دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

تجوید

«تجوید» مصدری عربی به معنای نیک خواندن و نیک گردانیدن است که برگرفته از جَوْدَت (نیکویی) و جُید (نیکو) می‌باشد.
تجوید
تجوید

تَجوید

«تجوید» مصدری عربی به معنای نیک خواندن و نیک گردانیدن است که برگرفته از جَوْدَت (نیکویی) و جُید (نیکو) می‌باشد.

دانش تجوید از آغاز با مطالعات آواشناسی زبان عربی همراه بوده مسائل آن همواره با علم وقف و ابتدا، علم الاداء و علم قرائات هم‌پوشانی داشته است. واژۀ «تجوید قرآن» اصطلاحی است متأخر که سابقۀ چندانی ندارد اما اصل مباحث تجوید از کهن‌ترین موضوعات مطرح شده در حیطۀ علوم قرآنی بوده است.

تجوید قرآن در اصطلاح قاریان عبارت از ادا کردن حروف عربی از مخارج آن‌ها با رعایت صفات و احکام هر یک از حروف به تنهایی و در ترکیب با حروف دیگر و از دیدگاه زبان‌شناسان مسلمان «تجوید» صوت‌شناسی زبان عربی فصیح قرآنی است.

این دانش به قواعد مربوط به مخارج حروف و چگونگی صفات لازم و صفات عارضی حروف در تلاوت قرآن مجید می‌پردازد. موضوع آن حروف و کلمات قرآن است. بنابراین مباحث و مسائل تجوید به مخارج حروف، ترقیق، تفخیم، اِخفاء، اظهار، ادغام، اِقلاب، رَوْم، اِشمام، اِماله و دیگر شیوه‌های ادای حروف و کلمات محدود می‌گردد. مباحث مربوط به وقف و ابتدا به رغم آن‌که در متون تجویدی جایی برای خود باز کرده‌اند، امّا از موضوع علم تجوید خارج‌اند.

برخی از پژوهش‌گران معاصر ظاهراً به استناد قراینی ناظر بر تقدم تدوین علم قرائات بر تألیفات سیبویه و دیگران، علم تجوید را نشأت گرفته از علم قرائات و زاییدۀ آن دانسته‌اند و حال آن‌که طرح و شرح مباحث آواشناختی در حوزۀ علوم و فنون اسلامی در نیمۀ دوم سدۀ 3ق با کتاب سیبویه آغاز شده است و پیشینۀ ورود مباحث تجویدی به کتب قرائات به اواخر سدۀ 3 ق باز می‌گردد. از این گذشته ماهیت علم قرائات، روایی و ماهیت علم تجوید، دِرایی است و مباحث آن دو با یکدیگر متغایر و متفاوت‌اند.

مباحث بنیادین علم تجوید در آغاز با نکته سنجی‌های لغویان و نحویان شکل گرفت و سپس به حوزه‌های قرائت راه یافت و به موازات علم قرائات رواج پیدا کرد. علمای نحو و لغت با دست‌ یاری قاریان نخستین بی‌آنکه بنای تأسیس دانشی نوین را داشته باشند، با کوشش و کاوش در جهت حفاظت و صیانت از تلفظ صحیح و اصیل حروف و کلمات قرآن کریم، همان گونه که در عهد رسول خدا (ص)‌ تلفظ می‌شده‌اند، هم‌چنین مصونیت بخشیدن به دستگاه صوتی قاریان از اشتباه و ارتکاب خطا در قرائت کتاب خدا عملاً دستگاه آوایی زبان فصیح عربی را آن چنان تعریف و تثبیت کردند که در طول بیش از 14 سده به رغم پدیداری دگرگونی‌های فراوان اجتناب‌ناپذیر در نحوۀ تلفظ حروف و اصوات دیگر زبان‌ها و حتی لهجه‌های عامیانۀ زبان عربی دستگاه آوایی زبان فصیح عربی ثابت و استوار بر جای مانده است.

در جهان اسلام، نخستین طلایه داران مطالعات آواشناختی به طور عمده خلیل بن احمد فراهیدی، سیبویه و ابن جنّی بوده‌اند. ابن سینا دیگر دانشمند بزرگ مسلمان است که در راستای رشد و تحول علم آواشناسی، فراتر از حوزۀ تجوید قرآن و زبان عربی، سهم به سزایی داشته است.

نخستین اثر مستقل در علم تجوید، قصیدۀ رائیۀ «ابومزاحم‌خاقانی» که به گواهی شروح متعدد آن، قر‌ن‌ها کتاب درسی تجوید بوده است و طالبان تجوید متن آن را حفظ می‌کرده‌اند.

