دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

پرسش و پاسخ: تعيين سرنوشت انسان

No image
پرسش و پاسخ: تعيين سرنوشت انسان

پرسش:

سرنوشت انسان در اين عالم چگونه رقم مي خورد و ميزان نقش، اختيار و آزادي خود انسان در اين رابطه چقدر است؟

پاسخ:

در بخش نخست پاسخ به اين سوال ضمن تاکيد بر قدمت تاريخي بحث جبر و اختيار و فراز و نشيب اين موضوع در طول تاريخ به دو نکته کليدي شامل: 1- نظام عليت در عالم هستي اعم از علل مادي و معنوي 2- موهبت الهي به انسان در جهت تعيين سرنوشت خود، اشاره کرديم. اينک در بخش پاياني دنباله مطلب را پي مي گيريم.

3- سنن الهي که لايتخلف و لايتغير هستند بر نظام جهان حاکم هستند و به حکم قضا و قدر کليه حوادث بر اساس اين سنن شکل مي گيرند. اينکه هر فرد يا جامعه اي سختکوش باشد در ابعاد سختکوشي خود موفقيت را بدست مي آورد. اينکه آينده جهان به دست مومنان و موحدان خواهد بود. اينکه تا مردمي با ابتکار خودشان در اوضاع و احوال خود تغييري ندهند، خداوند اوضاع و احوال عمومي آنها را عوض نمي کند و... از جمله اين سنن حاکم بر جهان هستند.

4- آيا اين سنن الهي در برابر حرکت انسان ها با هر مرام، مکتب و ايده و نيتي يکسان عمل مي کنند يا خير؟ از نظر الهي، جهان نسبت به امور بي طرف نيست و طرفدار اهل حق و درستي و عدالت است. معتقد به تقدير الهي، به حکمت و رحمت و عدالت نيز معتقد است. اگر کسي رضاي خدا را تحصيل کند، يعني از سنت تشريعي الهي پيروي کند در کنف آن محفوظ خواهد ماند. اين گونه اعتقاد به تقدير و تدبير الهي که نتيجه اش توکل و اعتماد به خداست ترس از مرگ و نابودي و همچنين ترس از فقر و بي چيزي را از ميان مي برد و بزرگترين نقطه ضعف آدمي را که ترس از نيستي يا هستي شقاوت آلود است، اصلاح مي کند. اعتقاد به وجود اين گونه حساب ها در کار عالم بود که مسلمان صدر اسلام را آن اندازه فعال و کوشا و شجاع و دلير بار آورد که در جهان مانند ندارد. قرآن کريم وصف حال آنها را اينگونه ذکر مي کند:

آنان که مردم به آنها گفتند جمعيتي انبوه براي نابودي شما گرد آمده اند، پس بترسيد از آنها، اما اين تهديد جز بر ايمان آنها نيفزود و گفتند حمايت خدا ما را بس است و او خوب کارگزاري است پس بازگشتند با نعمتي از خداوند و تفضلي از جانب او در حالي که هيچگونه بدي به آنها نرسيده بود و تنها خشنودي خدا را در نظر گرفتند و پي جويي کردند، خداوند صاحب تفضلي بزرگ است. (آل عمران- 173 و 174)

روزنامه كيهان، شماره 21106 به تاريخ 23/4/94، صفحه 8 (معارف)

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

در همۀ جوامع بشری، تربیت فرزندان، به ویژه فرزند دختر ارزش و اهمیت زیادی دارد. ارزش‌های اسلامی و زوایای زندگی ائمه معصومین علیهم‌السلام و بزرگان، جایگاه تربیتی پدر در قبال دختران مورد تأکید قرار گرفته است. از آنجا که دشمنان فرهنگ اسلامی به این امر واقف شده‌اند با تلاش‌های خود سعی بر بی‌ارزش نمودن جایگاه پدر داشته واز سویی با استحاله اعتقادی و فرهنگی دختران و زنان (به عنوان ارکان اصلی خانواده اسلامی) به اهداف شوم خود که نابودی اسلام است دست یابند.
تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

در این نوشتار تلاش شده با تدقیق به اضلاع مسئله، یعنی خانواده، جایگاه پدری و دختری ضمن تبیین و ابهام زدایی از مساله‌ی «تعامل موثر پدری-دختری»، ضرورت آن بیش از پیش هویدا گردد.
فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

در این نوشتار سعی شده است نقش پدر در خانواده به خصوص در رابطه پدری- دختری مورد تدقیق قرار گرفته و راهبردهای موثر عملی پیشنهاد گردد.
دختر در آینه تعامل با پدر

دختر در آینه تعامل با پدر

یهود از پیامبری حضرت موسی علیه‌السلام نشأت گرفت... کسی که چگونه دل کندن مادر از او در قرآن آمده است.. مسیحیت بعد از حضرت عیسی علیه‌السلام شکل گرفت که متولد شدن از مادری تنها بدون پدر، در قرآن کریم ذکر شده است.
رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

با اینکه سعی کرده بودم، طوری که پدر دوست دارد لباس بپوشم، اما انگار جلب رضایتش غیر ممکن بود! من فقط سکوت کرده بودم و پدر پشت سر هم شروع کرد به سرزنش و پرخاش به من! تا اینکه به نزدیکی خانه رسیدیم.
Powered by TayaCMS