دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

ايثار سالك و مراتب آن

No image
ايثار سالك و مراتب آن

برگرفته از: 1- مقامات معنوی، محسن بينا، ج2، ص 65

(بدان اي سالک راه خدا!) ايثار مصدر باب افعال و به معني اکرام کردن، اختيار کردن و تفصيل دادن غير است بر خود. «و يوثرون علي انفسهم ولو کان بهم خصاصه» ديگران را در چيزي که خود بدان نيازمند و محتاجند مقدم مي دارند. (حشر-9).

ايثار بر سه درجه است. درجه اول از ايثار آن است که از چيزي باشد که ايثار آن، راه را بر سالک سد نکند، موجب تضييع وقت نشود و شرع مقدس آن را حرام نکرده باشد. امر ايثار را سه چيز تسهيل مي کند:

1- بزرگ شمردن حقوق حق تعالي 2- زشت شمردن امساک و بخل 3- رغبت داشتن به مکارم اخلاقي در درجه دوم ايثار جهت جلب رضاي حق صورت مي گيرد. سالک اين ايثار را براي رضاي خدا متحمل مي شود، هرچند خرج و نفقه آن سنگين، گرفتاري آن شديد و باعث گردد که سالک جسما ضعيف گردد.

در اين مقام نيز سه چيز موجب مي گردد که امر ايثار سهل گردد: 1- پاکيزگي طينت و طهارت اصل. 2- حسن سلم و حس تمکين 3- قوت يافتن نيروي صبر.

در درجه سوم ايثار انتسابش به حق متعال است، حق متعال ايثارکننده است. در اين مقام کمال ايثار به گذشت و چشم پوشي از ايثار است. چرا که ايثار خود براي سالک عنواني از مالکيت است. آنکه خود را مي بيند، امر ايثار در نظر او سخت جلوه دارد. اين ايثار وقتي به کمال مي رسد که ايثارکننده از مشاهده و رويت ايثار خلاص گردد.زمينه ايثار وقتي فراهم مي گردد که نفس با فطرت پاک الهي به حقيقت اسلام رو آورده باشد، و صبر هم در درجه کمال باشد. در چنين حالتي سالک در هر امري رضاي حق را بر رضاي غيرمقدم مي دارد، و به ايثار مبادرت مي کند ولو اينکه ايثار او مستلزم مخارج گزاف، گرفتاري بسيار و موجب ضعف و سستي بدني او باشد. (1)

روزنامه كيهان، شماره 21150 به تاريخ 15/6/94، صفحه 6 (معارف)

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

پر بازدیدترین ها

No image

برخورد با همسر در اسلام

بر خلاف برخی تفکرات غلط و عوامانه و در حقیقت ظالمانه، در منطق اسلام زن برای مرد یک کنیز یا یک برده ویا کسی که کار منزل را انجام میدهد، واز بچه های شوهر نگهداری میکند نیست، بلکه به عنوان شریک شوهر ویار و همکار او در اداره امور زندگانی و تربیت فرزندان مطرح میباشد، لذا اسلام دستور فرموده که همسران باید از اذیت و بد زبانی و فحاشی به یکدیگر بپرهیزند.
No image

صدقه به فامیل واجبتر است یا دیگران؟!

نظر به این‌ که هر شخصی نسبت به بستگانش آگاهی بیشتری دارد و اگر در میان آنان شخص نیازمندی باشد وی را می‌شناسد بر این اساس، اگر همه ما به این وظیفه عمل کنیم دیگر در جامعه، نیازمند و فقیری موجود نخواهد بود.
No image

بهترین روش رفتار با دیگران از کلام رسول ‏اکرم(ص)

اگر روشى را دوست دارید که مردم آن گونه با شما رفتار کنند، به همان روش با دیگران برخورد کنید. هر چه را براى دیگران پیشنهاد مى‏کنید همان بهترین روش است و شما نیز بر اساس آن با آنان رفتار کنید. زیرا انسان جز انتظار خوش رفتارى از مردم ندارد، کمترین اهانتى را از سوى آنان نمى‏پذیرد راضى نیست که کسى به او تهمت زند، و نمى‏پسندد که کسى از معایب او پیش دیگران سخن بگوید هر چند آن عیوب را واقعا داشته باشد.
No image

معاشرت با انسان های دیگر از نظر اسلام

برخورد با دیگران به عنوان انسان وهمنوع ، صرف نظر از هر چیز دیگری . اسلام به این نوع معاشرت تأكید دارد و حدود و چهار چوبه كلی روابط و اخلاق جهانی مسلمانان را مشخص می‌كند.
No image

معیار معاشرت با دیگران در اسلام

از نظر اسلام احترام به پدر،مادر، استاد و معلم، بدلیل جایگاه ویژه آنها و ارزشی که دارند دارای اهمیت فراوانی است و انسان مأمور به احترام آنها و خضوع در مقابل آنهاست.
Powered by TayaCMS