دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

چگونه کسالت را از خود دور کنیم

No image
چگونه کسالت را از خود دور کنیم

پیشوایان و بزرگان دین اسلام با سیره و سخن خود كسالت و بی‌حالی را تقبیح کرده و ارزش نشاط و امیدواری را به گونه‌های مختلفی بازگو كرده اند، از جمله امام صادق(ع) به فرزند خود می‌فرماید: بر تو باد به دوری از كسالت و بی حالی و غصه و اندوه در زندگی كه این دو مانع بهره و لذت تو از دنیا و آخرت می‌شود. نشاط و اشتیاق یا رغبت و علاقه انسان به زندگی، حالتی است كه موجب پیشرفت و رشد می‌شود و فقدان آن انسان را از پیشرفت و حتی کنترل امور عادی زندگی بازمی‌دارد. در همین راستا پیشوایان دینی ما با سیره و سخن خویش كسالت و بی حالی را تقبیح کرده و ارزش نشاط و امیدواری را به گونه‌های مختلفی بازگو كرده اند. امام صادق(ع) به طور ویژه این موضوع را به بعضی از فرزندان خویش گوشزد كرده و می‌فرماید:بر تو باد به دوری از كسالت و بی حالی و غصه و اندوه در زندگی كه این دو مانع بهره و لذت تو از دنیا و آخرت می‌شود.شناخت درست و دقیق درد نیمی ‌از درمان است و آشنا شدن با بیماری تنبلی، بی حالی و بی حوصلگی هم ما را برای درمان، قدرت و قوت روحی بیشتری می‌بخشد. امیرمؤمنان حضرت علی (ع) نشان روشن این پدیده را این گونه بیان فرمود: تأخیر انداختن كارها، نماد نمایان كسالت تنبلی و دل مردگی است.به یقین با شناخت این نشانه نخست خود را می‌توان آزمود، سپس درباره دوستان، همكاران و تمامی‌اطرافیان قضاوتی سنجیده داشت. ناگفته پیداست با فردا فردا كردن و وعده دادن انجام كارها آن هم یكی دوبار تنبلی و بی حالی تحقق نمی‌یابد، بلكه هرگاه به تأخیر انداختن كارها شیوه همیشه انسان شود، بیماری بی حوصلگی و كسالت به چشم می‌خورد و نیاز به درمان‌ دارد، که خود آن هم مراحلی دارد.

ایجاد شناخت نسبت به نشاط

انبساط خاطر و شادكامی‌هدیه ای حیات بخش در تمامی‌عرصه‌های زندگی به ویژه عبودیت و بندگی است، زیرا وجود انسان را سرشار از لذت‌های شیرین و دلنشین می‌سازد، لحظه لحظه‌های حیات آدمی‌را پرثمر می‌سازد، امید و آرمان گرایی به فرد می‌بخشد و سرانجام موفقیت و كامیابی به ارمغان می‌آورد.کسانی كه از این نعمت ناب و سرورآفرین بهره دارند در راه دستیابی به اهداف خود صاحب صبر و شكیبایی در رویارویی با سختی‌ها و تلخی‌ها می‌شوند و نگاهشان به روز و ماه‌ها و حتی سال‌های پیش رو نگاهی زیبا و به دور از افسردگی و دلمردگی می‌گردد، به گونه ای كه اراده و تصمیم تحرك در زندگی را همراه و همدل خویش ساخته با انرژی مثبت و مفید به فردا می‌نگرند.

ایجاد امید و زنده‌دلی

هرگاه خوف و هراس انسان نسبت به گذشته یا تیرگی و تاریكی درباره حال و آینده در وجود آدمی‌حكفرما شود، روح و روان انسان زمینگیر و در پی آن اعضا و اندام ما نسبت به اعمال امیدبخش سخت و سنگین می‌شود. دمیدن روح امید و امیدواری نسبت به رحمت و رضوان الهی، غبار‌های تیره و تار نومیدی را از دل و دیده كنار می‌زند.

