24 آبان 1393, 14:0
فرار مغزها، مراکز امپریالیستی، نظام سرمایه داری، انحصار علمی، مهاجرت، فراملیتی
نویسنده : علی آقا بخشی , مینو افشاری راد
فرار مغزها را که در کشورهای کمتر توسعه یافته انجام میگیرد میشود به طور خلاصه اینگونه برشمرد:
1. جریان مهاجرتهای فردی کارکنان حرفهای و متخصصان و دانشمندان رشتههای مختلف از کشورهای در حال توسعه به کشورهای پیشرفته سرمایهداری به منظور انتخاب مشاغل و امکانات بهتر،
2. جذب کارشناسان از کشورهای در حال توسعه به طلب سود بیشتر به مراکز امپریالیستی .
3. شکل غیر طبیعی مبادلات علمی بین کشورها که با جریان مهاجرت یک طرفه به نفع کشورهای بسیار توسعه یافته مشخص میشود.
مبنای اقتصادی جریان فرار مغزها وابستگی فنی دولتهای جوان به سرمایه خارجی و بالاتر از همه، وابستگی آنها به مجتمعهای فراملیتی است . فرار مغزها ، امکانات علمی و فنی دولتهای جوان را تخریب و رشد نیروهای تولیدی و نیز پیشرفت اقتصادی، اجتماعی، سیاسی و فرهنگی آنها را کند میکند.
دولتهای جوان در جریان مهاجرت متخصصان ماهر، بازندۀ واقعی هستند ، در حالی که به عنوان مثال آمریکا در دهه 1980 با وارد کردن 150 هزار پزشک ، مهندس، تکنیسین و دانشمند ، مبلغ 5 میلیارد دلار هزینه مربوط به آموزش در داخل را صرفه جویی کرده است.
فرار مغزها، تجلی جدید انحصار علمی و فنی قدرتهای بزرگ در نظام سرمایهداری جهانی است.
برای رهایی از پدیدۀ فرار مغزها باید انجام تغییرات اساسی اجتماعی و اقتصادی ، صنعتی کردن جامعه، کنترل مؤثر بخش خصوصی و وابسته کردن آن به منافع ملی، محدودکردن فعالیت سرمایه خارجی و بویژه مجتمعهای فراملیتی ، بالا بردن سطح زندگی مردم ، تأمین رفاه و امنیت اجتماعی، نظام گسترده تأمین مسکن و گسترش فرهنگ و امکانات خدماتی را گسترش داد و بر پدیدۀ فرار مغزها نقطه پایان گذاشت.
کتابخانه هادی
پژوهه تبلیغ
ارتباطات دینی
اطلاع رسانی
فرهیختگان