دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

وهمیات

No image
وهمیات

كلمات كليدي : وهميات، حس، عقل، مغالطه

نویسنده : مهدي افضلي

یکی از مبادی قیاس‌ها وهمیات است. وهمیات قضایایی کاذبی است که قوه واهمه، علیرغم حکم عقل حکمی را صادر می‌کند و خلاف آنرا نمی‌پذیرد. البته وهم در صدور احکام تابع حواس است، اگر چیزی را حواس بپذیرد و عقل در مورد آن حکمی صادر کند وهم نیز مخالفتی نمی‌کند؛ تمام مشکلات از زمانی آغاز می‌شود که عقل احکامی صادر کند که از قلمرو حس بیرون باشد، در این صورت قوه واهمه پرچم مخالفت برداشته و زیر بار آن نمی‌رود. به دلیل آن‌که وهم در صدور حکم تابع حس است اگر حکمی در این دایره صادر کند قابل قبول است،‌ از باب نمونه قوه وهم چنین حکم می‌کند که "دو جسم نمی‌توانند در یک مکان باشند" یا این‌که "یک جسم نمی‌تواند در دو مکان باشد". این احکام قابل قبول است، ولی وقتی می‌خواهد امور عقلی را جامه حسی بپوشاند گرفتار مغالطه شده و احکام نادرست صادر می‌کند.

منطق‌دانان معتقدند احکام وهمی، برغم کذب‌شان از چنان قدرتی برخوردارند که انسان به آسانی نمی‌تواند خلاف آنرا بپذیرد. چنان در نفس انسان راسخ‌اند که بازشناسی‌شان از اولیات عقلی دشوار است. راز این رسوخ را در این جسته‌اند که در فرایندی که قوای انسانی فعال می‌شوند، وهم پس از حس و پیش از عقل قرار دارد. صدور احکام حسی برای انسان مشکل نیست، به آسانی می‌تواند بگوید این گل خوشبو است، صدای بلبل گوش‌نواز است و مانند آن. پس از آن نوبت وهم می‌رسد که در احکام خود تابع و مطیع حس است. ولی وقتی انسان گام از مراحل حسی و وهمی فراتر نهد و به معانی کلی دست یابد، هنگامی‌که می‌خواهد حکم صادر کند وهم مانع می‌شود. عقل در مورد وجود حقایق فرازمانی و فرامکانی سخن می‌گوید، ولی وهم اشیای فراتر از افق زمان و مکان را نمی‌تواند بپذیرد، لذا رد می‌کند. از باب نمونه با این‌که عقل به طور قطعی حکم صادر می‌کند که خداوند متعال موجود زمان‌مند و مکان‌بند نیست، وهم آنرا نمی‌پذیرد. هرکسی به تناسب سن و معلومات خویش تصویری از خدا در ذهن خویش ترسیم می‌کند. چنان‌که در تاریخ علم کلام اسلامی کسانی یافت می‌شوند که خداوند را دارای جسم می‌انگارند و به شدت بر این تلقی اصرار دارند. در نظر بسیاری از مردم موجود با محسوس تساوی دارد، هرچیز محسوس موجود است و هر چیز موجود محسوس است. صدور چنین احکامی به دلیل آن است که این گونه افراد از مرحله ادراک وهمی فراتر نرفته و صرفا در دایره محسوسات و موهومات می‌چرخند. بیشتر مغالطاتی ‌که در عالم اندیشه رخنه می‌کنند از همین طریق است، کاربرد موهومات ناظر به امور عقلی نیز تنها در صنعت مغالطه است. ولی عقل سلیم تحت تاثیر وهم قرار نگرفته و زیر بار احکام آن نمی‌رود و کذب احکام صادره را کشف می‌کند.

مقاله

نویسنده مهدي افضلي

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

در همۀ جوامع بشری، تربیت فرزندان، به ویژه فرزند دختر ارزش و اهمیت زیادی دارد. ارزش‌های اسلامی و زوایای زندگی ائمه معصومین علیهم‌السلام و بزرگان، جایگاه تربیتی پدر در قبال دختران مورد تأکید قرار گرفته است. از آنجا که دشمنان فرهنگ اسلامی به این امر واقف شده‌اند با تلاش‌های خود سعی بر بی‌ارزش نمودن جایگاه پدر داشته واز سویی با استحاله اعتقادی و فرهنگی دختران و زنان (به عنوان ارکان اصلی خانواده اسلامی) به اهداف شوم خود که نابودی اسلام است دست یابند.
تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

در این نوشتار تلاش شده با تدقیق به اضلاع مسئله، یعنی خانواده، جایگاه پدری و دختری ضمن تبیین و ابهام زدایی از مساله‌ی «تعامل موثر پدری-دختری»، ضرورت آن بیش از پیش هویدا گردد.
فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

در این نوشتار سعی شده است نقش پدر در خانواده به خصوص در رابطه پدری- دختری مورد تدقیق قرار گرفته و راهبردهای موثر عملی پیشنهاد گردد.
دختر در آینه تعامل با پدر

دختر در آینه تعامل با پدر

یهود از پیامبری حضرت موسی علیه‌السلام نشأت گرفت... کسی که چگونه دل کندن مادر از او در قرآن آمده است.. مسیحیت بعد از حضرت عیسی علیه‌السلام شکل گرفت که متولد شدن از مادری تنها بدون پدر، در قرآن کریم ذکر شده است.
رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

با اینکه سعی کرده بودم، طوری که پدر دوست دارد لباس بپوشم، اما انگار جلب رضایتش غیر ممکن بود! من فقط سکوت کرده بودم و پدر پشت سر هم شروع کرد به سرزنش و پرخاش به من! تا اینکه به نزدیکی خانه رسیدیم.

پر بازدیدترین ها

Powered by TayaCMS