دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

سیره نویسی نبوی

No image
سیره نویسی نبوی

كلمات كليدي : سيره، تاريخچه، منابع

نویسنده : منيره شريعت جو

سیره نویسی نبوی

سیره برگرفته از ماده "سیر" به معنی رفتار و سیره به نوع و سبک رفتار گفته می شود. شهید مطهری معتقد است؛

«آنچه تاکنون با عنوان سیره درباره پیامبر(ص) نگاشته شده درباره رفتار پیامبر بوده نه سبک و روشی که ایشان در عمل به منظور رسیدن به مقاصد خویش در شؤون مختلف فردی، اجتماعی و سیاسی به کار برده اند».

تاریخچه سیره نویسی نبوی:

پس از رحلت پیامبر(ص) مناطق مختلف جهان اسلام دارای گرایش‌های مذهبی مختلف گردید. عالمان و راویان هر منطقه نیز متأثر از آن بوده و سیره‌هایی که به وجود آمد، برگرفته از همین گرایش ها بود. شام دارای گرایش اموی، کوفه گرایش شیعی، بصره گرایش عثمانی و مکه و مدینه طرفدار شیخین بودند و این در حالی است که اولین عالمان سیره نویس اکثرا اهل مدینه بوده اند.

همچنین به علت منع کتابت حدیث توسط خلفا و بنی امیه که ریشه در مسائل سیاسی داشت، نگارش کتابت حدیث تا اوایل قرن دوم به صورت رسمی آغاز نشد. هر چند کسانی که مخالف فضای حاکم بودند، به طور غیر رسمی به کتابت حدیث به صورت غیر منسجم پرداخته که همین مسأله باعث گردید تألیف های پس از نیمه دوم در قرن دوم بر اساس این نوشته‌ها و یا نقل های شفاهی صورت پذیرد.

"عمر بن عبدالعزیز" (م 101) اولین خلیفه ای بود که امر به کتابت حدیث نمود. اولین محدثی که بعد از این فرمان به کتابت حدیث پرداخت "ابن شهاب زهری" (م 124) می باشد.

کتاب "ابن اسحاق" (85-81 هـ ق – 151-150 ق) اولین سیره شناخته شده منسجمی است که در بین اهل سنت پذیرفته شده است. هر چند محققین از افرادی پیش از ابن اسحاق یاد نموده اند که به داشتن اطلاعاتی درباره سیره شهرت داشته اند.

ضمنا تألیفات مبتنی برگرایش های مختلف فکری، راویان مورد استناد، روایت‌های مورد استفاده، فراموشی رخدادها و یا از بین رفتن آنها، وجود نقل‌های شفاهی که پس از چندین نسل به جای مانده بود، تحریفات احتمالی در آن ها، نوشته های پراکنده موجود با توجه به مدت زمان زیادی که از زمان رخدادها گذشته بود و نیز منع کتابت حدیث، همه از نکاتی است که در آثار برجای مانده پس از ابن اسحاق باید مد نظر قرار گیرند.

بررسی منابع:

گزارش های موجود در منابع سیره گاه به طور تفصیل و گاه نقل سخنان رسول اکرم (ص) در قالب حدیث بیان شده است. تاریخ های سیر و مغازی، مقاتل و فتن و حروب، خراج و فتوح، عمومی ، دودمانی و تک نگاری، محلی، انساب، طبقات، وزارت و دیوانسالاری، فرهنگنامهای و فرق و مذاهب از جمله تقسیم بندی های موضوعی منابع صدر اسلام و کتاب های جوامع، مصحف، مسند، صحیح،‌ مستدرک، سنن و تفسیراز دسته بندی های آثار حدیثی است.

این منابع که تا پایان قرن سوم درباره صدر اسلام به رشته تحریر درآمده است را می توان جزو منابع دست اول به شمار آورد، اما از آن جا که منابع نگاشته شده تا قرن پنجم، گاه از مطالب کتاب هایی استفاده نموده اند که اکنون در دسترس ما نیست به نوعی می توان آن ها را نیز جزء منابع دست اول به شمار آورد.

کتاب های نوشته شده در باره صدر اسلام پس از قرن ششم تلخیصی از آثار گذشتگان می‌باشند.

سیره نویسی در ابتدا شامل دو بخش مبعث و مغازی بود. پرداختن به مباحث مغازی، دلایل، شمایل‌ و سایر تقسیم بندی های موضوعی از نکاتی است که در سیر تحول سیره نویسی باید به آن توجه نمود.

منابع سیره به لحاظ دستیابی به سه دسته تقسیم می گردد:

الف) آثار موجود:

همچون کتب "اربعه کافی کلینی" (م 329)، "من لایحضره الفقیه" شیخ صدوق(م 329)، "تهذیب و الاستبصار" شیخ طوسی (م 460) از جوامع اولیه حدیثی شیعه و صحیح بخاری(251)، مسلم(261) و سنن نسائی، ترمذی، ابی داود و ابن ماجه از جوامع حدیثی اهل سنت به شمار می روند.

ب) آثار موجود که به صورت غیر مستقیم با استفاده از سایر آثار به دست آمده است:

همچون سیره "محمد بن اسحاق" که ابن هشام (م 213 یا 218) آن را تهذیب نموده و اکنون آن چه در دسترس ما است با نام سیره ابن هشام شهرت دارد. البته بخش هایی از آن را نیز طبری در کتاب خود نقل کرده است، و نیز گردآوری برخی از سخنان امام علی (ع) در "نهج البلاغه" توسط "سید رضی" (406) که راوی آن نزدیک ترین شخص به پیامبر(ص) است، و گردآوری روایات "ابن شهاب زهری" از کتاب المصنف عبدالرزاق بن همام صنعانی (م 212) از نمونه های این مورد می باشد.

