دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

کار؛ دوست انسان

کار و تلاش نخستین عامل به دست آوردن روزی است؛ امّا میزان تأثیرگذاری تلاش انسان در به دست آوردن روزی چقدر است؟
کار؛ دوست انسان
کار؛ دوست انسان
نویسنده: جمیله مهدوی‌نیا

کار و تلاش نخستین عامل به دست آوردن روزی است؛ امّا میزان تأثیرگذاری تلاش انسان در به دست آوردن روزی چقدر است؟ باید به این واقعیت فکر کنیم که انسان همه کاره‌ی جهان خلقت نیست و همه چیز به هوش و تلاش او بستگی ندارد.

قرآن کریم در سوره‌ی ذاریات آیه‌ی 58 می‌فرماید: خداوند روزی دهنده و صاحب قوّت و قدرت است.

قارون انسان متکبّری است که مال و ثروت خود را حاصل فکر و تلاش خود می‌داند و از خداوند هستی‌بخش غافل است و می‌گوید ثروت را به وسیله‌ی دانشی که نزد من است به دست آورده‌ام و غافل از آن بود که خداوند اقوام پیش از او را که نیرومندتر و ثروت‌مندتر از او بودند، هلاک کرد. (سوره قصص آیه 78)

اسلام به کار و تلاش توجّه خاصّی دارد و کار را دوست انسان می‌داند. از پیامبر اکرم(ص) نقل کرده‌اند: هر انسانی سه دوست دارد: دوست اوّل دوستی است که خواهش او را برآورده می‌کند و آن مال و ثروت است. دیگری دوستی است که تا لب گور با او می‌آید؛ امّا چیزی به او نمی‌دهد و از آن به بعد دیگر او را همراهی نمی‌کند و آن خویشاوندان و فامیل هستند. سومی دوستی است که می‌گوید: به خدا سوگند! هر جا بروی با تو می‌آیم و از تو جدا نمی‌شوم! این دوست عمل اوست. اگر خوب باشد، پاداش خوب می‌بیند و اگر بد باشد، سزای بدی را می‌بیند.

از امام باقر(ع) نقل شده است: کار نیک به بهشت می‌رود و زمینه را برای صاحبش آماده می‌کند.

در حدیثی دیگر از رسول خدا نقل شده است: هفت چیز است که ثواب آنها بعد از مرگ انسان برایش نوشته می‌شود: مردی که درخت خرمایی بکارد. یا چاه آبی حفر کند یا مسجدی بسازد، یا کتابی بنویسد یا دانشی از خود به ارث بگذارد. یا فرزند شایسته‌ای برجای گذارد که بعد از او برایش از خداوند آمرزش بخواهد.

از حضرت علی(ع) نقل شده است: همنشین خیرخواه، همان عمل شایسته است. در دنیا عمل در اختیار انسان و مهمان انسان است؛ ولی در آخرت انسان مهمان عمل است.

امّا کارهای ناشایست

کارهای ناشایست، کارهایی است که انجام دادن آن برای انسان، شرمندگی دارد.

حضرت علی(ع) فرمودند: از کاری که در نهان انجام گیرد و در آشکار شرمندگی دارد بپرهیزید.

کاری ناشایست است که وقتی از انجام‌دهنده آن سؤال شود، نه فقط افتخار از انجام آن نمی‌کند؛ بلکه احساس شرم و انکار می‌کند.

گفت پیغمبر که چون کوبی دری

عاقبت زان در برون آید سری

چون نشینی بر سر کوی کسی

عاقبت بینی توهم روی کسی

چون ز چاهی می‌کنی هر روز خاک

عاقبت اندر رسی در آب پاک

(مولوی)

مقاله

نویسنده جمیله مهدوی‌نیا

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

اهمیت شعار سلاح هسته‌ای ندادن در اذهان عمومی

اهمیت شعار سلاح هسته‌ای ندادن در اذهان عمومی

در تقابل ایران با اسرائیل و آمریکا، همیشه گزینه حمله اتمی چالش‌برانگیز بوده و هست. عده‌ای می‌گویند: وقتی آمریکا و اسرائیل به عنوان دشمن اصلی ما سلاح اتمی دارند و تجربه نشان‌داده، اگر لازم شود هیچ تعارفی در استفاده از آن ندارند، پس ما هم باید سلاح اتمی داشته باشیم.
باغ خسروشاهی

باغ خسروشاهی

کی از شبهاتی که در سال‌های اخیر سبب تحریف امام در ذهن نسل جوان شده است این ادعا است که برخی می‌گویند امام در باغ‌های بزرگ و مجلل اطراف جماران زندگی می‌کردند و بااین‌وجود در رسانه‌ها به مردم یک‌خانه کوچک و ساده به‌عنوان محیط زندگی ایشان نمایش داده می‌شد
دوگانه نهضت و نظام

دوگانه نهضت و نظام

برخی دوگانه‌ها را ابتدا درک نمی‌کنیم ولی به مرور که مشغول کاری علمی می‌شویم یا طرحی عملی را به پیش می‌بریم متوجه آن می‌شویم و بعد بر سر آن دو راهی به انتخابی خاص دست می‌زنیم.
چرا ظهور حاج قاسم، خارج از نظم جمهوری اسلامی امکان تاریخی ندارد؟

چرا ظهور حاج قاسم، خارج از نظم جمهوری اسلامی امکان تاریخی ندارد؟

شهید سلیمانی بی‌شک در زمره شخصیت‌هایی است که جامعه ایرانی بشدت از وی متأثر خواهد بود. احتمالاً در طول تاریخ هیچ بدرقه‌ای به میزان تشییع پیکر او شکوهمند نبوده است.
آب و برق مجانی می‌شود!

آب و برق مجانی می‌شود!

پر بازدیدترین ها

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

قرآن کریم که بزرگترین معجزه پیامبراکرم(ص) است و تمام آنچه را که بشر برای هدایت نیاز داشته ودر آن آمده است، کاملترین نسخه برای آرامش روح است.
رساله حقوق امام سجاد(ع)

رساله حقوق امام سجاد(ع)

اشاره: برخی محققان میراث علمی امام سجاد(ع) را به سه بخش تقسیم کرده‌اند: روایات، ادعیه (به‌ویژه در صحیفه سجادیه)و رساله حقوق.
زندگینامه افلاطون

زندگینامه افلاطون

افلاطون احتمالا 427 سال پیش از میلاد مسیح در آتن بدنیا آمد. تولد او مصادف با دورانی بود که یونان باستان به اوج عظمت خود رسیده و شاید اندکی هم از قله عظمت گذشته در نشیب انحطاط افتاده بود.
فلسفه چیست؟

فلسفه چیست؟

فلسفه حوزه‌ای از دانش بشری است که به پرسش و پاسخ درباره مسائل بسیار کلی و جایگاه انسان در آن می‌پردازد؛ مثلاً این که آیا جهان و ترکیب و فرآیندهای آن به طور کامل مادی است؟
Powered by TayaCMS