مشهورترین متون تجویدی

مشهورترین متون تجویدی دو اثر کم‌نظیر از "شمس‌الدین ابن جزری" است:

الف) التمهید فی علم التجوید

ب) منظومۀ المقدمة فیما یجب علی قارئة ان یعلمه

علم تجوید در پرتو پیوند با قرآن مجید همواره در جوامع اسلامی از نوعی ویژگی و قداست برخوردار بوده است. اهل تجوید با اعتقاد به این‌که خداوند قرآن را با تجوید نازل فرموده و از سوی پیامبر اکرم (ص) ‌با تجوید به ما رسیده است، فراگیری و رعایت قواعد تجوید را بر عموم مسلمانان لازم و قرائت قرآن را بدون رعایت تجوید، گناه و ناروا و «غش در تلاوت» تلقی کرده‌اند. تا جایی که مسألۀ وجوب کفایی تعلیم و تعلم تجوید و وجوب عینی رعایت قواعد آن به هنگام قرائت قرآن در سراسر جهان اسلام شهرت یافته است. اما فقهای مذاهب اسلامی در مقام فتوا عملاً قواعد تجویدی را به لازم و غیر لازم تقسیم کرده‌اند و تنها رعایت قدر لازم از تجوید را در مواردی واجب و در مواردی مستحب دانسته‌اند.

    منبع:
  • دائرةالمعارف بزرگ اسلامی،زیرنظر: کاظم موسوی بجنوردی؛ تهر ان سازمان انتشارات وزارت فرهنگ وارشاد اسلامی،چاپ اول، 1384.

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

No image

بررسی تطبیقی دوران امامت امام حسن مجتبی و امام حسین(عليهم السلام)

در مطالعه تاريخ و شرايط زماني سالهاي بعد از شهادت امير المؤمنين عليه السلام می توان دریافت که گرچه عدۀکثيري از کوفيان و اهل عراق آن زمان، با امام مجتبی (ع)، خلف صالح امام علی عليه السلام بيعت کردند، اما شرايط خاص و ویژه ای در کوفه حاکم بود.
No image

حلم وبردباری امام حسن مجتبی علیه السلام

امام حسن علیه السلام دو تا صفت داشته که خیلی بروز داشتند. یکی حلم و برد باری و یکی هم حسن خلق بود. انشاالله یک ذره از حلم حضرت به ما عنایت کنند. آقا پای منبر خطیب شامی نشستند خطیب به آقا اهانت می کرد اما آقا این جا مامور به تحمل است.
No image

بررسی ابعاد مختلف شخصیت امام حسن مجتبی علیه السلام

تجسم حلم امیرالمؤمنین تجسم حسن زهرای مرضیه تجسم حیا اباعبدالله و تصویر و تجسم و تمثیل عقل و خرد و اندیشه امام مجتبی علیه السلام است.
No image

مظلومیت امام حسن مجتبی علیه السلام

هر وقت کسی خدا را فراموش کرد خدا برایش یک شیطان را مسلط می کند.شیطان تاریکی و بدی است. یاد خداهم نور و جمع کل خوبی ها است. هر چه قدر که نور باشد تاریکی از بین میرود.

پر بازدیدترین ها

No image

پیامبر، نور هدایت عوالم

نبی اکرم (ص)، اشرف و سرآمد همه مخلوقات الهی است. از عالم ملائکه تا عالم انس و جن و سایر عوالم، همه تحت پوشش این وجود مقدس هستند. هر فیضی که به هر مخلوقی در عالم می رسد، به تبع ایشان است.
No image

اهداف بعثت پیامبر اکرم صلی الله

بزرگ ترين حادثه تاريخ بشر، بعثت پيامبران خداست. پيامبران الهى براى اصلاح سه عضو از وجود انسان فرستاده شده اند، زيرا بى شك، سعادت دنيا و آخرت انسان و خرابى دنيا و آخرت او در صلاح و فساد سه عضو است.
No image

بررسی تطبیقی دوران امامت امام حسن مجتبی و امام حسین(عليهم السلام)

در مطالعه تاريخ و شرايط زماني سالهاي بعد از شهادت امير المؤمنين عليه السلام می توان دریافت که گرچه عدۀکثيري از کوفيان و اهل عراق آن زمان، با امام مجتبی (ع)، خلف صالح امام علی عليه السلام بيعت کردند، اما شرايط خاص و ویژه ای در کوفه حاکم بود.
No image

تربيت فرزند در سيره معصومان (عليهم السلام)

بانگاهي هر چند اجمالي به آيات و رواياتي كه در مورد فرزند وارد شده، مي توان به نگرش عميق اسلام درباره فرزند و جايگاهش در انديشه اسلامي پي برد. فرزندان نعمت هاي الهي نزد والدين اند، هم مي توان آنها را بر انجام اعمال ناشايست و خلاف فطرت الهي شان به خاك ذلّت و پستي نشاند.
No image

حلم و بردباری در سيره اخلاقي ائمه معصومين

هدف تمامي اديان و پيامبران الهي و ائمه معصومین علیهم السلام تربیت آدمی و دعوت به فضائل اخلاقی میباشد. و در دين اسلام به عنوان آخرين و کاملترين دين خدا، مکارم اخلاق، و خويهاي پسنديده از جايگاه ويژه اي برخوردارند چنانکه اخلاق يکي از غايات مهم بعثت است که پيامبر اکرم (صلي الله عليه و آله) آن را بيان فرموده است.
Powered by TayaCMS