دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

عبادت وگناه

عارف والا قدر و فقیه وحکیم فرزانه، مرحوم آخوند ملا حسینقلی همدانی از مبرزترین شاگردان سید علی شوشتری و بزرگ‌ترین استاد عرفان و اخلاق در این اواخر است که بعد از او، کسی به پایش نرسیده است.
عبادت وگناه
عبادت وگناه

موضوع: عبادت وگناه

نویسنده: مرحوم ملا حسین‌قلی همدانی.

مخاطب: یکی از شاگردان ایشان.

معرفی اجمالی نویسنده:

عارف والا قدر و فقیه وحکیم فرزانه، مرحوم آخوند ملا حسینقلی همدانی از مبرزترین شاگردان سید علی شوشتری و بزرگ‌ترین استاد عرفان و اخلاق در این اواخر است که بعد از او، کسی به پایش نرسیده است. شیخ آقا بزرگ تهرانی در باره اش می نویسد:
او در علم اخلاق وزنة عظیمی است که به وصف نیاید. مدت‌ها گذشت و زمانه به سان او در علم اخلاق و تهذیب نفوس ندید و این فنّ به او ختم شد، و پس از وی کسی که نظیرش باشد به وجود نیامد.
سید صدر در «تکملة أمل الآمل» می نویسد:
«او دائم المراقبه بود به طوری که چه بسا در اثنای درس از ترس اینکه مبادا از خداوند سبحان غافل شود، ساکت می‌شد. وی شیوه‌ای همانند ابن طاووس داشت ودر اثر مجاهدت‌ها وریاضت‌هایش، انوار ملکوت بر او تابیدن گرفت ».

متن نامه

«البته در اجتناب از معاصی کوتاهی مکن واگر خدای نخواسته معصیت کردی، توبه نما و دو رکعت نماز به جا آور وبعد از نماز، هفتاد مرتبه استغفار کن و سر به استغفار بگذار ودر سجده از حضرت پروردگار عفو بخواه، امیدوارم عفو بفرماید.
معاصی کبیره در بعضی از رساله های عملیه ثبت شده است، یاد بگیر وترک نما و زنهار پیرامون غیبت و دروغ واذیت مگرد. لاأقل یک ساعت به صبح مانده بیدار شو و سجده به جا بیاور، و آنچه در «منهاج النجاه» مرحوم ملا محسن فیض( رضوان الله جل جلاله علیه) مذکور است کافی وشافی است از برای عمل شب و روز تو به همان نحو عمل نما و سعی کن که عمل و ذکرت، به محض زبان نباشد و با حضور قلب باشد که عمل بی حضور قلب اصلاح قلب نمی کند، اگر چه ثواب کمی دارد.
البته البته از غذای حرام فرار کن، مخور مگر حلال. غذا را کم بخور وزیاد مخور؛ یعنی زیاده بر حاجت بنیه مخور، نه چندان بخور که تو را سنگین کند و از عمل باز دارد و نه چندان کم بخور که ضعف آورد وبه سبب ضعف از عبادت مانع شود. وهر قدر بتوانی روزه بگیر، به شرطی که شب جای روز را پر نکنی».[1]
  • [1] - منبع نامه: سیمای فرزانگان، رضا مختاری.

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

پرسش و پاسخ چگونگی یاری کردن اهل بیت(ع) بخش اول

پرسش و پاسخ چگونگی یاری کردن اهل بیت(ع) بخش اول

در آموزه‌های اهل بیت(ع) به ویژه ائمه اطهار(ع) طلب یاری کردن توسط آن بزرگواران مطرح شده است.
پیامدهای تصویب لایحه انجمن های ایالتی و ولایتی چه بود؟

پیامدهای تصویب لایحه انجمن های ایالتی و ولایتی چه بود؟

دوره پهلوی را می‌توان دوره رشد و گسترش بهائیت دانست. بسیاری از چهره‌های شاخص بهائیت در این دوره، با بهره‌مندی از حمایت‌های ویژه شاه، سمت‌های سیاسی و اقتصادی متعددی را به دست آوردند.
چگونه عاشورا مسیر اسلامِ شیعی و شیعیانِ ایرانی را تغییر داد؟

چگونه عاشورا مسیر اسلامِ شیعی و شیعیانِ ایرانی را تغییر داد؟

درباره عوامل گرایش ایرانیان به علویان و مذهب تشیع، مورخان و پژوهشگران نظرات متفاوتی بیان کرده‌اند.
چگونگی متخلق شدن به اخلاق فاضله(کیمیای اخلاق)

چگونگی متخلق شدن به اخلاق فاضله(کیمیای اخلاق)

انسان چگونه خودش را به اخلاق فاضله متخلق کند و از رذایل اخلاقی دوری نماید؟ چگونه این معنا را در مرحله عمل پیاده کند؟ علمای اخلاق می‌گویند: ابتدا انسان باید حالت موجود نفس را حفظ کند و سپس به تهذیب رذایل و جبران ضررهای گذشته بپردازد.

پر بازدیدترین ها

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

قرآن کریم که بزرگترین معجزه پیامبراکرم(ص) است و تمام آنچه را که بشر برای هدایت نیاز داشته ودر آن آمده است، کاملترین نسخه برای آرامش روح است.
رساله حقوق امام سجاد(ع)

رساله حقوق امام سجاد(ع)

اشاره: برخی محققان میراث علمی امام سجاد(ع) را به سه بخش تقسیم کرده‌اند: روایات، ادعیه (به‌ویژه در صحیفه سجادیه)و رساله حقوق.
محبوب ها و مأموریت های امام حسین(ع)

محبوب ها و مأموریت های امام حسین(ع)

حسین از من و من از حسینم
فلسفه چیست؟

فلسفه چیست؟

فلسفه حوزه‌ای از دانش بشری است که به پرسش و پاسخ درباره مسائل بسیار کلی و جایگاه انسان در آن می‌پردازد؛ مثلاً این که آیا جهان و ترکیب و فرآیندهای آن به طور کامل مادی است؟
Powered by TayaCMS