دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

اعمال عبادی ذیقعده

No image
اعمال عبادی ذیقعده اعمال ماه ذی قعده‌
ذی قعده، از ماه‌های حرام است که در جاهلیت مورد احترام بوده و اسلام نیز آن را گرامی داشته است. این ماه به اجابت دعا معروف است.

اعمال عبادی در ماه ذی قعده‌
1. چهار رکعت نماز در یکشنبه ذی قعده:
روایت شد، پیامبر (ص) در روز یکشنبه در میان مردم حاضر شد و فرمود: «ای مردم! چه کسی می‌خواهد توبه کند؟ همه پاسخ مثبت دادند. آن‌گاه فرمود:
غسل کرده و وضو بگیرید. چهار رکعت نماز در این روز بخوانید. در هر رکعت، یک بار سوره حمد، سه بار سوره اخلاص و یک بار هم سوره فلق و ناس را بخوانید. پس از تمام شدن نماز، هفتاد مرتبه استغفار کنید و سپس «لا حَوْلَ وَ لا قُوَّةَ اِلاَّ بِاللَّهِ الْعَلِیِّ الْعَظیمِ » بگویید. بعد از آن، این دعا را بخوانید:
یا عَزیزُ یا غَفَّارُ اغْفِرْ لی‌ ذُنُوبی‌ وَذُنُوبَ جَمیعِ المُؤمِنینَ وَالْمُؤمِناتِ فَاِنَّهُ لا یَغْفِرُ الذُّنُوبَ اِلاَّ اَنْتَ!
سپس فرمود:
کسی که این عمل را به جا آورد، از جانب آسمان به او ندا می‌رسد: ای بنده خدا! توبه‌ات پذیرفته شد و گناهانت بخشوده گشت. کردارت را از سر بگیر.(211)

واقعه روز یازدهم ماه‌
میلاد امام رضا (ع) در سال 148 ه.ق‌
پانزدهم ماه‌

اعمال شب پانزدهم
1. عبادت. از پیامبر اکرم (ص) نقل شده است که در ماه ذی قعده، شبی است با برکت و آن، شب نیمه است که خداوند، با نگاه رحمت به بندگان با ایمان می‌نگرد. کسی که در آن شب، به طاعت مشغول باشد، پاداش صد روزه‌دارِ غیر گناهکار را به او می‌دهند.(212)

اعمال روز بیست و سوم ماه‌
1. زیارت حضرت رضا (ع). زیارت این روز، سنّت است و سید بن طاووس از بعضی نقل کرده که مستحب است.(213)

بیست و پنجم ماه ذی قعده‌
اعمال شب بیست و پنجم ذی قعده‌
1- عبادت و بندگی.(214)

اعمال روز بیست و پنجم: این روز، روز دَحْوالارض است.
1. داشتن روزه.(215)
2. غسل.(216)
3.نماز گزاردن. دو رکعت نماز که در هر رکعت، یک بار سوره حمد و پنج بار سوره شمس خوانده می‌شود. پس از سلام بگوید:
«لا حَوْلَ وَ لا قُوَّةَ اِلاَّ بِاللَّهِ الْعَلِیِّ الْعَظیمِ » آن گاه دعای زیر را بخواند:
یا مُقیلَ العَثَراتِ اَقِلْنی‌ عَثْرَتی‌ یا مُجیبَ الدَّعَواتِ اَجِبْ دَعْوَتی‌ یا سامِعَ الْأَصْواتِ اِسْمَعْ صَوْتی‌ وَارْحَمْنی‌ وَتَجاوَزْ عَنْ سَیِّئاتی‌ وَما عِنْدی‌ یا ذَاالْجَلالِ وَالْأکْرامِ!(217)
ای گذرنده از لغزش‌ها، درگذر از لغزشم، ای اجابت کننده دعوت‌ها! اجابت کن دعایم را، ای شنوای ای آوازها! بشنو آوازم را و بر من رحم کن، و بگذر از بد کرداری‌ام و آنچه نزد من است، ای صاحب جلال و اکرام!
4. خواندن دعاهای وارد شده در مفاتیح الجنان.
5. خواندن زیارت حضرت رضا (ع). بعضی از علما، خواندن زیارت امام رضا (ع) را در این روز، مستحب دانسته‌اند.

وقایع روز سی‌ام ماه‌
شهادت امام محمّد تقی (ع) در سال 220 ه.ق (البته روز شهادت، آخر ماه ذی قعده است).(218)

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

پر بازدیدترین ها

No image

آداب معاشرت اجتماعی از نظر قرآن و اسلام

اینكه درمعاشرت چه معیارهایی را درنظر داشته باشیم تا معاشرت های ما انسان ساز و جامعه ساز باشد و ما را درمسیر اهداف و فلسفه آفرینش یاری رساند، موضوعی است كه درآیات دیگر قرآن به آن توجه داده شده است. در قرآن دست كم می توان هفت معیار و ملاك برای معاشرت های انسانی شناسایی كرد كه در اینجا به طور اجمال به آنها پرداخته می شود.
No image

صدقه به فامیل واجبتر است یا دیگران؟!

نظر به این‌ که هر شخصی نسبت به بستگانش آگاهی بیشتری دارد و اگر در میان آنان شخص نیازمندی باشد وی را می‌شناسد بر این اساس، اگر همه ما به این وظیفه عمل کنیم دیگر در جامعه، نیازمند و فقیری موجود نخواهد بود.
No image

معیار معاشرت با دیگران در اسلام

از نظر اسلام احترام به پدر،مادر، استاد و معلم، بدلیل جایگاه ویژه آنها و ارزشی که دارند دارای اهمیت فراوانی است و انسان مأمور به احترام آنها و خضوع در مقابل آنهاست.
No image

معاشرت با انسان های دیگر از نظر اسلام

برخورد با دیگران به عنوان انسان وهمنوع ، صرف نظر از هر چیز دیگری . اسلام به این نوع معاشرت تأكید دارد و حدود و چهار چوبه كلی روابط و اخلاق جهانی مسلمانان را مشخص می‌كند.
No image

آثار و برکات صله رحم در اسلام

نویسنده در این مطلب بر آن است تا نقش دید و بازدید از خویشاوندان را در تحقق اصل اسلامی صله رحم و آثار مادی ومعنوی و نیز دنیوی و اخروی آن را براساس آموزه های قرآنی بیان کند. با هم این مطلب را از نظر می گذرانیم.
Powered by TayaCMS