دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

چرايی نقض عهد كوفيان-بخش پنجم

No image
چرايی نقض عهد كوفيان-بخش پنجم

پرسش:

چرا کوفياني که با آن همه شور و شوق به امام حسين(ع) نامه نوشتند و براي بيعت و تشکيل حکومت اعلام آمادگي کردند، به قول خود وفادار نماندند و نقض عهد کردند و عليه امام جنگيدند؟

پاسخ:

در بخش نخست پاسخ به اين سؤال دو سؤال مقدماتي براي پاسخگويي به سال اصلي شامل: 1- علت نامه نگاري کوفيان و دعوت از امام حسين(ع) 2- بکارگيري ساز و کارهاي سرکوب قيام توسط عبيدالله بن زياد مطرح شد که درخصوص سؤال اول مطالبي ارائه شد. اينک در ادامه دنباله مطلب را پي مي گيريم.

حال پس از اين مقدمه به اين نتيجه مي رسيم كه با توجه به طيف گسترده نامه نگاران، نمي توان در انگيزه نامه نگاري شان به يك انگيزه خاص توجه كرد؛ بلكه با توجه به گروه هاي مختلف، بايد علل متفاوتي را از قرار زير برشمرد:

1- شيعيان خالص همانند حبيب بن مظاهر و مسلم بن عوسجه از آنجا كه حكومت را حق خاندان اهل بيت(ع) مي دانستند و حكومت سراسر ظلم و جور امويان را غيرمشروع تلقي می‌كردند؛ به انگيزه بازپس گيري حكومت و بازگرداندن آن به محل مشروع خود، به اين نامه‌نگاری اقدام كردند. البته اين گروه بسيار در اقليّت بودند.

2- عده فراواني از مردم كوفه به ويژه افراد ميانسال و كهنسال كه حكومت عدل علوي در كوفه را به ياد داشتند و از سوي ديگر ظلم و جور امويان را نيز در اين دوران بيست ساله ديده بودند درصدد رهايي از اين ظلم، رو به فرزند امام علي(ع) آوردند تا شايد آنان را از يوغ حكومت بني اميه رهايي بخشد.

3- عده اي براي احياي مركزيت كوفه كه هميشه بر سر آن با شام در رقابت بود و در اين دوران بيست ساله آن را از دست داده بودند به دنبال رهبري كارآمد بودند كه بتواند اين مهم را به انجام برساند. از نظر اينان در اين زمان مناسب ترين فرد داراي نفوذ و شخصيت كه از سويی قدرت رهبري جامعه كوفيان را داشته و از سوي ديگر حكومت امويان را مشروع نداند امام حسين(ع) بود؛ از اين رو از آن حضرت براي آمدن به كوفه دعوت كردند.

4- بزرگان قبايل همانند شبث بن ربعي، حجار بن ابجر و ... كه عمدتاً به فكر حفظ قدرت و رياست خود بوده و از سوي ديگر ميانه اي با خاندان علوي نداشتند وقتي اقبال گسترده مردم به امام حسين(ع) را ديدند، چنين تصوّر كردند كه در آينده اي نه چندان نزديك، حكومت امام(ع) در كوفه به ثمر خواهد نشست و براي آنكه از قافله عقب نمانده و در دوران حكومت آن حضرت همچنان از نفوذ و رياست خود برخوردار باشند، به سيل خروشان نامه نگاران پيوستند.

5- توده مردم نان به نرخ روز نيز با مشاهده شور و هيجان گسترده متنفذان، انگيزه لازم را براي نامه نگاري پيدا كرده و هر چه بيشتر تنور اين جريان را مشتعل ساختند!

اما درمورد سؤال دوم. با ورود ابن زياد به كوفه، اشراف قبايل و نيز طرفداران اموي، نفسی به راحتي كشيده و به سرعت دور او را گرفتند و او را در جريان ريز مسائل كوفه گذاشتند. عبيداللّه در همان آغاز ورود خود از محبوبيت امام حسين(ع) نزد كوفيان و گستردگي قيام به خوبي مطلع شد؛ زيرا او با عمامه اي سياه و صورتي پوشيده وارد شد! مردم منتظر امام حسين(ع) به خيال آنكه او امام حسين(ع) است، استقبال بسيار گسترده و پر شوري از او به عمل آوردند!

