دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

چگونگی اثبات منجی (پرسش و پاسخ)

چگونه می‌توان وجود امام زمان(عج) را به عنوان شخصی که جهان را پر از عدل و داد می‌کند، ثابت کرد؟
چگونگی اثبات منجی (پرسش و پاسخ)
چگونگی اثبات منجی (پرسش و پاسخ)

چگونگی اثبات منجی (پرسش و پاسخ)

روزنامه کیهان

تاریخ انتشار: 9 اردیبهشت ماه 1397

پرسش:

چگونه می‌توان وجود امام زمان(عج) را به عنوان شخصی که جهان را پر از عدل و داد می‌کند، ثابت کرد؟

پاسخ:

به طور کلی اعتقاد به مصلح موعود جهانی در تمام ادیان الهی یک اصل مسلم و قطعی است و هر یک از انبیای گذشته، به پیروان خود از آمدن مصلحی غیبتی خبر داده‌اند. برای اثبات این مصلح موعود از دو طریق می‌توان وجود آن را ثابت کرد: 1- دلیل عقلی 2- دلیل نقلی

الف) دلیل عقلی

برای اثبات این اصل اعتقادی دلایل مختلفی بیان شده که یکی از آنها قاعده لطف است که مورد اتفاق میان شیعیان و اهل سنت نیز می‌باشد. بر اساس این قاعده خداوند - برای رساندن انسان به کمال مطلوب خودش که همان تحقق هدف خلقت انسان نیز می‌باشد، پیامبران و هادیانی را در اختیار بشر قرار می‌دهد تا انسان دچار خطا و انحراف نشود و بتواند در مسیر هدایت الهی گام بردارد. قاعده لطف همین لزوم کمک‌ها و راهنمایی‌های خداوند است که در قالب‌های مختلف به یاری انسان می‌آید و مسیر کمال و هدایت او را مشخص می‌کند. بنابراین وجود امام و پیشوایی معصوم برای مکلفانی که مصون از خطا، نسیان و اشتباه نیستند از باب لطف الهی ضروری است تا با تکیه بر این الگوی خطا‌ناپذیر و معصوم از هر گونه نقص و آلودگی بتوانند غرض آفرینش و خلقت خود را که همان تقرب الی‌الله و تحصیل کمالات الهی و انسانی است محقق سازند. بنابراین زمین بدون انسان کامل و معصوم که تجسم نمایی خلقت انسان است، مانند جسم بدون روح است به همین جهت امام علی(ع) می‌فرماید: زمین هرگز از حجت خدا خالی نخواهد ماند و آن حجت ‌الهی یا ظاهر است یا مشهور یا خائف است و مستور تا حجت‌ها و بینات الهی باطل نگردد. (بحارالانوار، ج1، ص 188)

ب: دلیل نقلی

این دلیل را می‌توان به دو صورت توضیح داد:

الف) روایات نبوی که امامان دوازده‌گانه را با نام‌های آنان به طور روشن معرفی کرده‌اند که به ذکر دو نمونه از لسان اهل سنت اشاره می‌کنیم.

  1. از ابن عباس روایت شده که شخصی یهودی به نام نعثل نزد رسول خدا آمد و سؤال‌های بسیاری را مطرح نمود و از اوصیاء نیز پرسید، حضرت در پاسخ فرمود: «نخستین وصی من علی و پس از او حسن و حسین و امامان نه‌گانه و از فرزندان او می‌باشند.» و نعثل پرسید نام آنها چیست؟ حضرت اسامی تک تک امامان را تا امام دوازدهم (حضرت مهدی(عج)) شمرده‌اند. (همان، ج 36، ص283)
  2. باز در کتاب مناقب وجود دارد که از جابر بن عبدالله انصاری نقل شده که شخصی یهودی به محضر رسول‌الله - صلی‌الله علیه و آله- می‌رسد و سؤالات زیادی می‌کند و از اوصیاء حضرت می‌پرسد و سؤال می‌کند پس از حسین اوصیاء چه کسانی هستند پیامبر فرزندان امام حسین از علی بن الحسین- علیه‌السلام - را نام می‌برد تا حضرت مهدی -علیه‌السلام- و سپس می‌فرماید: لقب او قائم و حجت است و او غائب خواهد شد و خوشا به حال صابران در غیبت...

ب) شواهد تاریخ یعنی گزارش‌هایی که ولادت آن حضرت و ایام کودکی او را نقل کرده‌اند برای نمونه به بعضی از اقوال اهل سنت اشاره می‌کنیم.

