دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

اعلامیه جهانی حقوق بشر

پس پایان جنگ جهانی دوم همزمان با تصویب منشور ملل متحد در کنفرانس سانفرانسیسکو در سال 1945 قرار بود متنی با عنوان «اعلامیه حقوق اساسی انسان» به انضمام منشور درآید که مورد تصویب دولت های شرکت کننده در کنفرانس قرار نگرفت.
اعلامیه جهانی حقوق بشر
اعلامیه جهانی حقوق بشر

اعلامیه جهانی حقوق بشر

نویسنده: حامد اسمعیل پور

پس پایان جنگ جهانی دوم همزمان با تصویب منشور ملل متحد در کنفرانس سانفرانسیسکو در سال 1945 قرار بود متنی با عنوان «اعلامیه حقوق اساسی انسان» به انضمام منشور درآید که مورد تصویب دولت های شرکت کننده در کنفرانس قرار نگرفت.

بلافاصله پس از پایان کنفرانس مزبور کمیسیون تدارکاتی ملل متحد از شورای اقتصادی و اجتماعی خواست تا در راستای اجرای ماده 68 منشور کمیسیونی را جهت تشویق و ترویج حقوق بشر ایجاد نماید. این شورا نیز در سال 1946 کمیسیون حقوق بشر را تشکیل داد و کمیسیون مزبور نیز مسئول تهیه منشور حقوق بشر گردید، اما به زودی به لحاظ بلوک بندی شرق و غرب و رواج تفکر سوسیالیستی و لیبرالیستی در جهان مشخص شد که، شناسایی تمام حقوق مدنی و سیاسی از یک سو و حقوق اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی از سویی دیگر در یک متن واحد امکان ندارد. لذا مقرر شد در وهله نخست روی سندی با ماهیت اعلامی کار شود که به صورت توصیه ای بر اصول و معیارهای کلی حقوق بشر تکیه و تاکید گردد و از طرفی دیگر طی معاهده یا قراردادی الزامات حق های بشری تعریف و در معرض امضاء وتصویب دولت ها قرار گیرد.

به هر حال مجمع عمومی ملل متحد در 10 دسامبر 1948 طی قطعنامه A217 با رای مثبت 48 دولت از 56 دولت عضو ملل متحد اعلامیه جهانی حقوق بشر را به تصویب رساند. گفتنی است تصویب اعلامیه جهانی حقوق بشر بدون هیچ رای مخالف و تنها با 8 رای ممتنع به تصویب رسید که دولت های بیلوروس، چکسلواکی، لهستان، عربستان سعودی، اوکراین، اتحاد شوروی، یوگسلاوی و افریقای جنوبی به آن رای ممتنع دادند. 6 کشور از ممتنعین کمونیست بودند و به خاطر عدم توجه به حقوق فردی، افریقای جنوبی به خاطر آن که جایگاه حقوق اقتصادی، سیاسی و فرهنگی را در اعلامیه نمی دانستند و عربستان سعودی که موافق آزادی مذهبی نبود. ایران نیز در کنار 47 کشور دیگر به تصویب اعلامیه جهانی حقوق بشر رای مثبت داد.

مواد اعلامیه:

اعلامیه جهانی حقوق بشر شامل 30 ماده می باشد. دو ماده نخست آن اصول اساسی ناظر بر همه حقوق بشر را بیان می کند. مواد 3 تا 21 به بیان حقوق مدنی و سیاسی می پردازد و مواد 22 تا 27 اختصاص به حقوق اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی دارد. سه ماده آخر نیز مبانی حفظ حقوق بشر برای برخورداری همگان از آن ها را نشان می دهد. دیباچه اعلامیه حسن تفاهم مشترک نسبت به این حقوق و آزادی‌ها را برای اجرای کامل مهم می شمرد و اعلامیه را آرمان مشترک تمام مردم و ملت ها اعلام می نماید.

از آنجایی که 19 ماده از اعلامیه اختصاص به حقوق مدنی و سیاسی دارد و تنها 6 ماده آن به حقوق اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی مربوط می شود و با توجه به دیدگاه غالب در آن زمان در خصوص حقوق بشر، طبیعی است که این سند بین المللی رنگ و بوی غربی داشته باشد و به حقوق مدنی و سیاسی در قیاس با حقوق اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی اهمیت بیشتری داده باشد. در این اعلامیه به حقوق ملتها و هم چنین به نابرابری اقتصادی دولت ها اشاره ای نشده است. این اعلامیه تایید می کند که حقوق و آزادی های یک شخص می تواند تابع محدودیت هایی قرار گیرد که باید با قانون مشخص گردند و تنها برای تامین شناسایی درست حقوق دیگران و برآورده ساختن الزامات عادلانه اخلاق، نظم عمومی و رفاه همگانی در یک جامعه مردم باور باشد.