از اين رو به خوبي عمق خطر را احساس كرده و با تكيه بر تجربيات سياسي اداري خود در بصره و نيز با كمك طرفداران خود، سياست هاي عاجلانه و مؤثری را براي سركوب نهضت در پيش گرفت كه عمدتاً مي توان آن را در بخش هاي رواني، اجتماعي و اقتصادي بررسي كرد:

روزنامه كيهان، شماره 21746 به تاريخ 23/7/96، صفحه 6 (معارف)

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

اهمیت شعار سلاح هسته‌ای ندادن در اذهان عمومی

اهمیت شعار سلاح هسته‌ای ندادن در اذهان عمومی

در تقابل ایران با اسرائیل و آمریکا، همیشه گزینه حمله اتمی چالش‌برانگیز بوده و هست. عده‌ای می‌گویند: وقتی آمریکا و اسرائیل به عنوان دشمن اصلی ما سلاح اتمی دارند و تجربه نشان‌داده، اگر لازم شود هیچ تعارفی در استفاده از آن ندارند، پس ما هم باید سلاح اتمی داشته باشیم.
باغ خسروشاهی

باغ خسروشاهی

کی از شبهاتی که در سال‌های اخیر سبب تحریف امام در ذهن نسل جوان شده است این ادعا است که برخی می‌گویند امام در باغ‌های بزرگ و مجلل اطراف جماران زندگی می‌کردند و بااین‌وجود در رسانه‌ها به مردم یک‌خانه کوچک و ساده به‌عنوان محیط زندگی ایشان نمایش داده می‌شد
دوگانه نهضت و نظام

دوگانه نهضت و نظام

برخی دوگانه‌ها را ابتدا درک نمی‌کنیم ولی به مرور که مشغول کاری علمی می‌شویم یا طرحی عملی را به پیش می‌بریم متوجه آن می‌شویم و بعد بر سر آن دو راهی به انتخابی خاص دست می‌زنیم.
چرا ظهور حاج قاسم، خارج از نظم جمهوری اسلامی امکان تاریخی ندارد؟

چرا ظهور حاج قاسم، خارج از نظم جمهوری اسلامی امکان تاریخی ندارد؟

شهید سلیمانی بی‌شک در زمره شخصیت‌هایی است که جامعه ایرانی بشدت از وی متأثر خواهد بود. احتمالاً در طول تاریخ هیچ بدرقه‌ای به میزان تشییع پیکر او شکوهمند نبوده است.
آب و برق مجانی می‌شود!

آب و برق مجانی می‌شود!

پر بازدیدترین ها

ولیعهد فتحعلی‌شاه و مرگ نابهنگام

ولیعهد فتحعلی‌شاه و مرگ نابهنگام

شب از نیمه گذشته بود که نفس نایب‌السلطنه به شماره افتاد.
مروری بر 12 اثر شهید آیت ا... سیدمصطفی خمینی

مروری بر 12 اثر شهید آیت ا... سیدمصطفی خمینی

آیت‌ا... سیدمصطفی خمینی، در نخستین روز آبان ماه سال 1356، در حالی که تنها 46 سال از عمر بابرکتش می‌گذشت و همراه با پدر بزرگوارش، ایام تبعید در نجف را می گذراند، به شهادت رسید.
مرگ دومین شاه قاجار

مرگ دومین شاه قاجار

اول آبان ماه ۱۲۱۳ فتحعلی‌شاه قاجار، پس از ۳۶ سال و ۸ ماه حکومت، در جریان سفر به اصفهان درگذشت.
تاریخچه «کاپیتولاسیون»؛ از قاجار تا پهلوی

تاریخچه «کاپیتولاسیون»؛ از قاجار تا پهلوی

کاپیتولاسیون یا «قضاوت کنسولی»، نخستین بار پس از شکست ایران در جنگ‌های طولانی با روسیه تزاری، در سال 1207 (1828 میلادی)، در عهدنامه ترکمنچای، به ایران تحمیل شد
کدام شکست های مأمون، زمینه ساز به شهادت رساندن امام رضا(ع) شد؟

کدام شکست های مأمون، زمینه ساز به شهادت رساندن امام رضا(ع) شد؟

نقشه‌ای که مأمون با همکاری استاد و راهنمایش، «فضل بن سهل» طراحی کرده‌ بود، به ظاهر هیچ عیب و نقصی نداشت؛ با پذیرش ولایتعهدی توسط امام رضا(ع)، مأمون و وزیرش می‌توانستند هر اقدام و دستور حکومتی را به آن حضرت منتسب کنند.
Powered by TayaCMS