دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

ويژگي سه‌گانه جامعه قرآني

اسلام ويژگي‌هاي خويش را براي يک جامعه قرآني تعريف کرده است.
ويژگي سه‌گانه جامعه قرآني
ويژگي سه‌گانه جامعه قرآني

اسلام ويژگي‌هاي خويش را براي يک جامعه قرآني تعريف کرده است. بر اساس آموزه‌هاي قرآني مي‌توان سه گانه زير را به عنوان مهم‌ترين ويژگي‌هاي يک جامعه قرآني بر شمرد. اين سه‌گانه‌ها عبارتند از:

1- عبادت: از نظر آموزه‌هاي قرآن، هدف آفرينش انسان، عبادت و بندگي است. (ذاريات، آيه 56) انسان از طريق عبادت به تقواي الهي مي‌رسد (بقره، آيه 21) و به عنوان انسان متأله و خدايي شده، شايسته خلافت الهي مي‌شود. (بقره، آيات 30 و 31 و  138؛ آل‌عمران، آيه 79)

2- عدالت: از مهم‌ترين ويژگي‌هاي جامعه قرآني، عدالت است. بر اساس عدالت قرآني، هر چيزي به جايگاه حق خويش مي‌رسد و کمالات خاصه خود را به دست مي‌آورد. اين عدالت بر اساس موازين الهي و حقوقي است که براي هر چيزي تعيين شده و در کتب الهي همچون قرآن تبيين شده است. هر کسي بايد اين حقوق را بر اساس آموزه‌هاي وحياني قرآن بشناسد و در قالب رفتار و اعمال در زندگي پياده‌سازي کند و با اجرا و قيام بدان، به جايگاه بايسته و شايسته خويش برسد. (حديد، آيه 25) از اين رو عدالت، شاخص اصلي جامعه قرآني است و اگر کسي بخواهد تقوايي را از طريق اعمال عبادي کسب کند، عدالت، نزديک‌ترين راه و روش براي تقواي الهي است.(مائده، آيه 8) بنابراين، شاخصه‌هاي ديگر اجتماعي چون آزادي تنها در چارچوب، مدار و محور عدالت معنا مي‌يابد؛ در غير اين صورت، آزادي چيزي جز لاابالي‌گري و اباحه‌گري نيست؛ چرا که حريت انسان با عبوديت و تقوايي است که از راه اعمال عبادي به ويژه عدالت کسب مي‌شود.(همان؛ آل‌عمران، آيه 35)

3- ولايت: جامعه قرآني براي تحقق اهداف اصيل خويش در راستاي عبادت و خلافت الهي، نيازمند قيام عمومي به عدالت تحت قوانين کتابي به نام قرآن و رهبري رهبراني است که شناخت کامل از حق و باطل داشته و مديريت نفس خويش را به عقل نظري نوري الهي و عقل عملي به دور از شهوت و غضب سپرده‌اند. از اين رو پيروي از چنين مديريت عقلاني لازم است تا عدالت بتواند تحقق درست يابد و هر چيزي در جاي حق خود قرار گيرد. (حديد، آيه 25؛ آل‌عمران، آيات 31 و 32؛ احزاب، آيه 21)

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

مطلب مکمل

کتاب جامعه برتر

کتاب جامعه برتر

کتاب «جامعه برتر» با نگاهی عمیق و نو در کلمات گهربار امیرالمؤمنین علیه السلام، بحث امر به معروف و نهی از منکر را مورد بررسی قرار داده است.

جدیدترین ها در این موضوع

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

در همۀ جوامع بشری، تربیت فرزندان، به ویژه فرزند دختر ارزش و اهمیت زیادی دارد. ارزش‌های اسلامی و زوایای زندگی ائمه معصومین علیهم‌السلام و بزرگان، جایگاه تربیتی پدر در قبال دختران مورد تأکید قرار گرفته است. از آنجا که دشمنان فرهنگ اسلامی به این امر واقف شده‌اند با تلاش‌های خود سعی بر بی‌ارزش نمودن جایگاه پدر داشته واز سویی با استحاله اعتقادی و فرهنگی دختران و زنان (به عنوان ارکان اصلی خانواده اسلامی) به اهداف شوم خود که نابودی اسلام است دست یابند.
تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

در این نوشتار تلاش شده با تدقیق به اضلاع مسئله، یعنی خانواده، جایگاه پدری و دختری ضمن تبیین و ابهام زدایی از مساله‌ی «تعامل موثر پدری-دختری»، ضرورت آن بیش از پیش هویدا گردد.
فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

در این نوشتار سعی شده است نقش پدر در خانواده به خصوص در رابطه پدری- دختری مورد تدقیق قرار گرفته و راهبردهای موثر عملی پیشنهاد گردد.
دختر در آینه تعامل با پدر

دختر در آینه تعامل با پدر

یهود از پیامبری حضرت موسی علیه‌السلام نشأت گرفت... کسی که چگونه دل کندن مادر از او در قرآن آمده است.. مسیحیت بعد از حضرت عیسی علیه‌السلام شکل گرفت که متولد شدن از مادری تنها بدون پدر، در قرآن کریم ذکر شده است.
رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

با اینکه سعی کرده بودم، طوری که پدر دوست دارد لباس بپوشم، اما انگار جلب رضایتش غیر ممکن بود! من فقط سکوت کرده بودم و پدر پشت سر هم شروع کرد به سرزنش و پرخاش به من! تا اینکه به نزدیکی خانه رسیدیم.

پر بازدیدترین ها

انسان‌های بی‌چشم و رو

انسان‌های بی‌چشم و رو

گربه تا زمانی که گرسنه است، دور و بر صاحبش می‌گردد‌، به چشم و دست او می‌نگرد و میومیوکنان خواهان لقمه‌ای است؛
No image

جایگاه رفیع مومن در روز قیامت

در این بخش متن سخنرانی با عنوان جایگاه رفیع مومن در روز قیامت در موضوع دنیا و آخرت آورده شده است.
No image

ویژگی های انسان های پاک سیرت

متن سخنرانی ویژگی های انسان های پاک سیرت در موضوع ویژگی های ایمان و مؤمن در این بخش قرار دارد.
مفهوم صبر و تَصَبُّر در کلام امام باقر(ع)

مفهوم صبر و تَصَبُّر در کلام امام باقر(ع)

انجام واجبات و ترک محرمات، حرکت در مسیر رستگاری و سرافرازی است.
Powered by TayaCMS