جایگاه حقوقی اعلامیه جهانی حقوق بشر:

این اعلامیه در قالب قطعنامه به تصویب مجمع عمومی ملل متحد رسیده است. لذا در نگاه اول از نظر حقوقی جنبه توصیه ای دارد و نمی تواند الزام حقوقی ایجاد نماید.اگرچه یک اعلامیه قدرت الزام آور یک معاهده را ندارد، اما اعلامیه حقوق بشر مورد قبول اکثر قریب به اتفاق دولت ها قرار گرفته است. امروزه به صورت عموم پذیرفته شده که حقوق اصلی مندرج دراین سند وضعیت حقوق عرفی بین المللی را یافته است.

منابع:

1.شایگان، فریده و دیگران، تقویت همکاری های بین المللی در زمینه حقوق بشر، زیر نظر دکتر جمشید ممتاز، تهران، انتشارات دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران، 1382، چاپ اول

2. مهرپور، دکترحسین، نظام بین المللی حقوق بشر، تهران، انتشارات اطلاعات، 1383، چاپ دوم

3.هاشمی، دکترسیدمحمد، حقوق، تهران، نشر میزان، 1384، چاپ اول بشر و آزادی های اساسی

مقاله

جایگاه در درختواره حقوق بین الملل - حقوق بشر

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

در همۀ جوامع بشری، تربیت فرزندان، به ویژه فرزند دختر ارزش و اهمیت زیادی دارد. ارزش‌های اسلامی و زوایای زندگی ائمه معصومین علیهم‌السلام و بزرگان، جایگاه تربیتی پدر در قبال دختران مورد تأکید قرار گرفته است. از آنجا که دشمنان فرهنگ اسلامی به این امر واقف شده‌اند با تلاش‌های خود سعی بر بی‌ارزش نمودن جایگاه پدر داشته واز سویی با استحاله اعتقادی و فرهنگی دختران و زنان (به عنوان ارکان اصلی خانواده اسلامی) به اهداف شوم خود که نابودی اسلام است دست یابند.
تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

در این نوشتار تلاش شده با تدقیق به اضلاع مسئله، یعنی خانواده، جایگاه پدری و دختری ضمن تبیین و ابهام زدایی از مساله‌ی «تعامل موثر پدری-دختری»، ضرورت آن بیش از پیش هویدا گردد.
فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

در این نوشتار سعی شده است نقش پدر در خانواده به خصوص در رابطه پدری- دختری مورد تدقیق قرار گرفته و راهبردهای موثر عملی پیشنهاد گردد.
دختر در آینه تعامل با پدر

دختر در آینه تعامل با پدر

یهود از پیامبری حضرت موسی علیه‌السلام نشأت گرفت... کسی که چگونه دل کندن مادر از او در قرآن آمده است.. مسیحیت بعد از حضرت عیسی علیه‌السلام شکل گرفت که متولد شدن از مادری تنها بدون پدر، در قرآن کریم ذکر شده است.
رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

با اینکه سعی کرده بودم، طوری که پدر دوست دارد لباس بپوشم، اما انگار جلب رضایتش غیر ممکن بود! من فقط سکوت کرده بودم و پدر پشت سر هم شروع کرد به سرزنش و پرخاش به من! تا اینکه به نزدیکی خانه رسیدیم.

پر بازدیدترین ها

میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی

میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی

میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی (1966) که گاهی از آن به اختصار تحت عنوان «میثاق حقوق مدنی و سیاسی» یا با علایم اختصاری ICCPR یا CCPR نیز در متون یاد می‌شود در زمره مهمترین اسناد بین المللی در حمایت از حقوق بشر و آزادیهای اساسی است که منعکس کننده حقوق معروف به نسل اول حقوق بشر است.
منشور آفریقایی حقوق بشر و ملت ها ⢯rican charter on Human and peoples Rights)

منشور آفریقایی حقوق بشر و ملت ها (African charter on Human and peoples Rights)

منشور آفریقایی حقوق بشر و ملت‌ها ، از جمله مهمترین اسناد و معاهدات منطقه‌ای حقوق بشری در نظام آفریقایی حقوق بشر به شمار می‌آید که در راستای به رسمیت شناختن هنجارهای حقوق بشری و حمایت و ترویج حقوق بشر و آزادی‌های اساسی در این نظام به تصویب رسیده است.
کنوانسیون حقوق سیاسی زنان  Convention on the Political Rights of Women

کنوانسیون حقوق سیاسی زنان Convention on the Political Rights of Women

با وجود شکل گیری و پیدایش نظام نوین حقوق بشری و به رسمیت شناختن حقوق و آزادی‌های اساسی بشر، نادیده گرفتن حقوق و آزادی‌های زنان به عنوان افراد بشری کماکان در سطح بین المللی به طور گسترده‌ای ادامه داشت.
کنوانسیون اروپایی حقوق بشر  ⣬HR)

کنوانسیون اروپایی حقوق بشر (ECHR)

مراد از کنوانسیون اروپایی حقوق بشر که گاهی از آن به اختصار با نام کنوانسیون اروپایی نیز یاد می‌شود، در حقیقت «کنوانسیون اروپایی حمایت از حقوق بشر و آزادیهای اساسی» است که از آن با علایم اختصاری (ECHR) هم در برخی متون یاد می‌شود.
Powered by TayaCMS