دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

بازیگران تاریخ

No image
بازیگران تاریخ

جمشید آموزگار؛ نخست وزیر بدفرجام

روزنامه خراسان

سه شنبه 14 شهریور ماه 1396

جمشید آموزگار، در سال 1302 (هـ.ش). در شهر تهران در خانواده ای نسبتاً معروف و متنفذ به دنیا آمد. پدرش حبیب ا... آموزگار، از اهالی اصطهبانات فارس بود که به مدارج عالی علمی و سیاسی دست یافته بود. حبیب ا... در عرصه سیاست، در دوره پهلوی، عهده دار مسئولیت‌های مهمی بود. جمشید آموزگار دوره ابتدایی را در دبستان ترغیب و متوسطه را در دبیرستان ایران‌شهر گذراند و دیپلم ادبی گرفت. او در این دوره، از نظر سیاسی، گرایش‌های ضد توده ای داشت و بعد، وارد دانشکده های فنی و حقوق شد؛ ولی در بحبوحه جنگ جهانی دوم، به کمک «کلنل کرو»، برای ادامه تحصیل به آمریکا رفت و در رشته مهندسی بهداشت دکترا گرفت. او پس از بازگشت به ایران، در اداره اصل چهار ترومن مشغول به کار شد و مدتی بعد، با استفاده از نفوذ منوچهر اقبال و حمایت آمریکایی‌ها، به مجلس سنا راه یافت. موقعیت پدر، باعث رشد و ترقی سریع موقعیت پسر شد. جمشید آموزگار در سال 1334، توسط دکتر جهانشاه صالح، وزیر بهداشت وقت، به معاونت فنی آن وزارتخانه منصوب شد. «حزب ملیون»، تحت رهبری منوچهر اقبال، از نزدیکان و مشاوران شاه تشکیل شد و آموزگار برای راه اندازی و گسترش آن در استان فارس، همکاری فراوانی کرد.

به همین دلیل، آموزگار، در 9 شهریور 1337، در کابینه منوچهر اقبال، وزیر کار شد. آموزگار در مرداد 1356 با فرمان شاه، نخست وزیر شد. از 23 وزیری که آموزگار انتخاب کرد، 13نفر از آن‌ها عضویت کابینه هویدا را داشتند و بقیه نیز انتخاب شخص آموزگار نبودند. مقاله اهانت‌آمیزی در روز 17دی‌ 56، تحت عنوان ارتجاع سرخ و سیاه در ایران و به نام «احمد رشیدی مطلق» در روزنامه اطلاعات چاپ شد. در این مقاله، به امام خمینی(ره) توهین شده بود. انتشار این مقاله، خشم مردم را برانگیخت و به قیام خونین روز 19 دی ماه سال 1356 شهر قم منجر شد. این قیام، باعث شد که در هفتم و چهلم شهدای قم، در بسیاری از شهرهای کشور، راهپیمایی‌های گسترده علیه رژیم پهلوی برگزار شود. شاه برای کاهش اعتراضات، آموزگار را از کار برکنار کرد، اما این اقدام، در روند رو به گسترش اعتراضات مردمی تغییری ایجاد نکرد. با پیروزی انقلاب اسلامی، آموزگار از ایران گریخت و به آمریکا رفت. او در آن جا، به باشگاه «پان امپریال» رفت و آمد داشت و با ارتشبد اویسی و اردشیر زاهدی، علیه منافع ملت ایران، همکاری می کرد. جمشید آموزگار، سرانجام در شش مهرماه 1395 در 93 سالگی، درگذشت.

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

No image

پیشرفت علمی (Scientific progress)

کار نظریه پیشرفت علمی فقط این نیست که به تشریح و توصیف نمونه‌ها و الگوهایی بپردازد که علم به واقع از آنها پیروی کرده است، بلکه باید ارزش‌ها یا اهدافی را مشخص سازد که بتوانیم آنها را به عنوان شاخص‌هایی برای تعیین "علم خوب" به کار گیریم. علاوه بر این، به سبب همین پیشرفت علمی است که جامعه‌ی علمی به کار خویش افتخار می‌ورزد و خود را نمونه‌ی بی‌رقیب عقلانیت نهادینه شده می‌داند.
پیامدهای تصویب لایحه انجمن های ایالتی و ولایتی چه بود؟

پیامدهای تصویب لایحه انجمن های ایالتی و ولایتی چه بود؟

دوره پهلوی را می‌توان دوره رشد و گسترش بهائیت دانست. بسیاری از چهره‌های شاخص بهائیت در این دوره، با بهره‌مندی از حمایت‌های ویژه شاه، سمت‌های سیاسی و اقتصادی متعددی را به دست آوردند.
چگونه عاشورا مسیر اسلامِ شیعی و شیعیانِ ایرانی را تغییر داد؟

چگونه عاشورا مسیر اسلامِ شیعی و شیعیانِ ایرانی را تغییر داد؟

درباره عوامل گرایش ایرانیان به علویان و مذهب تشیع، مورخان و پژوهشگران نظرات متفاوتی بیان کرده‌اند.
چگونگی متخلق شدن به اخلاق فاضله(کیمیای اخلاق)

چگونگی متخلق شدن به اخلاق فاضله(کیمیای اخلاق)

انسان چگونه خودش را به اخلاق فاضله متخلق کند و از رذایل اخلاقی دوری نماید؟ چگونه این معنا را در مرحله عمل پیاده کند؟ علمای اخلاق می‌گویند: ابتدا انسان باید حالت موجود نفس را حفظ کند و سپس به تهذیب رذایل و جبران ضررهای گذشته بپردازد.

پر بازدیدترین ها

آشنایی با احکام اعتکاف (مکان اعتکاف)

آشنایی با احکام اعتکاف (مکان اعتکاف)

اعتکاف تنها در مسجد صحیح است ، بنابراین اگر کسى در خانه خود یا در تکیه، یا حسینیه یا در حرم معتکف شود صحیح نیست و ازمساجد نیز تنها در این مساجد، اعتکاف صحیح است .
راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

قرآن کریم که بزرگترین معجزه پیامبراکرم(ص) است و تمام آنچه را که بشر برای هدایت نیاز داشته ودر آن آمده است، کاملترین نسخه برای آرامش روح است.
آشنایی با احکام اعتکاف (روزه و مدت اعتکاف)

آشنایی با احکام اعتکاف (روزه و مدت اعتکاف)

انسان، در ایام اعتکاف باید روزه بگیرد، بنابراین، کسى که نمى‌تواند روزه بگیرد، مانند، مسافر، مریض و زن حایض یا نفساء و کسى که عمداً روزه نگیرد، اعتکافش صحیح نیست.
آشنایی با مجازات توهین و درگیری با مأموران پلیس

آشنایی با مجازات توهین و درگیری با مأموران پلیس

مردم به طور کلی از این موضوع غافل هستند که مأمور دولت به اختیار خود آن‌ها را اعمال قانون نمی‌کند و مأمور در اجرای وظیفه معذور است؛ اما با این وجود در برابر مأمور مقاومت کرده یا به شخصیت وی توهین می‌کنند.
Powered by TayaCMS