دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

شكر بيانی و شكر رفتاری

No image
شكر بيانی و شكر رفتاری

بر اساس آموزه‌هاي قرآن و سنت پيامبر (ص) و ائمه معصوم (ع) هدف اصلي زندگي عبوديت و شاكر بودن به درگاه پروردگار متعال است، بنابراين انسان بايد در هر حال بندگي كند و شاكر خداوند تبارك و تعالي باشد و اين حالت در زندگي اش نمود و عينيت داشته باشد. بهترين معناي شكر خداوند متعال، خرج نعمت‌هاي خدادادي در مسير عبوديت و بندگي است. البته خداوند رحيم خود وضعيت بندگان را ترسيم كرده و در سوره سبا آيه 13 مي‌فرمايد: و قليل من عبادي الشكور؛ ولي عده كمي از بندگانم شكرگزارند. امام صادق(ع) در معناي شكر و سپاس مي‌فرمايد: شكر هر نعمتي پرهيز از استفاده آن نعمت در حرام‌ها و عصيان‌هاست. (الكافي، ج2، ص 94 و 95) . شكر گفتاري بيان عبارت نوراني الحمدلله‌رب‌العالمين است و شكر رفتاري استفاده هر نعمتي در مسير شايسته و بايسته آن نعمت كه از سوي خالق هستي ترسيم شده است، خواهد بود. امام صادق‌(ع) مي‌فرمايند شكر هر نعمتی پرهيز از حرام‌ها و دوري از گناهان درباره آن نعمت است. (الكافي، ج 2، ص 94و 95) . با دقت مي‌توان به ابعاد جالب اين سخن پي برد و دانست كه بطور مثال شكرگزاري چشم و گوش، بهره‌گيري اين اعضا در امور مباح و حلال و پرهيز از گناه و حرام است، آنچه مي‌بينيم و آنچه مي‌شنويم بهترين نماد شكر‌گزاري و كفران اين دو نعمت خواهد بود و همينطور درباره ديگر الطاف و نعمت‌هاي الهي كه زمان‌ها و زمين‌هاي استفاده از اين اعضا در روز رستاخيز در دادگاه الهي، همراه با يكايك اعضا، زبان به نوع استفاده از آنها گشوده و ما را سربلند يا سرافكنده مي‌سازند. اظهار نعمت و بيان علاقه‌ها و دوستي‌ها شيوه‌اي بسيار شايسته در مسير زندگي و ايجاد صميميت و سازندگي است. راز اينكه توصيه به اظهار عشق و علاقه نسبت به همسر شده آن است كه آگاهي اطرافيان از احساس پاك و بي‌آلايش ما در استحكام پيوند و عمق بخشيدن به دوستي‌ها و رفاقت معجزه مي‌كند. حال اگر اين شيوه شايسته در برابر خالق هستي صورت پذيرد و هر يك از ما گاه و بيگاه لب به اقرار خوبي‌هاي خدا و بدي‌هاي خود نماييم و چون امام حسين (ع) در دعاي عرفه نخست صفات والا و بي‌همتاي خدا را بازگو كنيم و سپس اقرار به زشتي‌هاي خويش نماييم، به يقين شاهد بارش رحمت و مغفرت الهي خواهيم بود. نقل شده كه هرگاه رسول خدا (ص) حادثه‌اي رخ مي‌داد كه شادمان مي‌شد، مي‌فرمودند: خدا را بر اين نعمت شكر و چون امري پيش مي‌آمد كه غمگين مي‌شد، مي‌فرمود: خدا را در هر حال شكر و آن حضرت مي‌فرمود: خدايا هر نعمت يا سلامتي كه در دين يا دنيا دارم از توست، تو يكتا و بي‌شريكي... آموزه‌هاي آسماني اسلام، ارتباط با پروردگار را يگانه راه محبت و عنايت خدا به بندگان معرفي كرده‌اند و در نگاه پر مهر پيامبر اسلام (ص) هيچ چيزي ارزشمندتر از دعا به درگاه خداوند متعال نبود؛ به راستي هر گاه دعا كه قرآن صاعد نام گرفته و برترين اعمال و عبادات يا مغز و محتواي اطاعات لقب يافته و عباده الكبري خوانده مي‌شود، همراه با زمزمه و راز ونياز به پيشگاه پروردگار بي‌نياز براي شكر نعمت‌هاي الهي باشد، يكي از بهترين نمادهاي شكرگزاري خداوند متعال خواهد بود. 

مقاله

جمع آوری و تدوین رسول غفارپور

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

در همۀ جوامع بشری، تربیت فرزندان، به ویژه فرزند دختر ارزش و اهمیت زیادی دارد. ارزش‌های اسلامی و زوایای زندگی ائمه معصومین علیهم‌السلام و بزرگان، جایگاه تربیتی پدر در قبال دختران مورد تأکید قرار گرفته است. از آنجا که دشمنان فرهنگ اسلامی به این امر واقف شده‌اند با تلاش‌های خود سعی بر بی‌ارزش نمودن جایگاه پدر داشته واز سویی با استحاله اعتقادی و فرهنگی دختران و زنان (به عنوان ارکان اصلی خانواده اسلامی) به اهداف شوم خود که نابودی اسلام است دست یابند.
تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

در این نوشتار تلاش شده با تدقیق به اضلاع مسئله، یعنی خانواده، جایگاه پدری و دختری ضمن تبیین و ابهام زدایی از مساله‌ی «تعامل موثر پدری-دختری»، ضرورت آن بیش از پیش هویدا گردد.
فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

در این نوشتار سعی شده است نقش پدر در خانواده به خصوص در رابطه پدری- دختری مورد تدقیق قرار گرفته و راهبردهای موثر عملی پیشنهاد گردد.
دختر در آینه تعامل با پدر

دختر در آینه تعامل با پدر

یهود از پیامبری حضرت موسی علیه‌السلام نشأت گرفت... کسی که چگونه دل کندن مادر از او در قرآن آمده است.. مسیحیت بعد از حضرت عیسی علیه‌السلام شکل گرفت که متولد شدن از مادری تنها بدون پدر، در قرآن کریم ذکر شده است.
رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

با اینکه سعی کرده بودم، طوری که پدر دوست دارد لباس بپوشم، اما انگار جلب رضایتش غیر ممکن بود! من فقط سکوت کرده بودم و پدر پشت سر هم شروع کرد به سرزنش و پرخاش به من! تا اینکه به نزدیکی خانه رسیدیم.

پر بازدیدترین ها

رابطه علم و عمل

رابطه علم و عمل

علم و دانش بشری زمانی برای جامعه و مردم سودمند و مفید است که با عمل و اجرا همراه گردد یعنی عالم به علم و دانسته‌های خود عمل کرده و آن را با اشتیاق به دیگران نیز بیاموزد.
الخیر فی ماوقع

الخیر فی ماوقع

برای خیلی‌ها این پرسش مطرح می‌شود که چرا ما هر گاه با مصیبت و گرفتاری مواجه می‌شویم، و نخستین تحلیل و توصیف ما از آن این است که در آن خیری بوده است؟
No image

اشعار ناقوسیه

فضایل اخلاقی حضرت زینب(س)

فضایل اخلاقی حضرت زینب(س)

حضرت زینب(س) به خوبی از قرآن آموخته بود که هدف از آفرینش انسان، رسیدن به بالاترین کمال بندگی است
Powered by TayaCMS