  1. حافظ سلیمان حنفی می‌گوید: «خبر معلوم نزد محققان و موثقان این است که ولادت قائم(عج) در شب پانزدهم شعبان سال 255 در شهر سامرا واقع شده است. (ینابیع الموده، شیخ سلیمان قندوزی، 1385)
  2. خواجه محمد پارسا در کتاب فصل‌الخطاب گفته: «یکی از اهل بیت ابومحمد بن عسگری است که فرزندی جز ابوالقاسم که قائم و حجت‌ و مهدی و صاحب‌الزمان نامیده می‌شود باقی نگذاشت و او در نیمه شعبان سال 255 هجری متولد شد. مادرش نرجس نام دارد، او هنگام شهادت پدرش پنج سال داشت. (همان) بهتر است بدانیم بعضی محققین تعداد روایات اهل سنت را بیش از 200 روایت تخمین زده‌اند که همه در مورد امام دوازدهم می‌باشد که فقط حقانیت شیعه اثنی عشری (دوازده امامی) را می‌رساند و بر هیچ یک از مذاهب، جز شیعه دوازده امامی منطبق نیست و همه این احادیث بر ولایت و امامت حضرت - علیه‌السلام- دلالت می‌کند و آیت‌الله شیعه دوازده امامی منطبق نیست و همه این احادیث بر ولادت و امامت حضرت - علیه‌السلام- دلالت می‌کند و آیت‌الله صافی(دام عزه) در کتاب مهدویت بیش از 77 نفر از علمای اهل سنت را نقل می‌کند که هر یک به نحوی ولادت آن حضرت را بیان کرده‌اند. پس اگر اهل سنت مطلقاً بگویند حضرت مهدی(عج) به دنیا نیامده این ادعای کاملاً بی‌اساس است زیرا آنها حتی گفته‌ها و نوشته‌های بزرگان خود را هم قبول ندارند. علاوه بر آن، آیات متعددی در قرآن به چگونگی قیام آن بزرگوار اشاره کرده است. (امامت و مهدویت، آیت الله صافی، ج2، ص 56)

به عنوان نمونه به تفسیر آیات 105 و 106 سوره نور، 55 از سوره توبه، 29 سوره کهف و 29 سوره مؤمن مراجعه شود. و اگر آنها طولانی بودن عمر را دلیل عدم تولد ایشان بدانند، به سادگی می‌توان عرض کرد که همان کسی که قادر است عیسی بن مریم را زنده نگه دارد تا به مهدی موعود اقتدا کند و یونس را در شکم ماهی محافظت نماید و یا به نوح پیامبر 950 سال عمر بدهد، آیا او قدرت ندارد به مهدی(عج) عمر طولانی عنایت کند در حالی که خود اهل سنت نیز قائل به زنده بودن عیسی و خضر و صالح و... می‌باشند.

نتیجه

ولادت حضرت مهدی(عج) بر اساس ادله عقلی و نقلی امری است مسلم و قطعی و خود اهل سنت هم به آن واقفند و عوامل و انگیزه‌های دیگری وجود دارد که نمی‌گذارند حق را بازگو کرده و حقانیت شیعه اثنی عشری و وجود امام زمان را ثابت کنند.

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

در همۀ جوامع بشری، تربیت فرزندان، به ویژه فرزند دختر ارزش و اهمیت زیادی دارد. ارزش‌های اسلامی و زوایای زندگی ائمه معصومین علیهم‌السلام و بزرگان، جایگاه تربیتی پدر در قبال دختران مورد تأکید قرار گرفته است. از آنجا که دشمنان فرهنگ اسلامی به این امر واقف شده‌اند با تلاش‌های خود سعی بر بی‌ارزش نمودن جایگاه پدر داشته واز سویی با استحاله اعتقادی و فرهنگی دختران و زنان (به عنوان ارکان اصلی خانواده اسلامی) به اهداف شوم خود که نابودی اسلام است دست یابند.
تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

در این نوشتار تلاش شده با تدقیق به اضلاع مسئله، یعنی خانواده، جایگاه پدری و دختری ضمن تبیین و ابهام زدایی از مساله‌ی «تعامل موثر پدری-دختری»، ضرورت آن بیش از پیش هویدا گردد.
فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

در این نوشتار سعی شده است نقش پدر در خانواده به خصوص در رابطه پدری- دختری مورد تدقیق قرار گرفته و راهبردهای موثر عملی پیشنهاد گردد.
دختر در آینه تعامل با پدر

دختر در آینه تعامل با پدر

یهود از پیامبری حضرت موسی علیه‌السلام نشأت گرفت... کسی که چگونه دل کندن مادر از او در قرآن آمده است.. مسیحیت بعد از حضرت عیسی علیه‌السلام شکل گرفت که متولد شدن از مادری تنها بدون پدر، در قرآن کریم ذکر شده است.
رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

با اینکه سعی کرده بودم، طوری که پدر دوست دارد لباس بپوشم، اما انگار جلب رضایتش غیر ممکن بود! من فقط سکوت کرده بودم و پدر پشت سر هم شروع کرد به سرزنش و پرخاش به من! تا اینکه به نزدیکی خانه رسیدیم.

پر بازدیدترین ها

حق الناس فرهنگی

حق الناس فرهنگی

معلم سر کلاس وظایفی دارد، از جمله باید مطالعه قبلی داشته باشد، وقت را مراعات کند، درس خودش را بگوید، از حرفهای نامرتبط و صرفاً سرگرم‌کننده یا ناشایست بپرهیزد.
بررسی نگاه قرآن درباره رشوه و رشوه خواری

بررسی نگاه قرآن درباره رشوه و رشوه خواری

در مطلب حاضر نویسنده با بررسی و تحلیل گناه کبیره رشوه‌خواری، نگاه قرآن را درباره این منکر بزرگ تشریح کرده و به برخی از آثار رشوه‌گیری اشاره نموده است.
Powered by TayaCMS