پرهیز از شكم‌بارگی

پرخوری و شكمبارگی، بی ارادگی و خمودی می‌آورد و رعایت اعتدال در خوردن، سلامتی، طول عمر و نورانیت دل به آدمی‌می‌بخشد. خوردن بیش از حد روح را سر گرم می‌كند تا غذای زاید هضم شود و بدن را به سوخت و ساز بیشتری وادار سازد و سرانجام انسان را زودتر از موعد از پا درمی‌آورد. بدین خاطر بیشتر انسان‌های پرخور عمر طولانی ندارند. امیرمؤمنان علی (ع)فرمود: كسی كه زیاده روی در خوردن نماید سه چیز گریبان او را می‌گیرد: پوشش بر قلب او، چرت بر چشم او و كسالت و سستی در بدن او. موفقیت‌های افراد در زندگی رهاورد سلسله اعمال كوششی و جوششی آنان است؛ در جلوه نخست شناخت و شعور و عزم و جزم كاری شایسته، بلكه بایسته است تا یكایك موانع برطرف و تمامی‌شرایط موجود شود. اما در جلوه دوم، باید از نیرویی بی پایان و بیكران مدد گرفت تا پیش از عمل به ما همت و شناخت هنگام عمل، قدرت و تلاش و پس از عمل و پیروزی عطا نماید.

راه‌های درمان نواقص

برای برطرف کردن عیب‌ها و نواقص فکری و اخلاقی و رفتاری و فرهنگی که موجب می‌شود، مورد بی مهری و تنفر دیگران واقع شویم و زندگی ما با تلخی و ناکامی دست به گریبان گردد، راه‌های تجربه شده و مفیدی به نظر می‌رسد که با استفاده از احادیث اسلامی و نظریه دانشمندان ، آن را با دقت مورد مطالعه قرار می‌دهیم. الف:باید توجه داشته باشیم که به قول جان لاک :«در مدرسه بزرگ طبیعت، ما سر و پا در جهل و بی خبری فرو رفته ایم و از اسرار وجود، چیزی نمی دانیم» معلومات ما چون قطر دایره است و مجهولات ما چون محیط آن، هر چه قطر دایره را بزرگتر کنیم، محیط چند برابر بزرگ تر می‌شود، شاید در آینده فرزندان ما بتوانند بیشتر از ما، در این راه پیش بروند و از اسرار کائنات،حقایق تازه‌ای کشف کنند، ولی ما با نهایت تأسف باید اعتراف کنیم که در این خصوص چیزی نمی دانیم. بنابراین، شرط نخست در رفع معایب و خودسازی، اعتراف و اعتقاد به ناآگاهی و دانایی‌های اندک ما در اسرار پهناور جهان هستی و تصمیم‌گیری جدی برای رفع آنهاست. ب:برای رفع معایب و در نتیجه خودسازی، باید به «درون خویش فرو رویم» و این سخن عمیق «آندره ژید» نویسنده مشهور فرانسوی و برنده «جایزه ادبی نوبل» 1945 میلادی را به خاطر بسپاریم که گفته است:«نیروی حیرت انگیزی در ذات انسان نهفته است، پیوسته تکرار کن:همه چیز، به خودم بستگی دارد.» درد و درمان ما، در وجود خود ما قرار دارد،باید نقاط مثبت را شناخته و تقویت کنیم و نیز معایب و نقاط ضعف را شناخته، به تدریج ریشه کن گردانیم و قدم بر پلّه‌های تکامل گذاریم. ج:«دیل کارنگی» نوشته است:«آدم‌های ضعیف‌النفس از انتقاد می‌هراسند و وحشت‌زده می‌شوند، ولی مردم دانا به انتقاد و خورده گیری دیگران رغبت نشان می‌دهند و از آنها نکته‌ها می‌آموزند… آیا شما فقط درس زندگی را از کسانی آموخته‌اید که از شما تعریف کرده؛ محبت نموده و مطیع نظر شما بوده‌اند؟… مراقبه و محاسبه، برای رفع تدریجی معایب و کاستی ها، یکی دیگر از راه‌های بسیار لازم و مؤثر است. امام علی (ع) قرن‌ها پیش فرموده:«علی العاقل أن یحصی علی نفسه مساویها فی الدین و الرّأی و الأخلاق و الأدب، فیجمع ذلک فی صدره، أو فی کتاب و یعمل فی إزالتها». بر شخص عاقل لازم است که بدی‌ها و عیب‌های خویش را در امر دین، فکر و اندیشه و اخلاق و ادب شمارش(و محاسبه) کند و آنها را در سینه خود، یا در صفحه کاغذی یادداشت نماید و برای برطرف کردن آنها (به تدریج) اقدام نماید.

