دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

ويژگي سه‌گانه جامعه قرآني

اسلام ويژگي‌هاي خويش را براي يک جامعه قرآني تعريف کرده است.
ويژگي سه‌گانه جامعه قرآني
ويژگي سه‌گانه جامعه قرآني

اسلام ويژگي‌هاي خويش را براي يک جامعه قرآني تعريف کرده است. بر اساس آموزه‌هاي قرآني مي‌توان سه گانه زير را به عنوان مهم‌ترين ويژگي‌هاي يک جامعه قرآني بر شمرد. اين سه‌گانه‌ها عبارتند از:

1- عبادت: از نظر آموزه‌هاي قرآن، هدف آفرينش انسان، عبادت و بندگي است. (ذاريات، آيه 56) انسان از طريق عبادت به تقواي الهي مي‌رسد (بقره، آيه 21) و به عنوان انسان متأله و خدايي شده، شايسته خلافت الهي مي‌شود. (بقره، آيات 30 و 31 و  138؛ آل‌عمران، آيه 79)

2- عدالت: از مهم‌ترين ويژگي‌هاي جامعه قرآني، عدالت است. بر اساس عدالت قرآني، هر چيزي به جايگاه حق خويش مي‌رسد و کمالات خاصه خود را به دست مي‌آورد. اين عدالت بر اساس موازين الهي و حقوقي است که براي هر چيزي تعيين شده و در کتب الهي همچون قرآن تبيين شده است. هر کسي بايد اين حقوق را بر اساس آموزه‌هاي وحياني قرآن بشناسد و در قالب رفتار و اعمال در زندگي پياده‌سازي کند و با اجرا و قيام بدان، به جايگاه بايسته و شايسته خويش برسد. (حديد، آيه 25) از اين رو عدالت، شاخص اصلي جامعه قرآني است و اگر کسي بخواهد تقوايي را از طريق اعمال عبادي کسب کند، عدالت، نزديک‌ترين راه و روش براي تقواي الهي است.(مائده، آيه 8) بنابراين، شاخصه‌هاي ديگر اجتماعي چون آزادي تنها در چارچوب، مدار و محور عدالت معنا مي‌يابد؛ در غير اين صورت، آزادي چيزي جز لاابالي‌گري و اباحه‌گري نيست؛ چرا که حريت انسان با عبوديت و تقوايي است که از راه اعمال عبادي به ويژه عدالت کسب مي‌شود.(همان؛ آل‌عمران، آيه 35)

3- ولايت: جامعه قرآني براي تحقق اهداف اصيل خويش در راستاي عبادت و خلافت الهي، نيازمند قيام عمومي به عدالت تحت قوانين کتابي به نام قرآن و رهبري رهبراني است که شناخت کامل از حق و باطل داشته و مديريت نفس خويش را به عقل نظري نوري الهي و عقل عملي به دور از شهوت و غضب سپرده‌اند. از اين رو پيروي از چنين مديريت عقلاني لازم است تا عدالت بتواند تحقق درست يابد و هر چيزي در جاي حق خود قرار گيرد. (حديد، آيه 25؛ آل‌عمران، آيات 31 و 32؛ احزاب، آيه 21)

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

مطلب مکمل

کتاب جامعه برتر

کتاب جامعه برتر

کتاب «جامعه برتر» با نگاهی عمیق و نو در کلمات گهربار امیرالمؤمنین علیه السلام، بحث امر به معروف و نهی از منکر را مورد بررسی قرار داده است.

جدیدترین ها در این موضوع

No image

بررسی تطبیقی دوران امامت امام حسن مجتبی و امام حسین(عليهم السلام)

در مطالعه تاريخ و شرايط زماني سالهاي بعد از شهادت امير المؤمنين عليه السلام می توان دریافت که گرچه عدۀکثيري از کوفيان و اهل عراق آن زمان، با امام مجتبی (ع)، خلف صالح امام علی عليه السلام بيعت کردند، اما شرايط خاص و ویژه ای در کوفه حاکم بود.
No image

حلم وبردباری امام حسن مجتبی علیه السلام

امام حسن علیه السلام دو تا صفت داشته که خیلی بروز داشتند. یکی حلم و برد باری و یکی هم حسن خلق بود. انشاالله یک ذره از حلم حضرت به ما عنایت کنند. آقا پای منبر خطیب شامی نشستند خطیب به آقا اهانت می کرد اما آقا این جا مامور به تحمل است.
No image

بررسی ابعاد مختلف شخصیت امام حسن مجتبی علیه السلام

تجسم حلم امیرالمؤمنین تجسم حسن زهرای مرضیه تجسم حیا اباعبدالله و تصویر و تجسم و تمثیل عقل و خرد و اندیشه امام مجتبی علیه السلام است.
No image

مظلومیت امام حسن مجتبی علیه السلام

هر وقت کسی خدا را فراموش کرد خدا برایش یک شیطان را مسلط می کند.شیطان تاریکی و بدی است. یاد خداهم نور و جمع کل خوبی ها است. هر چه قدر که نور باشد تاریکی از بین میرود.

پر بازدیدترین ها

No image

حلم و بردباری در سيره اخلاقي ائمه معصومين

هدف تمامي اديان و پيامبران الهي و ائمه معصومین علیهم السلام تربیت آدمی و دعوت به فضائل اخلاقی میباشد. و در دين اسلام به عنوان آخرين و کاملترين دين خدا، مکارم اخلاق، و خويهاي پسنديده از جايگاه ويژه اي برخوردارند چنانکه اخلاق يکي از غايات مهم بعثت است که پيامبر اکرم (صلي الله عليه و آله) آن را بيان فرموده است.
No image

تربيت فرزند در سيره معصومان (عليهم السلام)

بانگاهي هر چند اجمالي به آيات و رواياتي كه در مورد فرزند وارد شده، مي توان به نگرش عميق اسلام درباره فرزند و جايگاهش در انديشه اسلامي پي برد. فرزندان نعمت هاي الهي نزد والدين اند، هم مي توان آنها را بر انجام اعمال ناشايست و خلاف فطرت الهي شان به خاك ذلّت و پستي نشاند.
No image

پیامبر، نور هدایت عوالم

نبی اکرم (ص)، اشرف و سرآمد همه مخلوقات الهی است. از عالم ملائکه تا عالم انس و جن و سایر عوالم، همه تحت پوشش این وجود مقدس هستند. هر فیضی که به هر مخلوقی در عالم می رسد، به تبع ایشان است.
No image

سیره پیامبر صلی الله علیه و آله وسلم

در روایت است تا صلوات است برای شما بهره است. پیامبر صلی الله علیه و آله وسلم فرمود: جفا کارترین مردم به من کسانی هستند که اسم من را بشنوند و صلوات نفرستند.
Powered by TayaCMS