که تمام خلایق، خصوصاً انسانها از آن بیگانه نیستند و همیشه بدان توجه دارند و با زبان حال و قال از آن استفاده می کنند هر چند که واژه ای به نام دعا در میانشان مطرح نباشد چون هر کلمه و کلامی که از استمداد و ایجاد رابطه به خدا حکایت نماید دعاست
No image

دعا در نهج البلاغه

(به فرزندش امام حسن عليه السلام فرمود): در سؤال (حاجت) از پروردگارت اخلاص داشته باش؛ زيرا بخشش و محروم ساختن در دست اوست.
No image

عبادت و نیایش از دیدگاه نهج البلاغه

و اما این كه هر كارفرما كه مزدى مى‏ دهد به خاطر بهره‏اى است كه از كار كارگر مى ‏برد و كارفرماى ملك و ملكوت چه بهره‏اى مى‏تواند از كار بنده ضعیف ناتوان خود ببرد، و هم این‌ كه فرضاً اجر و مزد از جانب آن كارفرماى بزرگ به صورت تفضل و بخشش انجام گیرد پس چرا این تفضل بدون صرف مقدارى انرژى كار به او داده نمى ‏شود، مسأله‏ اى است كه براى این چنین عابدهایى هرگز مطرح نیست.
نیایش زیبا از نهج البلاغه

نیایش زیبا از نهج البلاغه

خدایا! امید به تو بستم تا راهنما باشى به اندوخته هاى آمرزش و گنجینه هاى بخشایش ! خدایا! این بنده توست که در پیشگاهت برپاست ، یگانه ات مى خواند و یگانگى خاص تو راست . جز تو کسى را نمى بیند که سزاى این ستایش هاست . مرا به درگاه تو نیازى است که آن نیاز را جز فضل تو به بى نیازى نرساند، و آن درویشى را جز عطا و بخشش تو به توانگرى مبدل نگرداند. خدایا! خشنودى خود را بهره ما فرما، هم در این حال که داریم ، و بى نیازمان گردان از اینکه جز به سوى تو دست برداریم ، که تو بر هر چیز توانایى.
دعا از دیدگاه قرآن و نهج البلاغه

دعا از دیدگاه قرآن و نهج البلاغه

بدان همان کسی که گنج های آسمان و زمین در اختیار اوست، به تو اجازه دعا و درخواست داده است و اجابت آن را نیز تضمین نموده، به تو امر کرده از او بخواهی تا به تو عطا کند و از او درخواست رحمت نمایی تا رحمتش را بر تو فرو فرستد. خداوند بین تو و خودش کسی قرار نداده که حجاب و فاصله باشد، تو را مجبور نساخته که به شفیع و واسطه ای پناه ببری و مانعت نشده .
Powered by TayaCMS