ج) آثاری که تنها نامی از آن ها باقی مانده است:

همچون کتاب "تسمیة الذین یؤذون النبی" (ص) و کتاب "فتوح النبی" (ص) مداینی (م 214) که نام آن در "الفهرست" ابن ندیم آمده است.

در پایان لازم است یادآور شد قرآن کریم به عنوان کتابی که از عصر پیامبر(ص) بدون هیچ گونه تحریف به دست ما رسیده، مهم ترین مرجع در راستای دستیابی به سیره نبوی می باشد.

مقاله

نویسنده منيره شريعت جو

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

هر چه کنی، به خود کنی

هر چه کنی، به خود کنی

انسان موجودی شگفت انگیز است؛ زیرا همیشه در حال تحول و شدن است و تا زمانی که در دنیا است و حتی پس از آن در عالم برزخ می‌تواند از این تغییرات مثبت و منفی سود برد؛ زیرا شاکله هر کسی را اعمال و افکار او می‌سازد؛ چنانکه اعمال و افکار او را شخصیت او می‌سازد.
ویژگی های مسلمانی از نظر قرآن

ویژگی های مسلمانی از نظر قرآن

اسلام نام یکی از آیین‌های توحیدی است که در منطقه خاورمیانه ظهور کرده است.
نکاتی که باید درباره جرایم رایانه ای بدانیم!

نکاتی که باید درباره جرایم رایانه ای بدانیم!

تقریباً همگی ما بخشی از تعاملات روزمره خود را در فضای مجازی سپری می‌کنیم و امروزه میزان اعتماد ما به فضای مجازی به حدی افزایش یافته است که تقریباً بدون نگرانی از بسیاری از سایت‌های اینترنتی خرید می‏کنیم
نکاتی که باید درباره استرداد جهیزیه پس از طلاق بدانید!

نکاتی که باید درباره استرداد جهیزیه پس از طلاق بدانید!

موضوع جهیزیه در خانواده‌های ایرانی، موضوع عجیبی است! از یک ‌سو در قانون هیچ اشاره‌ای به آن نشده است و حتی طبق قانون ایران، مرد به ‌عنوان رئیس خانواده وظیفه تهیه منزل و وسایل زندگی در حد و شأن همسر را به عهده دارد ولی از سمت دیگر بر اساس عرف فرهنگی و اجتماعی در کشور ما، خانواده زوجه عمدتاً بخشی (یا حتی تمام) وسایل ضروری (و بعضاً غیرضروری) برای زندگی مشترک دخترشان را فراهم می‌کنند.
نکاتی که باید در مورد «شروط ضمن عقد قابل ذکر در عقدنامه» بدانید!

نکاتی که باید در مورد «شروط ضمن عقد قابل ذکر در عقدنامه» بدانید!

ما در این مطلب قصد داریم به شما کمک کنیم: اولاً با شروط ضمن عقدی که تقریباً در تمامی عقدنامه‌ها وجود دارد آشنا شوید؛ ثانیاً بدانید چه شروط دیگری را می‌توانید به عقدنامه‌ها اضافه کنید تا کاستی‌های قانون را در زندگی خانوادگی‌تان، خودتان مرتفع کنید

پر بازدیدترین ها

آداب و شیوه های سخن گفتن از نگاه قرآن

آداب و شیوه های سخن گفتن از نگاه قرآن

سخن گفتن آداب و شیوه‌هایی دارد که می‌تواند تأثیر کلام را دوچندان کند و شخص را به اهداف و مقاصد خویش برساند؛ زیرا سخن گفتن دارای اهداف و مقاصد چندی است که یکی از مهم‌ترین آنها پس از تفهیم دیگران و ابراز مافی الضمیر، تأثیرگذاری بر مخاطب و شنونده و برانگیختن همراهی و همدلی وی می‌باشد.
علم دینی تنها شرعیات و حدیث نیست

علم دینی تنها شرعیات و حدیث نیست

برخی علم دینی را به شکل ظاهری آنچه در کتب مذهبی آمده، محدود می‌کنند و برخی دیگر اساساً منکر آن شده و در نهایت به مباحث شرعی یا شرعیات بسنده می‌نمایند.
تاریخ تمدن اسلامی بخش یازدهم

تاریخ تمدن اسلامی بخش یازدهم

علم نجوم برای مسلمانان دارای مفهوم عمیق مذهبی است. حرکت حیرت انگیز ستارگان و آفتاب و ماه برای آنان نشانه آشکار قادر متعال و توانا و داناست.
فلسفه پوشش زن در اسلام

فلسفه پوشش زن در اسلام

پروردگار جهانیان انسان را خلق کرد و وجود او را منظم و متعادل ساخت و سپس اندازه‌گیری کرد و هدایت نمود: ‌«الذی خلق فسوی والذی قدر فهدی» (اعلی/ 2 و 3)
شرایط دفاع مشروع

شرایط دفاع مشروع

اگر در برابر حمله کسی از خود دفاع کنیم و موجب آسیب به آن شخص شود، آیا مورد محاکمه قرار می‌گیریم؟
Powered by TayaCMS