دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

کتاب ذکرها و لحظه ها

در این کتاب به به اذکار وارده در لحظات مختلف, اهمیت هرکدام از اذکار و آثار روحی و فضیلت هر کدام پرداخته شده است.
کتاب ذکرها و لحظه ها
کتاب ذکرها و لحظه ها

بخش اول این کتاب شرح حال مختصر ملامحسن فیض كاشانی، اساتید و شاگردان و شیوه تصحیح رساله حاضر می پردازد.

در ادامه هشت باب جداگانه تدوین شده و در هر كدام به گوشه ای از اذكار وارده در لحظات مختلف اشاره می كند.

در باب اول با عنوان «در فضیلت ذكر» آیات و روایاتی در اهمیت ذكر آمده است. از جمله در آیه كریمه 41 سوره احزاب آمده است: «یا ایها الّذین آمنوا اذكروا الله ذكرا كثیرا و سبّحوه بكرة و اصیلا» یعنی «ای كسانی كه ایمان آورده اید، خدا را بسیار یاد كنید و صبح و شام او را تسبیح گویید»

«در اذكار اوقات مخصوصه» عنوان دومین باب كتاب است؛ كه در آن به ذكرهای مخصوص هر روز و شب ؛ روزهای مخصوص هفته و ماه های قمری پرداخته شده است. كه به عنوان نمونه به ذكر هنگام تحویل سال ذیلاَ اشاره می شود: «یا محوّل الاحول والاحوال حوّل حالنا الی احسن الحال» یعنی «ای گرداننده سال و حال ها! حال ما را به بهترین حالها دگرگون ساز »

سومین باب تحت عنوان «در اذكار عادت ضروریه»، با ذكر داخل شدن به منزل، ذكر هنگام نشستن و برخاستن، ذكر هنگام فارغ شدن از سخن شروع شده و با ذكرهای هنگام خوابیدن و بیدار شدن و بالاخره ذكر هنگام بیرون رفتن از خانه كه در ادامه می آید، پایان می پذیرد. و جمله ای از آن اذکار این ذکر می باشد «بسم الله آمنت بالله و توكلت علی الله» یعنی به نام یزدان بزرگ ، به یزدان پاک ایمان آوردم و تکیه گاهم اوست.

باب چهارم كتاب «در اذكار عادت مستحبه» است؛ كه شامل ذكرهای مختلف، از جمله: ذكر هنگام گرفتن شارب و ناخن، شانه كردن ریش، نظر در آینه كردن، سرمه كشیدن، روغن مالیدن، سر تراشیدن، پوشیدن جامه، لباس نو پوشیدن، انگشتری به دست كردن و كفش پوشیدن، است؛ آخرین آن، ذكر هنگام كفش كندن چنین است: «بسم الله والحمدُ للهِ الذی رَزَقنی ما اُوقی به قَدَمیّ مِنَ الاذی اللّهم ثَبّتهما علی صراطِكَ و لا تزلّهما عن صراطك السّوی» یعنی «به نام خدایبزرگ و ستایشمر خدایی را سزدكه چیزی را به من روزی كرد كه به وسیله ی آن گامهایخود را از ازرده شدن محفوظ دارم. خداوندا گامهای مرا بر راه خود استوار بدارو از راه راستخود کژمساز!»

باب پنجم «در اذكار طهارت» است؛ كه در آن، به بیست ذكر در مورد آداب بیت الخلاء، وضو ساختن برای نماز و انجام دادن غسل و در آخرین آن ها به ذكر هنگام غسل جنابت و غسل جمعه پرداخته شده است.

«در اذكار سایر عبادات و مهمات»، عنوان ششمین باب كتاب است؛ كه در آن به ذكرهای مخصوص مسجد، قرآن، سجده شكر، تصدّق، سحری خوردن و افطار كردن، مطالعه، شروع به كار بناء خانه، زراعت، ملاقات سلطان، بازار، خریدن بنده و دوابّ، زن نو به خانه آوردن، تولّد فرزند، عقیقه كردن، قربانی كردن، عیادت بیمار و زیارت قبر مؤمن اشاره شده است.