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

مجموعه درسهایی از احکام اسلامی (فلسفه احکام)

مجموعه درسهایی از احکام اسلامی (فلسفه احکام)

گروهى، سؤالهایى درباره فلسفه احکام مى‌کنند؛ به عنوان مثال، مى‌پرسند: چرا باید نماز بخوانیم؟ چرا باید براى نماز وضو بگیریم؟ فلسفه این که در نماز پیشانى خود را بر روى خاک مى‌گذاریم چیست؟ چرا در اسلام استعمال ظروف طلا و نقره حرام است؟ چرا دفن میت لازم است؟ چرا خوردن گوشت مردار جایز نیست؟ و چرا....
مجموعه درسهایی از احکام اسلامی (دانستنیهایی از بحثهای فقهی)

مجموعه درسهایی از احکام اسلامی (دانستنیهایی از بحثهای فقهی)

احکام فقهى به دو بخش کلى تقسیم مى‌شود:1. احکام ثابت 2. احکام متغیر
مجموعه درسهایی از احکام اسلامی (شرایط احکام)

مجموعه درسهایی از احکام اسلامی (شرایط احکام)

احکام شرایطى دارد که خود به سه قسمت تقسیم مى‌شود:
مجموعه درسهایی از احکام اسلامی (اجتهاد و شئون فقیه)

مجموعه درسهایی از احکام اسلامی (اجتهاد و شئون فقیه)

اجتهاد از نظر لغت‌به معناى رنج‌بردن و کوشیدن تا سر حد توانایى است و در اصطلاح فقه اسلامى به کار بردن همت و کوشش درراه پى بردن به احکام و قوانین شرعى از منابع و ادله استنباط و در مقابل آن، تقلید عبارت است از پیروى از راى دیگرى بدون تحقیق شخصى.
مجموعه درسهایی از احکام اسلامی (تاریخچه فقه و اجتهاد)

مجموعه درسهایی از احکام اسلامی (تاریخچه فقه و اجتهاد)

همان طور که در جاى خود ثابت‌شده، هدف از آفرینش انسان، تکامل فردى و اجتماعى در امور مادى، معنوى و اخلاقى است و او براى رسیدن به کمال، احتیاج مبرم به قوانینى دارد که تمام جنبه‌هاى فوق را دارا باشد; از این رو خداوند براى هر امتى شریعت و قوانینى مقرر فرموده:

پر بازدیدترین ها

آشنایی با احکام اعتکاف (نیت اعتکاف)

آشنایی با احکام اعتکاف (نیت اعتکاف)

8- اعتکاف، همانند سایر عبادات ، باید با نیت و قصد قربت باشد و هرگونه ریا و خودنمایى و قصد غیرالهى آن را باطل مى‌کند.
آشنایی با احکام اعتکاف (روزه و مدت اعتکاف)

آشنایی با احکام اعتکاف (روزه و مدت اعتکاف)

انسان، در ایام اعتکاف باید روزه بگیرد، بنابراین، کسى که نمى‌تواند روزه بگیرد، مانند، مسافر، مریض و زن حایض یا نفساء و کسى که عمداً روزه نگیرد، اعتکافش صحیح نیست.
آشنایی با احکام اعتکاف (مکان اعتکاف)

آشنایی با احکام اعتکاف (مکان اعتکاف)

اعتکاف تنها در مسجد صحیح است ، بنابراین اگر کسى در خانه خود یا در تکیه، یا حسینیه یا در حرم معتکف شود صحیح نیست و ازمساجد نیز تنها در این مساجد، اعتکاف صحیح است .
آشنایی با احکام اعتکاف (محرمات اعتکاف)

آشنایی با احکام اعتکاف (محرمات اعتکاف)

آنچه بر معتکف حرام است به طور اجمال بدین شرح است:
* استفاده از عطریات و گیاهان خوشبو
* خرید و فروش‌
* مجادله
* استفاده شهوانى از جنس مخالف‌
* استمناء ( استمناء یعنى انسان با خود کارى کند که از او منى بیرون آید.)
آشنایی با احکام اعتکاف (قطع اعتکاف‌)

آشنایی با احکام اعتکاف (قطع اعتکاف‌)

براى شناخت حکم قطع اعتکاف باید اقسام آن را شناخت.
Powered by TayaCMS