دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

چگونه با گناه و هواهای نفسانی مبارزه کنیم ؟

No image
چگونه با گناه و هواهای نفسانی مبارزه کنیم ؟

پرسش:

چگونه با گناه و هواهای نفسانی مبارزه کنیم ؟

پاسخ:

برای مبارزه با گناه و هواهای نفسانی رعایت چند نکته لازم است : الف) کوچک نشمردن هیچ گناهی هرچند به نظر صغیره باشد. ب) عظم جدی و آهنین بر ترک معصیت و مراقبت جدی و دائمی نسبت به تمام افعال خود . ج) شرط نمودن با خدا مبنی بر ترک معصیت و همچنین از او استعانت جستن . د) هرگاه فکر گناه و وسوسه آن به ذهن آمد بلافاصله آن را از لوح ذهن خارج کردن و توجه خود را به خدا و امور شریفه مشغول داشتن . جدیت و موفقیت در این امر پیروزی بزرگی است و در واقع دفع دشمن شیطان نفس از همان خاکریز اول است . قرآن مجید در وصف پارسایان می فرماید: إنَّ اَلّذینَ اِتّقَوا إذا مَسّهُم طایف مِنَ الشّیطانِ تَذَکَّروُا اَخإذاهُم مُبصِرونَ پرهیزکاران چون گرفتار وسوسه شیطان شوند همان دم متذکر (یاد خدا) شده و بصیرت یابند. مطالعه و تفکر پیرامون عواقب سوء و وخیم گناه در این رابطه مطالعه کتب پیرامون معاد بسیار نافع و لازم است . و) خود را همواره در محضر حق تعالی دانستن و او را به یقین در همه حال مراقب و بینای به افعال خود نگریسته اند . ز) توجه به چهره کریه و زشت واقعه سیئات . ح ) برای ترک معاصی لازم است در بسیاری از موارد انسان از مکروهات و چه بسا از برخی مباحات نیز چشم پوشد تا او را به انجام زشتی ها نزدیک نسازند . ط) درحد ممکن دوری جستن از مکان ها و شرایطی که آدمی را به گناه ترغیب می نماید . ی) تقویت اراده ک) محاسبه نفس همه روزه و در صورت رخداد خطا خود را محاکمه و توبیخ نموده و بلافاصله استغفار کردن . ل) مطالعه پیرامون زندگی پارسایان و زاهدان و مطالعه کتب اخلاقی و برای از بین رفتن حالت وسواس، راههایی وجود دارد که از جمله آنها می توان عوامل زیر را بر شمرد : 1- یادگیری مسائل شرعی به نحو صحیح . 2- توجه به مفاسدی که وسواس به دنبال دارد مانند از بین رفتن تمرکز فکری و اختلال در امور زندگی و بازماندن از انجام تکالیف شرعی . 3- مطالعه کتابهایی که در این زمینه نوشته شده است مانند کتاب « وسواس » تألیف مرحوم مصطفی زمانی . 4- توجه داشته باشیم که گمان به نجاست تکلیف آور نیست، بلکه در صورتی اجتناب لازم است که انسان یقین به نجاست داشته باشد . 5- همانطور که می دانیم در زمان پیامبر اکرم(ص) و ائمه اطهار(ع) با این که آب لوله کشی بهداشتی فعلی موجود نبوده است، مسلمانان به طور عادی زندگی می کردند و در خصوص طهارت و نجاست مشکل خاصی نداشتند . 6- توجه به اینکه یقین شخص وسواس برای وی معتبر نیست، بلکه بر پاک شدن و نجس شدن اشیاء، باید به نظر عرف مراجعه کند و در آب کشیدن اشیاء و انجام غسل به طور عادی و مانند عرف عمل کند . در روایتی نقل شده وقتی در نزد حضرت صادق (ع) راجع به کسی گفتند عقل و بینش خوبی دارد اما قدری در وضو و نمازش وسواس دارد، حضرت فرمودند: این چگونه آدم عاقلی است که پیروی از شیطان می کند. بعد فرمودند : ان الشیطان یحبّ ان یطاع شیطان دوست دارد که از او پیروی شود . بنابراین سعی کنید هرچه زودتر از وسواس دست بردارید و به شک های خودتان اعتنا نکنید . مرکز پاسخگو: ستاد اقامه نماز http://www.salat.ir

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

در همۀ جوامع بشری، تربیت فرزندان، به ویژه فرزند دختر ارزش و اهمیت زیادی دارد. ارزش‌های اسلامی و زوایای زندگی ائمه معصومین علیهم‌السلام و بزرگان، جایگاه تربیتی پدر در قبال دختران مورد تأکید قرار گرفته است. از آنجا که دشمنان فرهنگ اسلامی به این امر واقف شده‌اند با تلاش‌های خود سعی بر بی‌ارزش نمودن جایگاه پدر داشته واز سویی با استحاله اعتقادی و فرهنگی دختران و زنان (به عنوان ارکان اصلی خانواده اسلامی) به اهداف شوم خود که نابودی اسلام است دست یابند.
تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

در این نوشتار تلاش شده با تدقیق به اضلاع مسئله، یعنی خانواده، جایگاه پدری و دختری ضمن تبیین و ابهام زدایی از مساله‌ی «تعامل موثر پدری-دختری»، ضرورت آن بیش از پیش هویدا گردد.
فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

در این نوشتار سعی شده است نقش پدر در خانواده به خصوص در رابطه پدری- دختری مورد تدقیق قرار گرفته و راهبردهای موثر عملی پیشنهاد گردد.
دختر در آینه تعامل با پدر

دختر در آینه تعامل با پدر

یهود از پیامبری حضرت موسی علیه‌السلام نشأت گرفت... کسی که چگونه دل کندن مادر از او در قرآن آمده است.. مسیحیت بعد از حضرت عیسی علیه‌السلام شکل گرفت که متولد شدن از مادری تنها بدون پدر، در قرآن کریم ذکر شده است.
رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

با اینکه سعی کرده بودم، طوری که پدر دوست دارد لباس بپوشم، اما انگار جلب رضایتش غیر ممکن بود! من فقط سکوت کرده بودم و پدر پشت سر هم شروع کرد به سرزنش و پرخاش به من! تا اینکه به نزدیکی خانه رسیدیم.
Powered by TayaCMS