دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

چرايی نقض عهد كوفيان-بخش چهارم

No image
چرايی نقض عهد كوفيان-بخش چهارم

پرسش:

چرا كوفياني كه با آن همه شور و شوق به امام حسين(ع) نامه نوشتند و براي بيعت و تشکيل حکومت اعلام آمادگي کردند، به قول خود وفادار نماندند و نقض عهد کردند و عليه امام جنگيدند؟

پاسخ:

پاسخ به اين سؤال در گرو جواب تفصيلي به دو سؤال ديگر است.

1- علل نامه نگاري كوفيان و دعوت گسترده آنها از امام حسين(ع) چه بود؟

2- عبيداللّه بن زياد از چه ابزارهايي براي سركوب قيام كوفه بهره برد؟

در مورد سؤال اول. در آغاز بايد به اين نكته توجه داشت كه نامه نگاري كوفيان، در ايام اقامت امام حسين(ع) در مكّه (دهم ماه رمضان سال60 ق) آغاز شد و از جهت فراواني به مقداري رسيد كه به حق مي توان از آن به نهضت نامه نگاري ياد كرد. ظرف اين چند روز، اين حركت به مرحله اي رسيد كه در روز به طور متوسّط ششصد نامه به امام(ع) مي رسيد؛ به گونه اي كه تعداد نامه ها به دوازده هزار نامه رسيد.

با مطالعه و بررسي اجمالي اسامي و امضاهايي كه در ذيل برخي از نامه هاي به جا مانده به دست رسيده و با توجه به قرائن، مي توان به اين نتيجه رسيد كه نامه نگاران از يك طيف خاص نبوده و گروه هاي مختلف با گرايش هاي بسيار متفاوت را در بر مي گرفته است؛ به گونه‌ای كه در ميان آنها نام شيعيان خاصّي همچون سليمان بن صرد خزاعي، مسيّب بن نجبه خزاري، رفاعة بن شداد و حبيب بن مظاهر ديده مي شد.

در نقطه مقابل افرادي از حزب اموي ساكن در كوفه، همانند شبث بن ربعي (كه بعدها مسجدي به شكرانه كشته شدن امام حسين(ع) بنا كرد)، حجّاربن ابجر (كه در روز عاشورا در حالي كه از سرداران سپاه عمربن سعد بود، نامه خود به امام حسين(ع) را انكار كرد)، يزيدبن حارث بن يزيد (او نيز نامه خود به امام حسين(ع) را در روز عاشورا انكار كرد)، عزرة بن قيس (فرمانده سپاه اسب سوار در لشكر عمربن سعد) و عمرو بن حجاج زبيدي (مأمور شريعه فرات همراه با پانصد سوار به منظور جلوگيري از دسترسي امام(ع) به آب) در فهرست آنها ديده می‌شد كه اتفاقاً شورانگيزترين نامه ها را نيز اينان نگاشتند و به امام گزارش لشكري آماده (جند مجنّد) را دادند!

اما به نظر مي رسد اكثريت نامه نگاران را كه در تاريخ نامي از آنها برده نشده است توده مردمي تشكيل مي دادند كه عمدتاً به دنبال منافع مادي خود بودند و به آن سمتي مي رفتند كه احساس مي كردند شرايط به آن سمت مي رود.

اينان گرچه در بحران ها، توان رهبري بحران را ندارند؛ امّا موجي عظيم اند كه موج سوار ماهر، مي تواند با تدبيرهاي خود، به خوبي از آنان بهره گرفته و با سواري گرفتن از آنها، به مقصد خود برسد.

به احتمال فراوان اكثريت هجده هزار بيعت كننده با مسلم را نيز اينان تشكيل مي دادند كه به مجرّدي كه دنيا و منافع خويش را در خطر ديدند (با سياست عمر ابن زياد) خود را از سپاه مسلم كنار كشيده و او را يكه و تنها در كوچه هاي كوفه رها كردند.

طبيعي است كه اينان را در بيابان كربلا در مقابل سپاه اندك امام حسين(ع) مشاهده كنيم؛ زيرا وعده و وعيدهاي ابن زياد در راستاي منافع دنيوي آنها بوده و آگاهي آنان از سپاه اندك امام حسين(ع) كه درصد احتمال پيروزي ابن زياد را بسيار بالا برده بود انگيزه لازم را در آنان ايجاد مي كرد. به رغم اينكه در دل محبّتي نيز نسبت به امام حسين(ع) به عنوان نواده پيامبر(ص) و فرزند حضرت علي(ع) داشتند! و همين ها هستند كه در سخن مجمع بن عبداللّه عائذي خطاب امام حسين(ع) قرار گرفتند و چنين معرفي شدند:

«توده مردم دل هايشان به سوي تو متمايل است و اما فردا شمشيرهايشان عليه تو سر از نيام بر خواهد آورد».

