دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

پرسش و پاسخ: دلايل عدم استجابت دعا

No image
پرسش و پاسخ: دلايل عدم استجابت دعا

پرسش: چرا دعاها و خواسته هاي برخي افراد در مقام راز و نياز و مناجات با خدا به مقصد اجابت نمي رسد؟

پاسخ:

در بخش نخست پاسخ به اين سوال ضمن تاکيد بر دستورات شارع مقدس در خصوص دعا براي رفع حوائج و گرفتاري ها به سه مورد از دلايل عدم استجابت دعا شامل: 1- مخالفت با حکمت خداوند 2- دعاي بدون پشتوانه عملي 3- ضعف اعتقادي اشاره کرديم. اينک در بخش پاياني دنباله مطلب را پي مي گيريم.

4- دريافت اجر بيشتر

گاهي نيز تاخير اجابت يا عدم استجابت، موجب دريافت اجر و پاداش بيشتري براي دعاکننده است. به عبارت ديگر، زود مستجاب نشدن دعا باعث راز و نياز و ارتباط بيشتر دعاکننده با خالق خود مي شود و بدين وسيله به جاي دريافت هديه اي مادي و زودگذر، رشته پيوند خود را با خالق خود محکم تر مي کند و به سرمايه معنوي بيشتري دست مي يابد. علي(ع) در اين زمينه مي فرمايند:

«گاه مي شود که اجابت به تاخير مي افتد تا اجر و پاداش و عطاي درخواست کننده بيشتر شود.» (نهج البلاغه، نامه 31)

5- رسيدن به خواسته بهتر

خالق مهربان از مصلحت و منفعت بنده خود به خوبي آگاه است. از همين رو، گاهي به جاي برآوردن خواسته بنده مومن اش، نخواسته اي که به مراتب براي او گواراتر و بهتر از خواسته اوست، به او ارزاني مي دارد و يا اساسا خواسته او برخلاف مصلحت اوست و نرسيدن به آن، براي او بس مفيدتر از رسيدن به آن است و گاه مي شود که درخواست مي کني اما اجابت نمي گردد، در حالي که بهتر از آن به زودي و يا در موعد مقرري به تو عنايت خواهد شد و يا اينکه به خاطر چيز بهتري اين خواسته ات برآورده نمي شود، زيرا چه بسا چيزي را مي خواهي که اگر به تو داده شود، دين تو آسيب مي بيند. (همان)

در پايان دلايل فوق علي(ع) در نصيحتي مشفقانه از همگان مي خواهد به جاي دعا براي بدست آوردن متاع زودگذر دنيا، کالاي ماندگار اخروي را مطالبه کنند، چرا که «آنچه را نپايد، دلبستگي را نشايد» بايد خواسته تو چيزي باشد که جمال و زيبايي اش برايت باقي بماند و پيامد منفي و بدش از تو رخت بندد. مال براي تو باقي نمي ماند و تو نيز براي آن باقي نخواهي ماند. پسرم! بدان که تو براي آخرت آفريده شده اي نه براي دنيا، براي فنا (ي از اين دنيا) و نه بقا (در اين دنيا) (همان).

روزنامه كيهان، شماره 21099 به تاريخ 14/4/94، صفحه 6 (معارف)

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

در همۀ جوامع بشری، تربیت فرزندان، به ویژه فرزند دختر ارزش و اهمیت زیادی دارد. ارزش‌های اسلامی و زوایای زندگی ائمه معصومین علیهم‌السلام و بزرگان، جایگاه تربیتی پدر در قبال دختران مورد تأکید قرار گرفته است. از آنجا که دشمنان فرهنگ اسلامی به این امر واقف شده‌اند با تلاش‌های خود سعی بر بی‌ارزش نمودن جایگاه پدر داشته واز سویی با استحاله اعتقادی و فرهنگی دختران و زنان (به عنوان ارکان اصلی خانواده اسلامی) به اهداف شوم خود که نابودی اسلام است دست یابند.
تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

در این نوشتار تلاش شده با تدقیق به اضلاع مسئله، یعنی خانواده، جایگاه پدری و دختری ضمن تبیین و ابهام زدایی از مساله‌ی «تعامل موثر پدری-دختری»، ضرورت آن بیش از پیش هویدا گردد.
فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

در این نوشتار سعی شده است نقش پدر در خانواده به خصوص در رابطه پدری- دختری مورد تدقیق قرار گرفته و راهبردهای موثر عملی پیشنهاد گردد.
دختر در آینه تعامل با پدر

دختر در آینه تعامل با پدر

یهود از پیامبری حضرت موسی علیه‌السلام نشأت گرفت... کسی که چگونه دل کندن مادر از او در قرآن آمده است.. مسیحیت بعد از حضرت عیسی علیه‌السلام شکل گرفت که متولد شدن از مادری تنها بدون پدر، در قرآن کریم ذکر شده است.
رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

با اینکه سعی کرده بودم، طوری که پدر دوست دارد لباس بپوشم، اما انگار جلب رضایتش غیر ممکن بود! من فقط سکوت کرده بودم و پدر پشت سر هم شروع کرد به سرزنش و پرخاش به من! تا اینکه به نزدیکی خانه رسیدیم.

پر بازدیدترین ها

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

قرآن کریم که بزرگترین معجزه پیامبراکرم(ص) است و تمام آنچه را که بشر برای هدایت نیاز داشته ودر آن آمده است، کاملترین نسخه برای آرامش روح است.
تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان ʆ) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان (6) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

این نوشتار در نقد سلسله مقالاتی است که فتح ایران توسط اعراب مسلمان را یکی از مقاطع تلخ تاریخ معرفی نموده‌اند.
Powered by TayaCMS