هفتمین باب، با عنوان «در اذكار حوادث»، به ذكرهای مختلف به هنگام برخورد با اهل ایمان، شنیدن اذان، شنیدن نام پیامبر(ص)، چیدن گل، نظر كردن به آسمان، دیدن ماه، عطسه كردن، خوردن آب، مشكل شدن كار، یاد كردن مصیبت، بی خوابی ، بیم از چشم بد و بالاخره ذكر هنگام گذشتن بر مقبره، به صورت ذیل آمده است: «السّلام علی اهل الدّیار مِن المؤمنینَ و المُسلمینَ انتم فَرَطّ و نحن اِن شاء اللهُ بكم لاحقونَ» یعنی «درود بر ساكنان سرزمین بقاء از مومنانو مسلمانان ، شما بر ما پیشی گرفتید و ما اگر خدا بخواهد به شما می پیوندیم»

آخرین فصل كتاب، تحت عنوان «در اذكار سفر»، به بیست و شش ذكر در مراتب مختلف مسافرت اشاره شده است. از جمله آن ها می توان به ذكر هنگام عزم سفر، جدا شدن از یاران، تنهایی در سفر، بیم از دزد و سبُع (درندگان)، رسیدن به پل، كوچ كردن و ذكر هنگام بازگشتن از سفر اشاره كرد.

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

پر بازدیدترین ها

No image

صدقه به فامیل واجبتر است یا دیگران؟!

نظر به این‌ که هر شخصی نسبت به بستگانش آگاهی بیشتری دارد و اگر در میان آنان شخص نیازمندی باشد وی را می‌شناسد بر این اساس، اگر همه ما به این وظیفه عمل کنیم دیگر در جامعه، نیازمند و فقیری موجود نخواهد بود.
No image

برخورد با همسر در اسلام

بر خلاف برخی تفکرات غلط و عوامانه و در حقیقت ظالمانه، در منطق اسلام زن برای مرد یک کنیز یا یک برده ویا کسی که کار منزل را انجام میدهد، واز بچه های شوهر نگهداری میکند نیست، بلکه به عنوان شریک شوهر ویار و همکار او در اداره امور زندگانی و تربیت فرزندان مطرح میباشد، لذا اسلام دستور فرموده که همسران باید از اذیت و بد زبانی و فحاشی به یکدیگر بپرهیزند.
No image

بهترین روش رفتار با دیگران از کلام رسول ‏اکرم(ص)

اگر روشى را دوست دارید که مردم آن گونه با شما رفتار کنند، به همان روش با دیگران برخورد کنید. هر چه را براى دیگران پیشنهاد مى‏کنید همان بهترین روش است و شما نیز بر اساس آن با آنان رفتار کنید. زیرا انسان جز انتظار خوش رفتارى از مردم ندارد، کمترین اهانتى را از سوى آنان نمى‏پذیرد راضى نیست که کسى به او تهمت زند، و نمى‏پسندد که کسى از معایب او پیش دیگران سخن بگوید هر چند آن عیوب را واقعا داشته باشد.
No image

معاشرت با انسان های دیگر از نظر اسلام

برخورد با دیگران به عنوان انسان وهمنوع ، صرف نظر از هر چیز دیگری . اسلام به این نوع معاشرت تأكید دارد و حدود و چهار چوبه كلی روابط و اخلاق جهانی مسلمانان را مشخص می‌كند.
No image

معیار معاشرت با دیگران در اسلام

از نظر اسلام احترام به پدر،مادر، استاد و معلم، بدلیل جایگاه ویژه آنها و ارزشی که دارند دارای اهمیت فراوانی است و انسان مأمور به احترام آنها و خضوع در مقابل آنهاست.
Powered by TayaCMS