عده اي از همين ها نيز در صحنه كربلا در گوشه اي ايستاده و نظاره گر قتل امام حسين(ع) بودند و اشك مي ريختند و دعا مي كردند و مي گفتند: «خدايا حسين(ع) را ياري كن».

روزنامه كيهان، شماره 21745 به تاريخ 22/7/96، صفحه 8 (معارف)

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

اهمیت شعار سلاح هسته‌ای ندادن در اذهان عمومی

اهمیت شعار سلاح هسته‌ای ندادن در اذهان عمومی

در تقابل ایران با اسرائیل و آمریکا، همیشه گزینه حمله اتمی چالش‌برانگیز بوده و هست. عده‌ای می‌گویند: وقتی آمریکا و اسرائیل به عنوان دشمن اصلی ما سلاح اتمی دارند و تجربه نشان‌داده، اگر لازم شود هیچ تعارفی در استفاده از آن ندارند، پس ما هم باید سلاح اتمی داشته باشیم.
باغ خسروشاهی

باغ خسروشاهی

کی از شبهاتی که در سال‌های اخیر سبب تحریف امام در ذهن نسل جوان شده است این ادعا است که برخی می‌گویند امام در باغ‌های بزرگ و مجلل اطراف جماران زندگی می‌کردند و بااین‌وجود در رسانه‌ها به مردم یک‌خانه کوچک و ساده به‌عنوان محیط زندگی ایشان نمایش داده می‌شد
دوگانه نهضت و نظام

دوگانه نهضت و نظام

برخی دوگانه‌ها را ابتدا درک نمی‌کنیم ولی به مرور که مشغول کاری علمی می‌شویم یا طرحی عملی را به پیش می‌بریم متوجه آن می‌شویم و بعد بر سر آن دو راهی به انتخابی خاص دست می‌زنیم.
چرا ظهور حاج قاسم، خارج از نظم جمهوری اسلامی امکان تاریخی ندارد؟

چرا ظهور حاج قاسم، خارج از نظم جمهوری اسلامی امکان تاریخی ندارد؟

شهید سلیمانی بی‌شک در زمره شخصیت‌هایی است که جامعه ایرانی بشدت از وی متأثر خواهد بود. احتمالاً در طول تاریخ هیچ بدرقه‌ای به میزان تشییع پیکر او شکوهمند نبوده است.
آب و برق مجانی می‌شود!

آب و برق مجانی می‌شود!

پر بازدیدترین ها

ولیعهد فتحعلی‌شاه و مرگ نابهنگام

ولیعهد فتحعلی‌شاه و مرگ نابهنگام

شب از نیمه گذشته بود که نفس نایب‌السلطنه به شماره افتاد.
مروری بر 12 اثر شهید آیت ا... سیدمصطفی خمینی

مروری بر 12 اثر شهید آیت ا... سیدمصطفی خمینی

آیت‌ا... سیدمصطفی خمینی، در نخستین روز آبان ماه سال 1356، در حالی که تنها 46 سال از عمر بابرکتش می‌گذشت و همراه با پدر بزرگوارش، ایام تبعید در نجف را می گذراند، به شهادت رسید.
مرگ دومین شاه قاجار

مرگ دومین شاه قاجار

اول آبان ماه ۱۲۱۳ فتحعلی‌شاه قاجار، پس از ۳۶ سال و ۸ ماه حکومت، در جریان سفر به اصفهان درگذشت.
تاریخچه «کاپیتولاسیون»؛ از قاجار تا پهلوی

تاریخچه «کاپیتولاسیون»؛ از قاجار تا پهلوی

کاپیتولاسیون یا «قضاوت کنسولی»، نخستین بار پس از شکست ایران در جنگ‌های طولانی با روسیه تزاری، در سال 1207 (1828 میلادی)، در عهدنامه ترکمنچای، به ایران تحمیل شد
کدام شکست های مأمون، زمینه ساز به شهادت رساندن امام رضا(ع) شد؟

کدام شکست های مأمون، زمینه ساز به شهادت رساندن امام رضا(ع) شد؟

نقشه‌ای که مأمون با همکاری استاد و راهنمایش، «فضل بن سهل» طراحی کرده‌ بود، به ظاهر هیچ عیب و نقصی نداشت؛ با پذیرش ولایتعهدی توسط امام رضا(ع)، مأمون و وزیرش می‌توانستند هر اقدام و دستور حکومتی را به آن حضرت منتسب کنند.
Powered by TayaCMS