19 خرداد 1390, 0:0
جايگاه زنان، انقلاب اسلامي
نقش و جایگاه زنان در انقلاب اسلامی اگر بیش از مردان نباشد بی شک کمتر نیست. در طول تاریخ مبارزاتی انقلاب اسلامی زنان ایران نقش عمده و تاثیر گذاری را بر دوش کشیدند .در باب نقش زنان در تحولها و حرکتهای اجتماعی ایران شواهد و قرائن متعددی وجود دارد. تظاهرات در دفاع از امیر کبیر، جنبش مبارزه با تنباکو و شکستن قلیانها، مبارزه با کشف حجاب رضا خان قلدر و ... همه از حرکتهای سیاسی و اجتماعی زنان برای ایجاد تحول در جامعه است که در تاریخ سیاسی ایران به ثبت رسیده است.
اما بی شک نقش زنان در انقلاب اسلامی آنچنان تاثیر گذار و حیاتی است که از هیچ منظری نمی توان آن را باسایر تظاهراتها و یا اعتراضهای زنان ایرانی طی تاریخ چند صده اخیر مقایسه کرد. زنان در انقلاب یکی از ستونهای اصلی و اساسی به حساب میآیند.
البته باید گفت پس از پیروزی انقلاب اسلامی بسترهای مناسبی برای رشد زنان پدید آمده است و به عبارتی انقلاب اسلامی با تکیه بر روح معنوی و والای زن راه را برای توسعه و پیشرفت زنان در جامعه فراهم آورد. از سوی دیگر انقلاب اسلامی با شکستن بت زن غربی که نمادی از فرهنگ سرمایه داری است ایده جدید و راه تازه ای را در برابر زنان ایجاد کرد که نوید بخش آینده ای متعالی بود.
البته مجموعه نظریاتی که امام خمینی (قدس سره) در فرایند پیروزی و سپس استقرار نظام جمهوری اسلامی درباره مشارکت زنان ابراز کردند، نقطه عطفی در مباحث مربوط به جایگاه زنان در ایران اسلامی محسوب میگردد . از نظر ایشان: «از بابت حقوق انسانی تفاوتی بین زن و مرد نیست؛ زیرا هر دو انسان اند و زن حق دخالت در سرنوشت خویش را همچون مرد دارد. در بعضی موارد، تفاوتهایی بین زن و مرد وجود دارد که به حیثیت انسانی آنها ارتباط دارد.»
همچنین ایشان میفرمایند:«زن باید دارای حقوق مساوی با مرد باشد. اسلام بر تساوی زن و مرد تکیه کرده است و به هر دوی آنها حق تعیین سرنوشت داده است. یعنی اینکه باید از همه آزادیها بهره مند باشد. آزادی انتخاب کردن، انتخاب شدن، آزادی آموزش خویش و کارکردن و مبادرت به هر نوع فعالیت اقتصادی.» ایشان مکرر زنان را تشویق به شرکت در انتخابات میکردند: «آنچه که لازم است تذکر دهم، شرکت زنان مبارز و شجاع سراسر ایران در رفراندوم است. زنانی که در کنار مردان، بلکه جلوتر از آنان در پیروزی انقلاب اسلامی نقش اساسی داشتند، توجه داشته باشند که با شرکت امروز زنان در جمهوری اسلامی، همدوش مردان، در تلاش سازندگی خود و کشور هستند و این است معنای آزاد زنان و آزاد مردان.»
لذا در نهایت میتوان گفت که نقش مولد و جدی زنان در انقلاب به دلیل ارائه آرمانهای اساسی زنان بود که سالها زنان ایرانی درپی آن بوده اند . زنان ما نمی توانستند خود را با الگوی زن غربی تطبیق دهند و از این رو همراه با انقلاب و به عنوان رکنی از مبارزات انقلابی به صحنه آمدند و علیه نظام دین ستیز پهلوی قیام کردند.امروزه نیز زنان همچون گذشته همراه با انقلاب اسلامی بخش گسترده ای از وظایف علمی کشور را به دوش گرفته اند و درصدد تحقق آرمانهای انقلاب اسلامی هستند.
کتابخانه هادی
پژوهه تبلیغ
ارتباطات دینی
اطلاع رسانی
فرهیختگان