27 بهمن 1395, 3:1
در بخش نخست پاسخ به اين سوال ضمن تاکيد بر دستورات شارع مقدس در خصوص دعا براي رفع حوائج و گرفتاري ها به سه مورد از دلايل عدم استجابت دعا شامل: 1- مخالفت با حکمت خداوند 2- دعاي بدون پشتوانه عملي 3- ضعف اعتقادي اشاره کرديم. اينک در بخش پاياني دنباله مطلب را پي مي گيريم.
گاهي نيز تاخير اجابت يا عدم استجابت، موجب دريافت اجر و پاداش بيشتري براي دعاکننده است. به عبارت ديگر، زود مستجاب نشدن دعا باعث راز و نياز و ارتباط بيشتر دعاکننده با خالق خود مي شود و بدين وسيله به جاي دريافت هديه اي مادي و زودگذر، رشته پيوند خود را با خالق خود محکم تر مي کند و به سرمايه معنوي بيشتري دست مي يابد. علي(ع) در اين زمينه مي فرمايند:
«گاه مي شود که اجابت به تاخير مي افتد تا اجر و پاداش و عطاي درخواست کننده بيشتر شود.» (نهج البلاغه، نامه 31)
خالق مهربان از مصلحت و منفعت بنده خود به خوبي آگاه است. از همين رو، گاهي به جاي برآوردن خواسته بنده مومن اش، نخواسته اي که به مراتب براي او گواراتر و بهتر از خواسته اوست، به او ارزاني مي دارد و يا اساسا خواسته او برخلاف مصلحت اوست و نرسيدن به آن، براي او بس مفيدتر از رسيدن به آن است و گاه مي شود که درخواست مي کني اما اجابت نمي گردد، در حالي که بهتر از آن به زودي و يا در موعد مقرري به تو عنايت خواهد شد و يا اينکه به خاطر چيز بهتري اين خواسته ات برآورده نمي شود، زيرا چه بسا چيزي را مي خواهي که اگر به تو داده شود، دين تو آسيب مي بيند. (همان)
در پايان دلايل فوق علي(ع) در نصيحتي مشفقانه از همگان مي خواهد به جاي دعا براي بدست آوردن متاع زودگذر دنيا، کالاي ماندگار اخروي را مطالبه کنند، چرا که «آنچه را نپايد، دلبستگي را نشايد» بايد خواسته تو چيزي باشد که جمال و زيبايي اش برايت باقي بماند و پيامد منفي و بدش از تو رخت بندد. مال براي تو باقي نمي ماند و تو نيز براي آن باقي نخواهي ماند. پسرم! بدان که تو براي آخرت آفريده شده اي نه براي دنيا، براي فنا (ي از اين دنيا) و نه بقا (در اين دنيا) (همان).
روزنامه كيهان، شماره 21099 به تاريخ 14/4/94، صفحه 6 (معارف)
کتابخانه هادی
پژوهه تبلیغ
ارتباطات دینی
اطلاع رسانی
فرهیختگان